12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFinanțare europeană blocată la Mănăstirea Maria Radna, după ce a fost comparată...

Finanțare europeană blocată la Mănăstirea Maria Radna, după ce a fost comparată cu un castel Disney

Finanțarea pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, a fost blocată de Ministerul Dezvoltării, pentru o perioadă de trei luni, iar bugetul a fost redus, după ce publicația The Telegraph a criticat lucrările și a comparat mănăstirea cu un castel Disney, informează Mediafax.

Potrivit reprezentanților Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, ministerul a blocat finanțarea europeană pentru restaurarea mănăstirii din orașul arădean Lipova, ca urmare a unor anchete privind calitatea lucrărilor, inițiate după ce, în august, The Telegraph a afirmat că arhitectura originală a Mănăstirii Maria Radna a fost distrusă și făcută să semene cu un castel Disney.

Astfel, autorul articolului a subliniat că stilul baroc al bisericii a fost alterat prin culorile și materialele folosite. Mai mult, a acuzat oficialitățile că ar fi vândut materialele originale în Germania, în timp ce țiglele de pe  bazilică sunt acum țigle roșii, industriale.

Citește și: Scandal internațional pe tema renovării Bazilicii de la Maria Radna

Publicația scria că mănăstirea din județul Arad este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele și cetăți care au fost modernizate “brutal” în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani europeni.

Ulterior publicării articolului, Episcopia Romano-Catolică Timișoara a respins acuzațiile, aratând că nu s-au vândut materiale, care au fost depozitate pentru a fi refolosite.

Reprezentanții Episcopiei arătau că proiectul s-a realizat “pe baza unor studii bine fundamentate ale situaţiei existente, având în vedere că monumentul a suferit multiple traumatisme și modificări în ultimul secol (incendiu în 1923, o folosire improprie și brutală a spațiilor între 1948-2003, intervenții neprofesioniste la tencuieli, la învelitoare, respectiv la pardoseli)”.

Directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, părintele Nicolae Lauș, a declarat, că articolul “a adus atingere prestigiului bazilicii” și “a provocat un blocaj financiar în derularea proiectului”.

“Comparația cu un castel Disney a fost tendențioasă, iar informațiile publicate nu sunt reale. Cu toate acestea, Ministerul s-a autosesizat și ne-a trimis o comisie specializată pe monumente istorice să verifice toate lucrările. Timp de 90 de zile, plățile pentru cererile noastre de rambursare au fost blocate, iar răspunsul primit după anchetă a fost parțial favorabil. Deși au fost deblocate fondurile, s-a aplicat o corecție financiară de cinci la sută la întregul proiect, ceea ce înseamnă o pierdere de peste un milion de lei plus TVA. Am contestat această reducere de buget”, a spus părintele Nicoale Lauș.

El a precizat că Episcopia a finanțat lucrările pe perioada blocajului, pentru a nu se întârzia proiectul, așteptând acum rambursarea sumelor cheltuite. Mai mult, a subliniat că nuanțele folosite la fața  respectă culorile originale, iar proiectul de restaurare a fost avizat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice.

Directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara a adăugat că lucrările ar urma să fie încheiate la sfârșitul lunii noiembrie, iar inaugurarea complexului reabilitat ar urma să aibă loc în luna ianuarie.

Citește și: Mii de pelerini, așteptați la Mănăstirea Maria-Radna de Nașterea Fecioarei Maria

Proiectul de reabilitare de la Mănăstirea Maria Radna obținuse o finanțare europeană de aproximativ zece milioane de euro, dar în urma licitației s-au stabilit costuri de 5.795.000 de euro. La această sumă se adaugă finanțarea de aproximativ două milioane de euro a Episcopiei, pentru lucrări neeligibile pentru fondurile europene nerambursabile.

În 2 august, Mănăstirea Maria Radna a fost inaugurată parțial (când era executat 80 la sută din proiect), după o reabilitare începută în urmă cu trei ani, la eveniment fiind prezenți mii de credincioși și sute de oficiali europeni, inclusiv un trimis al Papei Francisc, cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln.

În complexul de clădiri au fost amenajate o bibliotecă cu 10.000 de volume vechi, un muzeu, o expoziţie permanentă, dar şi săli de conferinţe. Au mai fost restaurate trei clădiri declarate monumente istorice.

Întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent din 2016, estimându-se că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului, iar conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcașul a fost distrus de două ori, sub ocupația turcească și de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci și incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfințită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă