15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Patru monumente istorice din București, reabilitate cu fonduri europene

FOTO. Patru monumente istorice din București, reabilitate cu fonduri europene

Primarul General, Sorin Oprescu, a verificat, marți, stadiul lucrărilor de consolidare și reabilitare la trei monumente istorice din București: Arcul de Triumf, Muzeul Nicolae Minovici și Casa Cesianu. 

Lucrările la Arcul de Triumf au început în urmă cu trei luni și au fost realizate în proporție de 25%. În prezent, se lucrează la consolidarea monumentului, utilizându-se aceeași procedură ca la sediul vechi al Primăriei Municipiului București, adică izolarea antiseismică a bazei clădirii. Astfel, monumentul va fi rezistent la un cutremur de 9 grade pe scară Richter. 

"Arcul de Triumf este un monument reprezentativ al istoriei țării noastre și dorim, ca după reabilitare, să îl reintroducem în circuitul turistic național și internațional. În prezent, este în curs procedura de reexpertizare a componentelor artistice de piatră și prelevare a probelor de laborator cu scopul de a supune spre avizare la Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, restaurarea acestora" a declarat Sorin Oprescu.

În ceea ce privește Muzeul Nicolae Minovici, Sorin Oprescu a explicat că s-a demarat organizarea de șantier și se vor efectua lucrări de consolidare, reabilitare și restaurare, precum și amenajarea curții exterioare.  

"Muzeul Nicolae Minovici face parte din patrimoniul național și este cunoscut că fiind una dintre cele mai remarcabile case construite în stil românesc. Acest monument, vechi de peste 100 de ani, va fi repus în circuitul turistic anul viitor. Se va reabilita și atelierul de restaurare a obiectelor de patrimoniu ale muzeului, se va consolida construcția de la limita de vest a proprietății, aflată în stare de ruină. De asemenea, odată finalizată, clădirea va adăposti un muzeu dedicat familiei Minovici", a declarat Primarul General.  

Lucrările la Casa Cesianu, au început în noiembrie anul trecut, iar în prezent stadiul acestora este de 50%. În două luni se termină reabilitarea clădirii și se vor demara lucrările de reabilitare a curții unde se va amenaja un lapidarium (spațiu de expunere a obiectelor mari de patrimoniu, care se expun afară). Lucrările de consolidare de la Corpul A au fost finalizate, iar în acest moment, se reexpertizeaza componentele artistice de piatră și se preleveaza probe de laborator cu scopul de a demară restaurarea acestora; au fost efectuate lucrări de arhitectură și lucrări la instalațiile electrice, termice și sanitare la Corp A, pe toate nivele (S+P+E+M) iar în cursul lunii iunie au fost executate lucrări la toate etajele clădirii, inclusiv la fațada și curtea exterioară. 
  
Casa Cesianu va prelua o parte din colecțiile aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București. precum: Colecția știință-tehnică (2.136 obiecte de interes muzeal și istoric), Colecția Artă decorativă a€“ metal (10.860 obiecte), Colecția de artă religioasă și obiecte de cult (reprezentativă pentru perioadă târzie a artei religioase românești, respectiv sec. XVII-XIX), Colecția Artă Plastică (2.395 tablouri în ulei, acuarele, desene plăci de gravură), Depozit hărți și planuri, Colecție de sculptură (310 obiecte), Colecție de mobilier (227 piese), Colecția Sticlă, porțelan și ceramică (4.747 piese valoroase), Colecția textile și accesorii vestimentare (2.091 obiecte diversificate tipologic), Colecția arme (533 arme albe și de foc), Colecția de arheologie (8.000 obiecte), Colecția diverse (783 obiecte, piese decorative, etc.). 
  
 La finalul vizitei, Primarul General a declarat că în cursul zilei de astăzi se va semna și contractul pentru Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu": "Astăzi semnăm contractul de execuție lucrări. Intră în șantier începând de luna viitoare și trebuie finalizat până în luna aprilie a anului viitor. Sunt mândru că toate lucrările de reabilitare ale acestor monumente, realizate cu fonduri europene. Lucrările sunt în grafic. Sperăm să putem continua aceste acțiuni de reabilitare a caselor memoriale și a monumentelor istorice din București, esențiale pentru identitatea orașului și pentru istoria României", a anunțat Sorin Oprescu. 

Cele mai citite

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă