20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Primarul general a inaugurat cel mai modern complex de servicii sociale...

FOTO. Primarul general a inaugurat cel mai modern complex de servicii sociale din Capitală

Primarul General, Sorin Oprescu, a inaugurat, sâmbătă, Complexul de Servicii Sociale Ominis din Sectorul 4, primul centru pentru persoane defavorizate din București care integrează în același spațiu mai multe tipuri de servicii sociale.

În cadrul acestui complex funcționează o creșă, o grădiniță, un centru de zi pentru copii cu dizabilități, un centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, un centru de formare profesională și un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor și drepturile de asistență socială, un centru de zi pentru persoanele vârstnice, o bibliotecă, precum și un magazin social, o cantină și o spălătorie socială, o policlinică pentru persoanele defavorizate.

”Sunt bucuros că astăzi punem la dipozitia comunității cel mai modern complex de servicii sociale din București. Până nu demult, aici existau niște clădiri degradate, un spațiu insalubru, iar de astăzi aici funcționează un centru destinat protecției categoriilor sociale vulnerabile, copii, bătrâni și persoane cu handicap. Prin serviciile oferite în cadrul acestui complex am urmărit, de fapt, să respectăm trei principii esențiale: dezvoltare, funcționare și protecție socială”, a declarat primarul Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a declarat că își dorește să implementeze astfel de centre în toate sectoarele Capitalei.

”Imi doresc din tot sufletul ca, în funcție de resursele financiare disponibile, acest centru să poată fi multiplicat și în celelalte sectoare", a afirmat Primarul General. 

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București a povestit că autoritățile române au fost consiliate de experți turci pentru dezvoltarea complexului Ominis.

”Ideea acestui centru de servicii grupate în același loc pentru anumite categorii de persoane defavorizate ne a venit în timpul unei vizite de lucru pe care Primarul General, Sorin Oprescu, a întreprins-o în urmă cu 4 ani în Turcia, acolo unde, în ultima vreme, serviciile sociale au cunoscut o dezvoltare exponențială și extrem de benefică pentru cetățenii acelei țări. În urmă acestei vizite am rămas în contact cu experții în servicii sociale din această țară care ne-au consiliat și ne au sfătuit cum să învățam din greșelile lor, astfel încât să reușim să avem și în România un complex de o asemenea anvergură”, a spus directorul.

Complexul Ominis are o suprafață de 3800 de mp și deservește zilnic 300 de persoane.  

În cadrul centrului de formare profesională se vor derula numeroase cursuri gratuite de specializare si calificare organizate de DGASMB pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa se perfectioneze in domeniul de asistenta sociala, florari, decoratori, peisagisti, ingrijire copii etc. Anual se pot califica 500 de persoane.

În ceea ce priveste cresa, centrul de îngrijire și educație timpurie pentru copii 0-3 ani, are o capacitate de 30 de locuri si ofera o alternativa moderna de puericultura pentru parintii care doresc sa se intoarca la serviciu.

Tot in cadrul Complexului OMINIS va functiona si un centru de zi pentru persoane varstnice, care reprezinta prima initiativa a Primariei Capitalei in acest sens, in vederea prevenirii institutionalizarii persoanelor varstnice. Astfel, batranii care nu pot fi lasati singuri acasa pe timpul zilei vor putea fi adusi dimineata la acest centru de catre apartinatori si luati seara. In acest acest centru, varstnicii vor beneficia de asistenta medicala primara, trei mese pe zi si diverse activitati de socializare, precum si activitati in aer liber. Capacitate – 18 locuri.

Centrul de zi pentru copii 3-6 ani, cu o capacitate de 20 locuri, va functiona in regim de gradinita cu program scurt si program prelungit, iar in centrul de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, cu o capacitate de 20 locuri, personal specializat va oferi servicii specifice tulburarilor de spectru autist, prea putin abordate de catre serviciile sociale publice si private din Bucuresti.

In ceea ce priveste centrul de zi pentru copiii cu dizabilități, (cu o capacitate de 23 locuri) va oferi servicii copiilor cu dizabilitati care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi inscrisi in sistemul public de invatamant.

Biblioteca și punctul de comunicare informatică din cadrul Complexului vor fi dotate cu calculatoare si internet, unde persoanele varstnice si copiii ale caror rude sunt plecate in strainatate vor fi instruiti si incurajati sa comunice prin mijloace moderne (skype etc.).

Au fost amenajate si o spălătorie socială, cu o capacitate de 10 masini de spalat si 10 uscatoare destinate categoriilor defavorizate care nu dispun de infrastructura casnica necesara, o cantină socială (capacitate 120 – persoane/zi), fiind destinata copiilor si adultilor care nu realizeaza venituri timp de 90 de zile consecutiv.

Totodata, in cadrul complexului va functiona si o policlinică sociala unde se vor oferi servicii medicale gratuite (diverse specializari) atat copiilor cat si adultilor, precum si un magazin comunitar gratis, (concept unic in Romania), prin care persoanele fara posibilitati materiale pot obtine diverse produse alimentare si nealimentare(provenite din donatii individuale si corporate) in schimbul prestarii unor ore de voluntariat in cadrul complexului OMINIS.

De asemenea, toate persoanele interesate cu privire la drepturile consumatorilor si drepturile de asistenta sociala vor fi informate cu privire la drepturile pe care le au in cadrul sistemului de asigurari si asistenta sociala, in cadrul unui birou de informare amenajat in acest scop. 

 

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă