15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTOREPORTAJ. Cheile Dobrogei - minunea din jurasic

FOTOREPORTAJ. Cheile Dobrogei – minunea din jurasic

Nu departe de Constanţa, la aproape 50 de kilometri, se află Cheile Dobrogei, o zonă unică în ţară, care se întinde pe aproape 11.000 de hectare. Cea mai frumoasă porţiune este rezervaţia Cheile Dobrogei, aflată în custodia Academiei Românie. Aici, pe o suprafaţă de 285 de hecta­re, se găsesc stânci din calcar, formate acum aproximativ 180 de milioane de ani, în perioada jurasică. Speciile de fosile din pereţii calcaroşi nu mai pot fi găsite nicăieri în România. Deşi peisajul este colinar, dealurile din zonă sunt de fapt foste recifuri coraliere ale Mării Thetis. Pereţii sunt orientaţi est-vest şi au maximum 40 de metri înălţime. Zona este importantă şi pentru arheologi, care au găsit în peşterile de aici mai multe resturi de unelte, vânat şi chiar mai multe oseminte de oameni preistorici.


Peştera Liliecilor

În Cheile Dobrogei se găsesc şi şapte peşteri, cele mai importante fiind Peştera Liliecilor şi Peştera “La Adam”. Prima se află în zona numită Gura Dobrogei. Are trei intrări şi mai multe galerii, lungimea galeriilor fiind de peste 480 m. În această peşteră au fost atestate numeroase mărturii ale activităţii umane, unelte de silex paleolitic şi neolitic, fragmente de ceramică neolitică, cât şi obiecte mai recente din metal aparţinând Epocii Fierului. Peştera oferă condiţii optime pentru coloniile de lilieci, care hibernează aici.

Molar vechi de 120.000 de ani

Peştera La Adam, aflată în apropiere, este una dintre cele mai importante din Europa, din punctul de vedere al descoperirilor paleontologice şi arheologice. De aici a fost scoasă la suprafaţă o piesă unică – un molar care aparţine lui homo sapiens fossilis, cu o vechime de 120.000 de ani î.e.n. De asemenea, au fost studiate 80 specii de fosile jurasice şi de mamifere cuaternare. În această grotă au fost descoperite cinci piese de piatră cioplită, care au fost catalogate ca aparţinând unui altar închinat zeului Mitras, identificat cu Zeul Luminii. Mai mult decât atât, în apropierea peşterii există vatra unei aşezări care poartă numele „Ester”, denumire cu puternice rezonanţe în Vechiul Testament.

Turismul – grătare în aer liber

Deşi ar putea fi una dintre zonele de mare interes turistic ale Dobrogei, Cheile Dobrogei sunt mai degrabă cunoscute drept un loc unde de 1 Mai sau în alte zile libere constănţenii vin să facă un grătar şi, eventual, să asculte, la maximum, manele din maşini. În extrasezon, toamna, locurile sunt foarte puţin vizitate, iar rezervaţia, unde s-au montat ­locuri speciale de strâns deşeurile, este relativ curată. Peşterile descrise mai sus sunt însă bine ascunse de privirile turiştilor. Chiar dacă cineva se încumetă să meargă pe drumul greu de pietre, care riscă să lase urme adânci maşinilor, nu va găsi nici un indicator către intrarea spre ele. Autorităţile locale, care le au în administrare, nu au bani nici pentru plata salariilor, iar despre astfel de investiţii nici nu poate fi vorba. În plus, o scurtă vizită la Gura Dobrogei îl va convinge pe eventualul turist că una dintre problemele zonei este curăţenia.

Soluţii simple

Pentru introducerea zonei în circuitul turistic este nevoie în primul rând de o popularizare a obiectivelor. Măcar câteva pliante amplasate la recepţiile hotelurilor pot îndeplini, minimal, acest rol. Asfaltarea drumurilor spre peşteri, igienizarea locurilor şi amenajarea căilor de acces spre intrări sunt tot atâţia paşi necesari. Introduse într-un circuit, care să cuprindă mai multe atracţii din zonă, Cheile Dobrogei ar putea ajuta la prelungirea sezonului estival şi ar putea oferi turiştilor o nouă experienţă a vacanţei pe litoral.

Zona este inclusă în proiectul de promovare “Pe urmele argonauţilor”, derulat de Primăria Istria, care cuprinde toate obiectivele din zona Istria-Cheile Dobrogei. Proiectul trebuie să fie implementat până pe 14 februarie 2013. 

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă