11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFrauda de 7,7 miliarde lei in "carca" fostului vicepresedinte TSD Lugoj

Frauda de 7,7 miliarde lei in “carca” fostului vicepresedinte TSD Lugoj

Fostul vicepresedinte al tineretului social-democrat din municipiul Lugoj (judetul Timis), Lucian Lobonea, condamnat in luna ianuarie a acestui an la cinci ani de inchisoare pentru trafic de heroina, s-a ales cu un nou dosar penal. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie au dispus, cu avizul procurorilor, declansarea urmaririi penale impotriva ex-viceliderului TSD pentru o frauda la bugetul public de 7,7 miliarde lei.
Potrivit anchetatorilor, in perioada 2000-2001, in calitate de administrator al firmei “Miracle” SRL din Lugoj, Lucian Lobonea (34 ani), a efectuat mai multe importuri de bunuri din Italia, pentru care a folosit la autoritatea vamala facturi externe false. Pentru a se sustrage de la plata taxelor vamale, el a prezentat facturi externe in care valoarea bunurilor importate era mult mai mica decat cea reala.
O verificare a documentelor originale aflate in Italia a scos la iveala jongleria, acest tip de artificiu fiind des utilizat mai ales in perioada anilor 1993-1995 de catre marii contrabandisti de tigari, cafea si alcool. Politistii timisoreni au declarat ca in acest fel, Lobonea a prejudiciat bugetul public cu aproape 8 miliarde lei, suma ce reprezinta drepturi vamale neachitate.
Fostul lider social-democrat a fost pus sub acuzatia comiterii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a unor documente false, iar in prezent el se afla incarcerat la Penitenciarul din Arad, unde isi ispaseste pedeapsa in dosarul “heroina pentru partid”.
De numele lui Lobonea se leaga un scandal de proportii, cu conexiuni in sfera crimei organizate, in urma caruia a si fost condamnat de Tribunalul Timis la cinci ani de puscarie. In acelasi dosar au mai fost judecati si condamnati Bogdan Balaci, alt fost membru al PSD din municipiul Lugoj, precum si cetateanul turc Ekrem Turhan, veriga-cheie in sfera traficului de heroina pe relatia Turcia-Romania-Occident.
La ultima infatisare a procesului, din ianuarie, inculpatul a lasat masca asistenta prezenta in sala de judecata afirmand ca a intrat in afacerile cu heroina doar din spirit de sacrificiu pentru partid. El a explicat ca, de fapt, a fost atras intr-o capcana. Lobonea a adaugat ca unul dintre “colaboratori” i-ar fi promis ca-i da o caseta video compromitatoare despre un lider al unui alt partid politic, daca accepta sa intre in combinatia cu droguri. Ca sa-si impresioneze sefii, el ar fi acceptat. In final, nu a primit in schimb nici o caseta, ci doar un dosar penal.

“Floare de colt”

Povestea a explodat in decembrie 2002, cand pe numele lui Lucian Lobonea si a fostului sau coleg de partid, Bogdan Balaci, au fost emise mandate de arestare pentru trafic de droguri. Procurorii sustin ca primul primea de la Balaci heroina, pe care apoi o vindea mai departe. La inceputul lunii ianuarie 2002, ex-viceliderul tineretului social-democrat a acceptat sa gaseasca un curier pentru transportul cantitatii de 15 de kilograme de heroina spre Olanda, mai sustin procurorii.
Cateva zile mai tarziu, Lobonea i-a cerut aceluiasi dealer sa ii furnizeze urgent, pentru un client mai vechi, cateva grame de heroina, dat fiind faptul ca acesta intrase in sevraj. Clientul a fost, insa, surprins de politistii de la Crima Organizata cu drogul asupra sa si astfel a fost “sparta” reteaua. Audiat, el a marturisit ca heroina gasita asupra sa provine pe “filiera Lobonea”, declarand ca din noiembrie 2001 pana in ianuarie 2002, a cumparat diferite cantitati de droguri de la fostul fruntas social-democrat.
Asa au intrat pe fir specialistii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Timisoara, iar actiunea de anihilare a retelei s-a derulat sub numele de cod “Floare de colt”. La 30 ianuarie 2002 in filiera a fost introdus un investigator sub acoperire. Fiind “plantat” intr-o pozitie-cheie, agentul a fost la scurt timp contactat de unul dintre membri importanti ai filierei, care l-a informat ca urmeaza sa se efectueze o tranzactie in valoare de 20.000 de dolari.
In octombrie 2002 s-au produs primele arestari, ocazie cu care Lobonea si acolitii sai au fost “scosi din circuit”. In paralel, la Bucuresti a fost arestat si turcul Ekrem, aflat si el in cautarea unui caraus dispus sa transporte din Kosovo spre Europa de Veste alte 60 de kilograme de heroina.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă