14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialGălățenii îndură frigul în case din cauza birocrației

Gălățenii îndură frigul în case din cauza birocrației

Furnizarea căldurii în sistem centralizat la Galați a fost întârziată cu o săptămână din cauza lentoarei cu care își fac treaba funcționarii municipalității, dar și bugetarii de la regia locală de distribuție și CET.

După câteva luni de negocieri fără vreun rezultat concret în privința punerii în funcțiune a termoficării pe fondul datoriilor acumulate către Romgaz de CET-ul Electrocentrale, la finalul lunii octombrie apăruse soluția salvatoare: aprobarea Guvernului ca Primăria Galați să se poată împrumuta la Trezorerie pentru plata în avans a cantității de gaze furnizate de către Romgaz. Publicarea ordonanței în Monitorul Oficial a mai luat câteva zile, dar în sfârșit pe data de 9 noiembrie primarul Marius Stan a convocat Consiliul Municipal pentru aprobarea împrumutului de 20 de milioane de lei. Consilierii municipali au fost de acord și, cum nu mai erau decât câteva formalități de îndeplinit, primarul Galațiului era optimist, preconizând că va fi furnizată căldura până cel mai târziu pe 15-16 noiembrie.

„Acum depindem de cei de la CET, de cât de repede vor reuși să încălzească instalațiile. Asta înseamnă că mâine noi vom face o plată anticipată de 3 milioane de lei, care vor merge direct la Romgaz, de acești bani CET-ul va primi cantitatea respectivă de gaze și vor începe punerea în funcțiune a instalațiilor. Sunt niște timpi tehnologici care nu pot fi săriți. Probabil că o săptămână ar fi un termen normal pentru furnizarea energiei termice“, declara Marius Stan pe 9 noiembrie.

Însă căldura nu a ajuns în caloriferele celor 30.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat nici marți, nici miercuri. Mai rău, nici după o săptămână de la data la care primarul Marius Stan spunea că vor fi virați banii către Romgaz, CET-ul nu primise nici un metru cub de gaz.

Lanțul slăbiciunilor

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați ne-a declarat că municipalitatea a virat banii, dar furnizarea gazelor nu a fost începută din cauză că între Electrocentrale și Romgaz nu au fost clarificate unele probleme referitoare la relațiile contractuale. „Din punctul nostru de vedere am făcut tot ce era legal și omenește posibil. Noi am virat banii, este deschisă linia de creditare așa cum ne-am înțeles cu cei de la Romgaz, dar mai departe vorbim de relațiile contractuale dintre Electrocentrale și Romgaz. Sunt probleme de clarificat între cele două semnatare ale contractului de furnizare“, ne-a declarat Emanuela Turcu.

Ulterior, au ieșit la iveală și cauzele care au provocat întârzierea furnizării căldurii până spre sfârșitul lunii noiembrie: funcționarii s-au mișcat foarte lent în efectuarea viramentului. Cei de la Primărie au virat abia joi banii către regia locală de distribuție Calorgal. Vineri, cele 3,5 milioane de lei au ajuns în contul CET-ului Electrocentrale, dar au urmat weekendul și ziua de luni, care, în general, în sectorul bugetar, este ziua de după week-end. Așa că abia marți au început să apară întrebări de genul „de ce nu funcționează termoficarea?“. Răspunsul administratorului special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, a fost că cei de la Romgaz nu îi transmiseseră contractul și factura în baza căreia să fie făcută plata. Astfel a fost pierdută o săptămână cu care se prelungește calvarul zecilor de familii nevoite să stea în frig.

Între timp, o bătrână a murit din cauza unui incendiu provocat de o pernă electrică cu care se încălzea.

Funcționarii bugetari au reguli proprii

Această săptămână pierdută în furnizarea căldurii pe „lanțul trofic“ Primărie – Calorgal – Electrocentrale – Romgaz putea fi redusă dacă cei de la Primărie și Calorgal se mișcau mai repede, dar și dacă administratorii Electrocentrale solicitau de la Romgaz din timp un draft de contract și o factură proforma. Dar astea sunt instrumente ale economiei de piață și toate cele patru instituții – Primărie, Calorgal, Electrocentrale, Romgaz – sunt populate cu funcționari bugetari, care au propriile reguli și instrumente.

În sfârșit, căldura va veni în perioada 25-28 noiembrie

Ieri, administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, a anunțat că a primit confirmarea conducerii Romgaz Mediaș că în cursul zilei va începe furnizarea gazelor naturale către CET, furnizarea căldurii pentru cele 30.000 de apartamente fiind asigurată până pe 25 sau 28 noiem­brie. „Avem în acest moment confirmarea din partea Romgaz că livrarea de combustibil va începe în cursul acestei zile. Din momentul în care Electrocentrale Galați începe să primească gaz ar dura, așa cum am menționat în repetate rânduri, între 7 și 10 zile pentru pornire, însă mă bazez pe experiența colegilor mei în scurtarea la minimum a acestei perioade“, a precizat Mustafa Sinan. Așa a trecut aproape o lună de stat în frig pentru zeci de mii de familii. Dacă ordonanța era publicată mai repede în Monitorul Oficial, dacă viramentele se făceau mai repede, dacă…

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă