16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGălățenii vor avea plajă. Cu bune și cu rele

Gălățenii vor avea plajă. Cu bune și cu rele

Una dintre dorin­țele din ultimii 3-4 ani ale gălățenilor, de a avea acces la o plajă publică, care să le ofere la prețuri rezonabile posibilitatea de a înota și a se bronza la soare, își va găsi parțial rezolvarea.

Cum se întâmplă de obicei atunci când vine vorba de așteptările gălățenilor de la cei care conduc orașul, o veste bună vine la pachet cu o veste rea. Locuitorii Galațiului vor avea acces la o plajă, dar numai pentru băi de soare, nu și pentru băi într-un bazin cu apă, urmând să se răco­rească la dușurile de pe plajă!

După ce din 2013 fostul primar, Marius Stan, adept al concesio­nării bazei de agrement, nu a mai investit în întreținerea Plajei Dunărea și Di­recția de Sănătate Publică (DSP) Galați nu a mai acordat autorizație de funcționare, noul primar, Ionuț Pucheanu, a anunțat că plaja va fi deschisă. Primarul Pucheanu și colegul său de la PSD, viceprimarul Sorin Enache, au reușit să facă o știre de week-end, invitând televiziunile să îi însoțească în „vizită de lucru“ la Plaja Dunărea, pentru a constata cât de rău stau lucrurile și pentru declarațiile despre ce eforturi va face noul primar pentru redeschiderea plajei.

Cum nu mai e timp pentru achiziționarea unei stații de purificare a apei, varianta va fi plajă cu nisip și dușuri: „Sperăm ca într-un răstimp destul de scurt să putem reamenaja plaja, însemnând să aducem nisip pentru a amenaja o plajă aşa cum trebuie, iar singurul lucru pe care îl putem face pentru a redeschide plaja este să refacem toaletele şi duşurile. Totul se va face din banii primăriei. (…) Mi-aş dori ca la sfârşitul lunii acesteia, atât plaja, cât şi duşurile şi toaletele, să fie funcţionale. Bazinele nu vor fi deschise. Se va lucra pentru a se da o faţă comercială. Vom discuta dacă este vorba şi de o taxă, pentru că, la cât au suferit, am putea să lăsăm liber accesul. În trei săptămâni am putea avea acces la plajă“, a declarat Pucheanu.

Alt primar, alte idei

Ca de obicei, odată cu schimbarea primarului se schimbă și opțiunile municipalității. În ultimii doi ani, Primăria Galați a tot lansat proceduri de concesionare a Plajei Dunărea pentru o perioadă de 49 de ani. Pentru baza de agrement cu o suprafaţă de 53.926 mp, cu două bazine dotate cândva cu instalații pentru valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, viitorul investitor ar trebui să achite o redevență de 25.277 lei/lună. Pentru că nu prea apăruseră amatori care să preia plaja, în toamna lui 2015 a fost reluată elaborarea caietului de sarcini. Dar nici în zece luni consilierii municipali nu au reușit să se pună de acord în privința condițiilor concesionării plajei. „Avem un caiet de sarcini pe care văd că cei din consiliu l-au tot dat deoparte, tot cer lămuriri, cer modificări. E ca și cum ne-am vinde glia“, ne declara recent fostul primar Marius Stan.

Noul primar anunță că se renunță la varianta concesionării sau asocierilor, Plaja Dunărea rămânând în administrarea municipalității, prin Gospodărire Urbană SRL Galați.

„Dacă intrăm în partene­riate şi în orice altă formă de aso­cieri, cu siguranţă şi primăvara viitoare ne va prinde în aceeaşi formulă. Prin urmare, pe fondurile Primăriei, pentru că investiţiile nu sunt unele într-atât de consistente încât să nu se poată face acest lucru pentru a reda gălăţenilor, pentru cât a mai rămas din vara aceasta, să sperăm că ţine şi septembrie cu noi şi să avem şi un august plin şi măcar o jumătate din septembrie, pentru ca gălăţenii să aibă unde veni, cel puţin cetăţenii din zona turnului de televiziune“, a declarat Pucheanu.

O afacere proastă

Practic, edilii Galațiului au pierdut patru ani cu verificarea dilemei dacă poate fi găsit un om de afaceri care să investească în administrarea plajei. După aceste încercări, nici cel care a inițiat ideea concesionării plajei nu mai credea că a fost o idee prea bună: „Eu, dacă aș fi investitor, să am banii, n-aș risca să vin să plătesc niște sume pentru concesiune. Rezultă niște prețuri care te fac să fugi. Practic, la Plaja Dunărea ai o perioadă de funcționare de 4-5 luni de zile pe an. Partea proastă este că plătești concesiunea pe întregul an“, spunea Marius Stan. 

Ștrandurile private, la 10 km de oraș

Situația în care s-a ajuns la Galați, oraș înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul și Prutul, ca locuitorii Galațiului să aibă „plajă cu dușuri“, este efectul dezinteresului aleșilor față de problemele locuitorilor orașului. S-a ajuns ca în orașul înconjurat de ape să poată fi asigurat accesul la o bază de agrement estival în aceleași condiții ca în localități din vârf de munte.

Alternativele la „plaja cu dușuri“ sunt cele 3-4 piscine ale unor firme cu capital privat, care, pe lângă faptul că sunt destul de costisitoare, sunt și departe de oraș. Noul primar pare să fi înțeles măcar acest lucru: „Din păcate, nici ştrandurile private nu sunt foarte aproape de Galaţi, sunt la o distanţă de cel puţin 10 kilometri“.

Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă