8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGalaţi, portul dunărean fără nici o plajă

Galaţi, portul dunărean fără nici o plajă

Pe final de sezon estival, Galațiul a devenit deținătorul unui record de neinvidiat, fiind probabil singurul port de pe întreg cursul Dunării în care nu mai funcționează nici o plajă. Orașul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, și totuși gălăţenii nu au acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile tuturor, având ca alternative cele 3-4 piscine administrate de firme cu capital privat, la care accesul și câteva ore de plajă costă câteva zeci de lei.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați au luat decizia închiderii bazinelor și a altor obiective de la plaja ”Dunărea”, singura care mai funcționa la Galați. Decizia a fost luată după ce au fost constatate mai multe nereguli, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și a celorlalte construcții.

„S-a luat o decizie de suspendare temporară a activității pentru unitatea «Plaja Dunărea». Cauzele care au determinat suspendarea activității sunt: clădirile anexelor sanitare sunt în stare avansată de degradare, adică lipsa de flise, pardoseală, tencuială căzută, instalație sanitară defectă, dezinfecția se face manual și cu clorură de var, ceea ce contravine legislaţiei, pavimentul și grătarele aferente sunt deteriorate”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galați. Plaja ”Dunărea” este administrată de Primăria Galați prin societatea Gopodărire Urbană SRL, ai cărei reprezentanți recunosc că există unele probleme la plaja „Dunărea”, dar spun că nu pot face mai mult dacă nu sunt alocate fonduri pentru modernizare de către Primăria Galați.

„Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică nu au găsit nimic imputabil societății noastre, adică parametrii apei erau corespunzători, starea de curățenie a plajei era în regulă. Nereguli au fost constatate în ceea ce privește lucrările de reparații și investiții în cadrul infrastructurii de la Plaja Dunărea. Am făcut o adresă către Primăria Municipiului Galați pentru remedierea acestor deficiențe. Mai e o problemă legată de dezinfecția apei, care în acest moment se face manual. Există un ordin al Ministerului Sănătății care contravine acestei modalități. Este nevoie de lucrare complexă, o stație de purificare, dar nu putem să realizăm această investiție fără sprijinul Primăriei”, a explicat Dana Stroia, purtătorul de cuvânt al SC Gospodărire Urbană SRL Galați.

În ultimii ani, primăria nu a investit în nici unul din locurile de agrement, eforturile financiare de la acest capitol fiind concentrate către modernizările de locuri de joacă pentru copii și parcuri.

Incertitudini

În ultimii doi ani a fost evidentă abandonarea singurei plaje din Galați de către echipa primarului Marius Stan, nemaifiind asigurată nici măcar o minimă întreținere a bazei de agrement, ca până în 2012. Surse din politica locală susțin că se încearcă sugerarea ideii că municipalitatea nu poate administra plaja, pentru ca aceasta să fie concesionată. Ocupând o suprafață importantă de pe malul Dunării, poate fi o afacere profitabilă. Plaja Dunărea fusese amenajată la începutul anilor ’90 și era pe atunci o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un alt bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber. Instalația de producere a valurilor s-a defectat și nu a mai fost reparată, iar discoteca nu a fost finalizată, dar după revizia din 2003 plaja a funcționat în condiții acceptabile. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. Acum, din lipsa alocării fondurilor, nu au mai fost efectuate nici măcar reparațiile curente. În această vară a mai funcționat un singur bazin, care era umplut cu apă joia și golit duminica, în restul zilelor gălățenii venind la plajă ca să facă duș. » P3

Încet dar sigur, pe Plaja „Dunărea“ se instalează paragina

Orașul este înconjurat de trei cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, și totuși gălăţenii nu au acces la o plajă care să le ofere condiţii decente la prețuri accesibile tuturor.

La începutul anilor ʹ90, la Galaţi existau două plaje la Dunăre, Plaja „Cocuţa” și Plaja ”Dunărea”, de la turnul TV, o plajă neamenajată în zona vărsării Siretului în Dunăre – Plaja ”Vacanța”, o altă plajă la Lacul Brateş şi o alta la Lacul Vânători, zis şi „Lacul Partidului”. În oraş funcţionau şi două bazine de înot, dintre care unul olimpic. Între timp, Plaja „Cocuţa” a fost desfiinţată. La fel s-a întâmplat și cu Plaja ”Vacanța”, de la Siret. În 1997, plaja de la Lacul Brateş a fost închiriată de primărie unui investitor local, care nu a investit în modernizarea plajei. Deşi pe vremuri era o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud, şi-a pierdut atractivitatea şi din cauză că după întreruperea comunicaţiei cu Prutul, Lacul Brateş, de 2.200 ha, a devenit apă stătătoare, plină de mâl. Plaja de la lacul Vânători, administrată de Primăria Galaţi arată ca un maidan. Acolo sunt câteva grătare și câteva hectare de pădure de stejar, dor zona este lipsită de atracție, pentru că nu este îngrijită. La începutul anilor ʹ90 au fost construite câteva căsuțe, dar nici după două decenii acestea nu sunt racordate la rețeaua electrică. Bazinul olimpic, care era o piscină modernă, a fost închis la mijlocul anilor ʹ90. Au fost alocați bani pentru reparaţii prin Ministerul Dezvoltării, lucrările trebuiau finalizate în 2011, dar acest lucru nu s-a întâmplat și e greu de spus dacă şi când ar putea fi redeschis. E adevărat că există şi trei piscine moderne, două în zona rezidenţială din nordul oraşului şi una la pădurea Gârboavele, dar cum intrarea şi consumaţia sunt prea costisitoare pentru un simplu salariat, majoritatea gălăţenilor sunt în căutarea plajelor „populare”.

Aqua Magic Park și promisiuni electorale

În urmă cu câţiva ani, a făcut furori la Galaţi anunţarea Proiectului Marina, în cadrul căruia, prin parteneriatul public-privat dintre municipalitate şi firma de construcţii Alfarom Holding, componentă a unui trust din Israel, urma să fie construit în zona Plajei Dunărea, un complex de agrement ce cuprindea, pe lângă blocuri de locuinţe şi centre de afaceri, un port de ambarcaţiuni, un patinoar, bazine de înot, amfiteatru în aer liber, săli de sport, piste pentru role, arteziene, spaţii verzi, punctul cel mai atractiv fiind construirea unui “Aqua Magic Park”. Proiectul a căzut, dar la alegerile din 2008 şi 2012 a fost resuscitat de mai multe partide şi candidați. Evident, au fost simple promisiuni electorale.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă