13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialGazul lichefiat, carburant pentru flotele de pe Dunăre

Gazul lichefiat, carburant pentru flotele de pe Dunăre

rețea de terminale de gaz lichefiat care se va întinde din România până pe Rhin și care se dorește o alternativă la gazul rusesc ar putea include și Constanța și Galațiul.

Conducerea Primăriei Galați s-a întâlnit cu echipa care coordonează proiectul de construire a rețelei, iar discuțiile s-au axat tocmai pe posibilitatea participării orașului la proiectul care a trenat în ultimii doi ani.

„Prin acest proiect s-a identificat posibilitatea realizării unui terminal de gaze naturale lichefiate în Galați, pe o locație situată în parcul industrial. În perioada următoare, septembrie-octombrie, se va discuta despre posibilitatea accesării fondurilor europene nerambursabile pentru acest obiectiv de investiții. În prima fază urmează a se realiza studiul de fezabilitate referitor la abordarea integrată a modalităților de obținere a gazului natural lichefiat, posibilitatea de obținere prin prelucrarea deșeurilor solide și lichide, și de utilizare a acestuia în transportul naval, transportul public urban și obiective industriale din zona Galați”, se arată într-un comunicat al Primăriei Galați.

Derulat în 12 țări

Proiectul „LNG Masterplan for Rhin-Main-Danube” („Planul General Gaz Natural Lichefiat (GNL) pentru axa Rhin-Main-­Dunăre” – are un buget de 62 milioane euro, din care 17 milioane euro reprezintă finanţarea UE prin Programul Trans-European Transport Network (TEN-T). Principalul obiectiv este creșterea utilizării gazului natural lichefiat, atât ca și carburant utilizat de nave și de alte echipamente, până la TIR-urile de transport de mărfuri, cât și ca marfă transportată pe căile navigabile interioare din Europa pentru a fi utilizat ca un combustibil mai ieftin și mai puţin poluant.

Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în 2013, iar partenerii din cadrul proiectului investesc alte 45 milioane de euro în construirea de nave speciale pentru transportarea GPL-ului, pentru achiziția de echipamente și construirea de terminale. În cadrul proiectului colaborează 33 de organizații din 12 țări, atât companii private, cât și administrații publice. Pe lângă cei 33 de parteneri, mai sunt implicate în proiect peste 70 de companii care fac parte dintr-un așa-zis grup de sprijin al industriei, format din furnizori de echipamente, furnizori de gaze naturale lichefiate, constructori de terminale. Coordonatorii proiectului sunt Pro Danube Management GmbH din Viena și Portul Rotterdam. Pe Dunăre, au fost pregătite studii pentru portul Komarno din Slovacia, portul Russe din Bulgaria și porturile Galați și Constanța.

La Galați, parteneri în cadrul proiectului sunt Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) și Parcul Industrial Galați. Potrivit lui Silviu Meternă, șeful Serviciului Marketing-Proiecte din cadrul APDM, terminalul care va fi construit la Galați va avea inițial o capacitate de 4.000 mc, dar va putea fi mărit până la 8.000 de metri cubi. Investiția în terminalul de la Galați este estimată la aproximativ 17,4 milioane de euro, la care se vor adăuga câteva sute de mii de euro pentru autorizații și taxe.   

Se caută un investitor

Un prim pas făcut a fost încheierea unui memorandum, următoarea etapă fiind  găsirea unui investitor interesat de construirea terminalului, acesta urmând să fie ajutat de Pro Danube Management GmbH Viena la obținerea unei finanțări europene.

„În acest moment avem încheiat un memorandum de înțelegere între Primăria Galați, Parcul Industrial Galați, ca proprietar al terenului, și Administrația Porturilor Dunării Maritime, ca facilitator, noi urmând să transmitem know how-ul și să suținem Parcul Industrial în dezvoltarea unor viitoare proiecte. În al doilea rând, trebuie să găsim un investitor interesat să realizeze această investiție și Pro Danube Management poate să îl ajute în obținerea unor fonduri europene”, preciza Silviu Meternă la o precedentă întâlnire din cadrul proiectului.

De atunci, la Galați nu s-a întâmplat mare lucru.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă