4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIluminatul public cu leduri reduce cu 40 la sută facturile primăriilor la...

Iluminatul public cu leduri reduce cu 40 la sută facturile primăriilor la energie. Ideea poate fi introdusă pe bani europeni

La Brăila și Suceava s-a trecut la noul sistem, dar în orașe mai mici problema e de mult rezolvată.

Comuna clujeană Mociu devenea în 2010 prima localitate din România luminată pe leduri.

Tot mai multe administraţii locale au ca prioritate trecerea la iluminatul public cu corpuri de iluminat cu leduri, care reduc substanțial facturile plătite de primării pentru consumul de energie electrică. Reducerile diferă în funcție de mărimea rețelelor urbane și puterilor instalate, dar în cazul Brăilei, Sucevei sau Clujului s-a ajuns şi la 40%. Iar în cazurile localităților mici trecerea de la corpurile de iluminat cu vapori la cele cu leduri înseamnă reducerea facturilor cu până la 70-75%.

Dacă în urmă cu zece ani se trecea de la corpurile de iluminat cu vapori de mercur la corpuri prevăzute cu surse cu vapori de sodiu sub presiune, cu de la 12.000 până la 20.000 de ore de funcționare, durata de seviciu a noilor echipamente este de 27.000 – 30.000 de ore. Un alt avantaj este reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu până la 300 de tone pe an în cazul unei localități mici. Într-un mare oraș, cifrele sunt altele.

De altfel, primele care au trecut la iluminatul public cu leduri au fost localitățile mici. Prima localitate din România care a avut, încă din 2010, iluminat stradal cu leduri a fost comuna clujeană Mociu. Între timp au demarat astfel de demersuri pentru obținerea de finanțări și primării din mari orașe precum Suceava, Cluj, și Oradea.

Luminozitate mai bună

Primăria Brăila a demarat deja înlocuirea celor 12.860 de corpuri de iluminat public din oraș cu corpuri de iluminat cu leduri. Municipalitatea va investi în modernizarea sistemului de iluminat public 24,2 milioane lei, fără TVA, din care 7,7 milioane în extinderea rețelei și 4,2 milioane în iluminatul festiv de sărbători pentru o perioadă de zece ani, adică pe durata contractului încheiat recent cu Luxten, potrivit informaţiilor oferite de Primăria locală. Înlocuirea în totalitate a actualelor corpuri cu corpuri de iluminat cu leduri se va realiza în următorii doi ani. Vor fi instalate și 79 de tablouri electrice şi sistem de reducere sau creștere a intensităţii iluminatului public în funcţie de luminozitatea zonei. S-a trecut deja la iluminatul cu leduri în zona principalei intrări în oraș.

„Se poate observa foarte uşor că luminozitatea în zonă a crescut, iar asta în condiţiile în care factura va veni mai mică cu aproximativ 40%“, a declarat primarul Marian Dragomir. Pentru astfel de proiecte se pot obţine finanțări pentru astfel de proiecte de la Fondul Român pentru Eficiența Energiei (FREE), care are printre prioritățile de finanțare proiecte de reabilitare termică a clădirilor publice sau reabilitare a sistemelor de încălzire centralizată sau contorizare, dar și proiecte de modernizare a „iluminatului public interior și exterior“. Comuna clujeană Mociu a fost prima localitate din România care a accesat în 2009 o finanțare FREE și a derulat proiectul în perioada iunie – octombrie 2010. Au fost instalate 400 de corpuri de iluminat – aparate de iluminat echipate cu sursa led de 25 W și respectiv 42 W.    

1,8 milioane lei pentru 1.100 de leduri

Multe din localitățile ceva mai mici și foarte multe comune au trecut deja la iluminatul public pe corpuri cu leduri. La Târgu Neamț s-a trecut la iluminat stradal cu leduri în urmă cu șase ani. În 2011, Primăria a alocat 1,8 milioane de lei pentru montarea a 1.130 corpuri de iluminat cu leduri de 30w și 300 corpuri cu leduri de 60w.

Și la Codlea a fost schimbat sistemul de iluminat public, fiind trecut pe leduri încă de acum doi ani, printr-o investiție de 780.000 lei, care a presupus înlocuirea celor 1.350 de corpuri cu vapori de sodiu sau mercur cu corpuri de iluminat cu leduri.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă