6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialÎmpăratul Traian, dezbrăcat cu 200.000 lei de primarul Oprescu

Împăratul Traian, dezbrăcat cu 200.000 lei de primarul Oprescu

Atenţia trecătorilor de pe Calea Victoriei este atrasă ca un magnet de statuia împăratului Traian, aşezată pe treptele Muzeului Naţional de Istorie. Dacă nu ar fi atât de straniu, ansamblul probabil că ar trece neobservat.

 

Împăratul Traian nud, care ţine în braţe o lupoaică din capul căreia pare că iese un şarpe a atras sute de curioşi, la inaugurarea ce a avut loc duminică seara. Unii şi-au dat cu părerea că este un ansamblu prea ciudat, alţii au spus că este halucinant să vezi aşa ceva în centrul Capitalei, iar cei mai îngăduitori au presupus că e vorba despre o formă de artă ceva mai greu de înţeles.

Edilii, cei care au comandat statuia, au venit cu explicaţii pentru ciudatul monument. „Statuia împăratului Traian reprezintă o operă de artă majoră, în care simbolismul specific creaţiei lui Vasile Gorduz îmbină statuia de viziune antică, austeră, radiind puternicul chip al împăratului Traian de origine hispanică, cu ofranda «Lupa capitolină». Prin această mixare plastică, autorul sugerează simbioza daco-latină care a dat naştere poporului român”, au precizat reprezentanţii municipalităţii.

Monument de 200.000 de lei

Monumentul are o înălţime de 2,15 metri, o greutate de 500 de kilograme şi a costat aproape 200.000 de lei. Realizarea sta­tuii din bronz s-a făcut la ini­ţiativa Primăriei Capitalei şi la recoman­darea academicianului Răzvan Theodorescu, care nu a scăpat momentul, la inaugurare, să-i facă o urare primarului Oprescu: „Vom avea, de-acum, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie, un simbol al naţiunii noastre. Metafora aceasta îl re­prezintă pe cel mai longeviv împărat roman, pe cel mai iubit împărat roman, pe Optimus Princeps, care înseamnă «fruntaşul cel mai bun». Eu vă urez, domnule primar general, să fiţi un Optimus Princeps al Bucureştiului încă o dată”, a declarat Răzvan Theodorescu.

Oprescu nu a ratat nici el ocazia să se laude cu realizările sale, spunând că după câştigarea „bătăliei cu infrastructura străzilor din zonă” a început preocuparea faţă de „elementul cultural arhitectural”. Statuia lui Traian face parte dintr-o operaţiune amplă de amenajare a spaţiilor publice, în cadrul programului „Calea Victoriei – traseu cultural”.

Primarul Oprescu a arătat că pre­zentarea simbolică a împăra­tului Traian, cu elementele artistice elocvente ale simbolurilor dacice, pe care maestrul Vasile Gor­duz a realizat-o, este o îm­pli­­­­­nire a proiectului pe care l-a început în urmă cu doi ani, pornind de la Piaţa Roma. În perioa­da următoare, alte elemente de design urban şi monumental vor împodobi zona centrului isto­ric. „Bătălia cu străzile” însă nu s-a în­cheiat, cel puţin în centrul isto­ric, unde au fost descoperite noi vestigii care au amânat în­che­ie­­rea reparaţiilor la infrastructură.

Controverse

Statuia sculptorului Vasile Gorduz nu a fost primită prea bine de conducerea Muzeului Na­ţional de Istorie, directorul instituţiei, Ernest Oberländer Târnoveanu, declarând recent că lucrarea „nu va sta multă vreme” acolo.

„Unii o consideră monstruoasă, alţii – ridicolă”, spunea Târnoveanu, adăugând că „este foarte greu să îi aduci pe toţi la un numitor comun când vine vorba de arta contemporană”. La fel de controversate au fost şi alte statui amplasate în zona centrală a Bucureştiului. Una dintre cele mai celebre este cea cunoscută sub denumirea „Ţepuşa cu cartof”, dedicată eroilor de la Revoluţia din 1989. La momentul amplasării sale, în 2004, s-a iscat un mare scandal legat de suma mare plătită pentru lucrare, 60 miliarde lei vechi, şi aspectul acesteia. Nici statuia lui Carol I din aceeaşi piaţă nu a scăpat de probleme. Macheta a fost amplasată în 2008 fără aviz de la Ministerul Culturii, iar doi ani mai târziu a fost vandalizată.   Text Box:  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă