10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIn Memoriam Silvia Paun

In Memoriam Silvia Paun

Evocarea personalitatii de exceptie a omului de cultura Silvia Paun, in cadrul unui prim simpozion ce i-a fost dedicat, a avut loc la Biblioteca Nationala Pedagogica “I.C. Petrescu”, in Sala “Istrate Micescu”, spatiu care i-a gazduit adesea prelegerile. Arhitect proiectant, specialist in edificii social-culturale, dna Silvia Paun (1923-2003) a fost si un pasionat cercetator stiintific in arhitectura si studii interdisciplinare comparative privind patrimoniul cultural si religios (arta, preistorie, etnos, limba, scriere etc). Si-a dedicat intreaga viata studiului problemelor esentiale legate de civilizatia care s-a dezvoltat pe pamantul romanesc si a considerat arhitectura autohtona ca fiind partea centrala a acestei civilizatii. Autoare a mai multor carti de exceptie, aparute insa intr-un tiraj redus si dintre care mentionam, in mod special “Romania – Valoarea arhitecturii autohtone” (2003), dna Silvia Paun a primit numeroase premii si distinctii, printre care Premiul “Gh. Oprescu” al Academiei Romane, in anul 2000, pentru cartea “Absida Altarului”. Personalitatea sa este prezentata in prestigioase dictionare internationale, dintre care mentionam “Dictionary of International Bibliografic Centre, Cambridge-England”. In 1996, Uniunea Arhitectilor din Romania i-a acordat Medalia UAR pentru intreaga activitate, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul National pentru Merit, in grad de cavaler.
Un public numeros a fost prezent la aceasta evocare (realizata la initiativa Anei Ionita, doctor in sociologie), numeroase persoane care au cunoscut-o, in special colegi, rostind calde cuvinte de apreciere pentru omul minunat care a fost arhitecta, cercetatoarea si scriitoarea Silvia Paun. S-a propus ca Uniunea Arhitectilor din Romania sa-i dedice un simpozion national; de asemenea s-a mentionat necesitatea reeditarii cartilor sale, s-a sugerat ca macar o strada din Bucuresti si una din Chisinaul natal sa-i poarte numele si mai ales s-a hotarat sa se faca demersurile necesare pentru ca Silvia Paun sa fie declarata membru post-mortem al Academiei Romane.
Mentionam ca in zilele de sambata, 26 noiembrie si 3 decembrie a.c., TVR Cultural va transmite la ora 13.30 o emisiune in doua parti intitulata “Binevestitoarea”, dedicata personalitatii unice a Silviei Paun.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă