10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialInvestiție finalizată: rețea de gaze naturale în Mangalia și stațiunile din sudul...

Investiție finalizată: rețea de gaze naturale în Mangalia și stațiunile din sudul litoralului

Circa 8.000 de persoane fizice și 300 de agenți economici plătesc facturi mai mici pentru încălzire.

Mangalia este orașul care avea, acum trei ani, cea mai scumpă gigacalorie din România, circa 700 de lei (de peste patru ori mai mult decât în București). În ciuda acestui fapt, locuitorii nu au avut căldură aproape deloc în iarna 2011-2012. Astăzi, municipiul se află la ani-lumină de situația descrisă: atât municipiul Mangalia, cât și stațiunile arondate au o rețea de gaze nouă și modernă, iar facturile sunt mult mai mici.

Recepția finală a acesteia a avut loc vineri, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Primăriei Mangalia. La eveniment au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, Mihai Adrian Albulescu, senatorul Nicolae Moga, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, directorul general al SC Megaconstruct SA, Cătălin Ivan, directorul Goldterm, Dan Georgescu, precum şi consilieri locali.

Investiție privată de cinci ­milioane de euro

Lucrările la reţeaua de gaz a municipiului Mangalia au început în anul 2013. Vorbim despre o investiție de cinci milioane de euro, realizată în totalitate din fonduri private, de către SC Megaconstruct SA. ”Rețeaua din Mangalia totalizează 84 de kilometri”, a precizat Ionuț Artin, managerul tehnic al societății. În paralel s-a lucrat și la rețeaua din localitatea 23 August, care însumează 34 de kilometri.

Costuri reduse la jumătate

Rețeaua de gaze a dus la o scădere considerabilă a costurilor plătite pentru încălzire și apă caldă. ”În prezent aproape toate centralele termice din oraş sunt racordate la reţeaua de gaze, iar multe locuinţe individuale folosesc deja acest tip de combustibil pentru încălzire, fapt ce a contribuit la scăderea cheltuielilor cu încălzirea cu aproape 50%, faţă de anul 2012”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu. Concret, a completat Dan Georgescu, directorul Goldterm, firma care distribuie agentul termic, înainte de rețeaua de gaze se cheltuiau între 16,5 și 17 milioane de lei pentru încălzire, acum suma a scăzut la 7,5 milioane de lei.

Centralele termice din oraș au fost trecute pe gaze. Primăria Mangalia, care în 2012 avea datorii de 12 milioane de euro, nu putea face acest lucru, așa că au fost obținute fonduri guvernamentale. Mai trebuie făcut un pas: Dan Georgescu a spus că este nevoie de fonduri pentru ca centralele care asigură căldură grădinițelor, blocurilor ANL și sediului Primăriei să fie trecute pe gaze. Până în prezent de gaze beneficiază indirect 7.000 de apartamente care sunt racordate la sistemul termic și direct 1.000 de familii și 300 de firme care sut racordate la rețeaua de gaze naturale. Rețeaua este extrem de importantă și pentru turism. ”Anul acesta se estimează că am avut peste un milion de turiști pe litoral. Ca să concurezi cu vecinii, trebuie să ai facilități”, a spus senatorul Moga. Gazele înseamnă astfel de facilități și, în plus, prețuri mai mici.

Negocieri complicate. Detalii din interior

Gazul pentru Mangalia este adus din Bulgaria (caz unic în România). Tocmai datorită acestui fapt, negocierile au fost complicate. Primarul Mangaliei a dezvăluit că primul acord s-a semnat cu o zi înainte ca guvernul țării vecine să fie schimbat și a spus că a existat riscul ca partea bulgară să nu livreze gaz. Ambasadorul României în Bulgaria, senatorul Nicolae Moga și directorul Cătălin Ivan, alături de primar și miniștrii Economiei, au fost cei care au dus greul negocierilor.

Prețul gazelor va scădea

Prezent la eveniment, secretarul de stat Mihai Albulescu a aplaudat investiția, pe care o consideră extrem de importantă și benefică pentru Mangalia. „Este prima investiție de acest gen de când sunt în minister care a reușit”, a spus acesta. Oficialul a dat și o veste bună: ”Se estimează ca prețul gazelor să scadă în prima jumătate a anului viitor”. Același trend este așteptat și pentru prețul la energie ­electrică. 

Investiția continuă

Rețeaua de gaze din sudul litoralului se va extinde. Pentru 23 August rețeaua a fost executată parțial, a fost obținută licența de distribuție și există deja clienți racordați la rețea. Aceasta va ajunge și în satele arondate. ”Săptămâna viitoare începem lucrările de execuție și în Costinești”, a precizat Cătălin Ivan. Aici se vor executa 34 de kilometri de rețea. ”Există un proiect pentru ca în Dobrogea să existe conducte magistrale, ca să putem racorda toate localitățile din mediul rural”, a explicat senatorul Nicolae Moga planurile pe termen mediu.

Cele mai citite

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă