15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialInvestiţii RAJA în regiunea Constanţa-Ilfov

Investiţii RAJA în regiunea Constanţa-Ilfov

În localităţile Buftea, Crevedia şi Corbeanca vor fi realizate investiţii importante în sectorul de apă şi canalizare. Mai precis, se vor realiza 95 km de reţea de apă, 19 foraje pentru puţuri de adâncime medie, se vor construi două staţii de pompare cu funcţionare automată, trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc şi trei staţii de tratare a apei potabile. De asemenea, se vor realiza 7.400 de branşamente noi la reţeaua de apă potabilă. La nivelul sistemului de canalizare se va lucra la extinderea cu 109 km a reţelei existente, vor fi construite 19 staţii de pompare a apei uzate cu funcţionare automată şi o staţie de epurare a apelor uzate în oraşul Buftea.

Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”, ce a fost semnat pe 4 iunie la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, cuprinde cinci contracte de lucrări şi două contracte de servicii. La ceremonie au luat parte ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, directorul general al companiei SC RAJA SA, Felix Stroe, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, primarul oraşului Buftea, Gheorghe Pistol, primarul comunei Corbeanca, Anton Valeriu, alături de reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, ai autorităţilor locale şi descentralizate implicate în proiect.

Îmbunătăţiri majore pentru 114.000 de locuitori

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a subliniat importanţa acestui proiect ce are drept obiective principale îmbunătăţirea calităţii apei destinată consumului uman în cele trei regiuni, reducerea pierderilor de apă prin reabilitarea reţelelor de distribuţie, îmbunătăţirea accesului la serviciul de alimentare cu apă de calitate, de asemenea asigurarea calităţii şi disponibilităţii serviciilor de alimentare cu apă la tarife suportabile pentru populaţie.

“Sunt necesare investiţii urgente doarece comunităţile locale au acces redus la reţelele de apă. Proiectul va aduce îmbunătăţiri majore pentru 114.000 de locuitori. Doar 5% din locuitorii din Corbeanca au acces la servicii de apă, iar 77% din oamenii din Buftea au apă. La Corbeanca nu există canalizare, iar la Buftea, doar 50% din oraş are canalizare. Salut iniţiativa RAJA, o companie constănţeană care a venit în ajutorul celor de la Ilfov, înţelegând necesitatea dezvoltării proiectelor de alimentare cu apă şi canalizare în toată România“, a spus Attila Korodi.

În comuna Corbeanca populaţia foloseşte în prezent fose septice şi haznale. În plus, a completat ministrul, în Buftea există pierderi importante de apă, iar localitatea nu are facilităţi de epurare şi de tratare a apei, ceea ce înseamnă că evacuarea apelor uzate se face în canalizarea Bucureştiului, printr-un canal subdimensionat. Acest fapt conduce la numeroase avarii, mai ales în timpul ploilor, din cauza supraîncărcării.

Sisteme moderne de canalizare

La rândul său, directorul general al SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, a precizat că acest proiect face parte dintr-un program mai mare, în valoare de 350 milioane de euro, şi a anunţat noutăţile acestei investiţii. „Corbeanca va avea un sistem complet de canalizare integral vacuumatică, o premieră în România. Se vor extinde zeci de kilometri de reţele de apă, se vor construi staţii de tratare şi staţii de pompare şi o modernă staţie de epurare, ceea ce înseamnă că vom trăi cu toţii într-un mediu mai sănătos şi vom avea condiţii de viaţă într-adevăr la nivel european“, a declarat directorul SC RAJA SA.

Peste 40 de proiecte

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a menţionat: „La nivel european, un asemenea proiect are rolul de a ajuta ţări din Europa de Est să ajungă la un grad mai înalt de civilizaţie. RAJA are capacitatea din punct de vedere tehnic şi corespunde întru totul acestor proiecte. Seriozitatea de care a dat dovadă cu cele peste 40 de proiecte derulate în prezent, dintre care 20 au fost finalizate, a arătat că suntem un partener pe care te poţi bizui“, a spus reprezentantul administraţiei judeţene.

Investiție: 50 de milioane de euro

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 50 de milioane de euro, din care 31,8 milioane de euro reprezintă fonduri europene, Guvernul României finanţează proiectul cu 3,9 milioane de euro, autorităţile locale vor contribui cu 360.000 de euro, iar compania de apă SC RAJA SA va completa restul de 13,6 milioane de euro din fonduri proprii.

Construcție: se va lucra în trei schimburi

Termenul-limită de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2015. “Suntem specialişti în respectarea termenelor. Le cer constructorilor să se mobilizeze şi să lucreze în trei schimburi, astfel încât acest proiect să fie gata la timp pentru ca viaţa locuitorilor din regiunile cuprinse în proiect să cunoască o îmbunătăţire semnificativă în acest domeniu”, a completat Felix Stroe.

Cele mai citite

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...

Sfârșit de drum pentru Djokovic la Roma. Sârbul a fost eliminat de locul 32 mondial

Novak Djokovic a fost eliminat din turneul ATP Masters 1.000 de la Roma și a constituit una dintre surprizele majore ale competiției. Cu toate...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă