19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialLa Galați, campusuri de blocuri sociale gen Mazăre

La Galați, campusuri de blocuri sociale gen Mazăre

Apartamentele din cele două cartiere nu sunt racordate la gaze naturale sau termoficare, ci doar la electricitate, chiriașii fiind debranșați dacă nu își plătesc factura la curent.

Galațiul va avea două campusuri de locuințe sociale după modelul cartierului „Henri Coandă“ din Constanța. De altfel, în ședința Consiliului Municipal (CLM) Galați la care aleșii locali au aprobat investiția, consilierul PNL Săvel Rotaru, un apropiat al primarului Galațiului, Marius Stan, a și definit noile blocuri ca fiind „gen Mazăre“. În cele două locații de pe șoseaua de centură a orașului, în Micro 17, zona Arabesque și pe strada Drumul Viilor nr. 8, vor fi construite 23 de blocuri P+2, cu un total de 1.212 apartamente cu 1–2 sau 3 camere.

După ce în octombrie 2014 primarul Marius Stan a semnat ordinul de începere a lucrărilor la car­tierul din Micro 17, format din 15 blocuri, acum au fost finalizate procedurile de licitație pentru construirea celui de-al doilea cartier, de pe strada Drumul Viilor. Contractul în valoare de 27,2 milioane lei a fost încheiat de Primăria Galați cu asocierea formată din două firme din Iași, SC Conest SA și Expert Instal Construct SA. Durata totală a contractului este de 10 luni, o lună și jumătate fiind alocate proiectării și 8 luni și jumătate execuției.

„Este a doua investiție majoră în ceea ce privește construcția de locuințe, o problemă cu care Galațiul se confruntă de ani buni, și încă o promisiune onorată. Am început anul trecut cartierul de locuințe din Micro 17, după mai bine de 20 de ani în care nu s-a construit nici măcar un apartament în Galați, cu bani de la bugetul local. Acum dăm start proiectării și construcției acestui nou cartier. În total, vom avea peste 1.200 de unități de cazare noi, care, cred eu, vor rezolva toate problemele actuale de spațiu locativ. La finalizarea celor două proiecte de investiții, vom putea răspunde tuturor cererilor de locuințe sociale și vom avea posibilitatea să dăm locuințe și tinerilor medici, profesori, militari, oameni de cultură, sportivi care, prin activitatea lor, fac performanță pentru Galați“, a declarat primarul Marius Stan.

Se estimează că lucrările vor fi finalizate în luna martie 2016, urmând așadar ca primarul Marius Stan să inaugureze acest cartier cu câteva săptămâni înaintea alegerilor locale. Campusul din Drumul Viilor va fi compus din 8 blocuri cu 216 apartamente cu 1 cameră, 192 apartamente cu 2 camere și 48 cu 3 camere. Cartierul va avea 78 locuri de parcare, un teren de sport, un magazin economat, sediu al Poliției Locale și punct de prim-ajutor.

Metrul pătrat construit, aproximativ 560-580 euro

În octombrie au început lucrările la primul cartier de locuințe sociale, din Micro 17, format din 15 blocuri cu 756 de apartamente, valoarea investiției fiind de peste 51 milioane lei. Lucrările la primul campus sunt realizate de firma Vega 93 SRL Galați. Primul campus ar urma să fie inaugurat în luna august, la exact doi ani de la inaugurarea cartierului „Henri Coandă“ din Constanța.

Edilii Galațiului au preluat din zbor modelul de la Constanța și pe 19 septembrie 2013 au și aprobat construirea celor două campusuri. În cazul celui din Micro 17, preţul pe metrul pătrat construit aprobat de CLM a fost de 453,31 euro, fără TVA. Cu TVA, preţul ajunge la 561 euro/mp. Pentru campusul de pe „Drumul Viilor“, preţul este de 469,71 euro/mp, fără TVA. Cu TVA, ajunge la 581 euro/mp. Pentru cele 1.212 apartamente cu 1-2 sau 3 camere ar însemna un preţ mediu de 21.346 euro pentru un apartament.

REZOLVARE. Apartamente „speciale“ pentru rău-platnicii la întreținere

În cele două campusuri vor ajunge mulți dintre cei 7.744 de gălățeni care locuiesc cu chirie în cele 2.578 de apartamente de bloc ale primăriei și cum 64% din chiriaşii primăriei nu şi-au plătit întreţinerea, însumau anul trecut o datorie de 15.345.168 lei. Odată mutați în campus, aceștia nu își vor mai permite să nu pătească facturile la întreținere. Potrivit caietului de sarcini, toate cele 1.212 apartamente sunt prevăzute cu bucătărie, grup sanitar şi 1-3 dormitoare, din structura unui astfel de apartament lipsind living-ul. Instalaţiile de apă potabilă şi electricitate vor avea branşamente separate, fiind create astfel condiţiile pentru debranşare în cazul neachitării facturilor către Apă Canal SA şi Electrica.

Apartamentele nu vor fi racordate nici la reţeaua de gaze naturale, nici la reţeaua de apă caldă menajeră, nici la încălzirea în sistem centralizat. Apa caldă menajeră va fi asigurată prin boilere, de 40 de litri în cazul garsonierelor sau de 60 de litri în cazul apartamentelor cu 2-3 dormitoare. Încălzirea e realizată cu convectoare electrice, câte unul în fiecare încăpere. Dacă nu e plătită energia electrică, se întrerupe furnizarea.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă