20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialLa Galați, deocamdată, este apă caldă doar în comunicatele primăriei

La Galați, deocamdată, este apă caldă doar în comunicatele primăriei

 

La aproape o lună și jumătate de la oprirea furnizării apei calde în tot orașul, primarul Marius Stan estimează că reluarea furnizării e „o chestiune de zile“.

Pentru cele peste 60.000 de familii din Galați ale căror apartamente sunt racordate la sistemul de termoficare și care, din cauza falimentării sistemului, nu mai au apă caldă la robinete de pe 1 aprilie, anunțul meteorologilor că vor urma două săptămâni de temperaturi caniculare nu este o veste prea bună, pentru că nu mai au acces la minimul confort al vieții la bloc, dușurile, înlocuite de cei mai mulți cu încălzirea apei pe aragaz. Problema este fără ieșire, pentru că CET Electrocentrale SA este în insolvență, iar distribuitorul Apaterm SA, în faliment.

La începutul lunii aprilie, primarul Marius Stan anunța că problema va fi rezolvată până în august, pentru că Electrocentrale va cumpăra un cazan CAF dezafectat de la CET Brăila, cu ajutorul căruia va produce aburul necesar preparării apei calde. Însă pentru achiziționarea CAF-ului Comitetul Creditorilor de la Electrocentrale pune condiția ca Primăria Galați să asigure printr-o garanţie bancară că va fi plătită energia termică furnizată. Mai rău de atât, pentru aprobarea achiziționării CAF-ului este nevoie și de o hotărâre de guvern. S-a ajuns la un blocaj „perfect”.

rea tuturor procedurilor legale necesare pentru a putea asigura din nou acest serviciu public indispensabil. Sper, şi facem eforturi mari, mă refer aici şi la implicarea bugetului local, deci a banului public, să reluăm cât mai repede furnizarea apei calde. Mai sunt proceduri de îndeplinit, mai sunt acte de întocmit, dar vă asigur că accelerăm ritmul pentru a fi gata repede şi bine. Estimez că este o chestiune de zile”, a declarat Stan.

Pentru că Apaterm este în faliment, administrarea punctelor termice va fi preluată de Calorgal SA, societate de distribuție înființată în 2013 ca alternativă la Apaterm.

Captivi în zonele unitare

Gălățenii rămași fără apă caldă au găsit soluția salvatoare prin instalarea de boilere și instant-uri, dar din punct de vedere legal ei nu se pot debranșa deoarece sunt captivi în zonele unitare în care e interzisă debranșarea. Consilierii municipali PNL au depus la Consiliul Municipal (CLM) un proiect de hotărâre care ar urma să modifice Hotărârea CLM nr. 166/2010 privind instituirea zonelor unitare, pentru ca gălăţenii să se poată debranşa. Problema este că dacă se va da liber la debranșări și cele câteva zeci de mii de familii își vor instala centrale de apartament sau echipamente electrice, nici instalațiile de gaze naturale, nici rețelele electrice nu ar face față consumului și s-ar ajunge la o altă ipostază a dezastrului.

 

Recent, sute de gălățeni au ieșit în stradă pentru a cere reluarea furnizării apei calde

Cele mai citite

EXCLUSIV: Se confirmă dezvăluirile România Liberă – Judecătorul de la Tribunalul București vizat de grupul mafiot pentru soluția dată în Cazul Adamescu

GRUP MAFIOT PENTRU ÎNGENUNCHIEREA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA ȘI UCIDEREA FIULUI LUI DAN ADAMESCU Foto: de la stânga la dreapta - Procurorul Adrian George Matei, Carmen...

Acțiune masivă împotriva contrabandei și evaziunii fiscale. Aproape 100 de percheziții în toată țara

O operațiune masivă, cu 91 de percheziții și 25 de mandate de aducere, se derulează pe întreg teritoriul României, în scopul combaterii contrabandei, a...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă