18.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialLa Galați, încă un sezon estival cu toate plajele închise

La Galați, încă un sezon estival cu toate plajele închise

Pentru gălățeni urmează încă un sezon estival în care nu vor avea acces la o plajă care să le ofere condiții decente la prețuri accesibile. Alternativele sunt cele 3-4 piscine administrate de firme cu capital privat, la care accesul și câteva ore de plajă costă câteva zeci de lei. Dar la bazin nu e ca la plajă.

Este o situație penibilă ca locuitorii orașului înconjurat de Dunăre, Siret și Prut și de patru lacuri cu o suprafață totală de 2.500 ha de luciu de apă să fie nevoiți să meargă la piscină în loc de plajă. Se întâmplă asta după ce a eșuat încercarea de concesionare a ­ultimei plaje funcționale din oraș, „Plaja Dunărea”.

Cum au fost distruse

În 1990, Galațiul avea trei plaje pe malul Dunării, la apă curgătoare, pe malul tulcean – Plaja „Cocuța”, plaja de la Turnul de Televiziune și Plaja „Vacanța”. Mai era și o plajă pe malul Lacului Brateș, cândva o plajă ­cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud. Plajele „Cocuța” și „Vacanța” au fost desființate.

Plaja „Brateș” a fost concesionată de Primăria Galați în 1997 și, cum nu s-a mai investit de mult în modernizare sau schimbarea nisipului, gălățenii și-au pierdut interesul pentru aceasta. În administrarea primăriei ar mai fi și plaja de la Lacul Vânători, fostul „lac al partidului”, dar cum acesta e plin de mâl și se poate face plajă doar printre buruienile crescute pe malul lacului, nici vorbă de nisip, din lipsă de clienți, baza de agrement a fost închisă.

Plaja Dunărea, „terminată” de clientela PSD și ALDE

În ultimii 10-15 ani, mai era funcțională doar Plaja „Dunărea”, amenajată în zona Turnului de Televiziune la începutul anilor ’90. Era o bază de agrement modernă, cu două bazine cu valuri, un bazin pentru copii, terenuri de minigolf, baruri de plajă, urmând să fie amenajată și o discotecă în aer liber. Instalația de producere a valurilor s-a defectat și nu a mai fost reparată.

După revizia din 2003, plaja a funcționat în condiții acceptabile. Bazinele erau revopsite înaintea fiecărui sezon. Ulterior, din două bazine a mai rămas funcțional doar unul. În ultimii 3-4 ani nu au mai fost alocate fonduri nici măcar pentru reparațiile curente. În vara lui 2014 a mai funcționat un singur bazin, umplut cu apă joia și golit duminica, în restul zilelor gălățenii venind la plajă ca să facă duș. În august 2014, DSP Galați a dispus închiderea bazinelor și a altor obiective de la Plaja „Dunărea” din cauza prea multor nereguli constatate, de la faptul că dezinfecția apei din bazine se făcea manual, la starea de degradare a bazinelor și grupurilor sanitare.

Reprezentanții Gospodărire Urbană SRL, societatea prin intermediul căreia Primăria Galați administrează plaja, au recunoscut neregulile descoperite de DSP, dar spuneau că nu pot face mai mult dacă primăria nu alocă fonduri pentru modernizare. Gospodărire Urbană SRL, o enclavă a clientelelor PSD și ALDE/PC, putea asigura întreținerea și din încasările din taxe de intrare, însă există suspiciunea că ani de zile plaja a produs bani „negri”.

Concesionare eșuată

Anul trecut, primarul Marius Stan (UNPR) a intrat în război cu conducerea Gospodărire Urbană SRL Galați și a preluat Plaja „Dunărea” la primărie, încercând concesionarea acesteia pentru 49 de ani. În august 2015 au fost fixate două termene pentru depuneri de oferte, dar nu s-a prezentat nimeni.

După cele două eșecuri în găsirea unui investitor, primăria a modificat caietul de sarcini, însă a apărut un nou impas, pentru că modificările nu au fost aprobate de Consiliul Municipal. „Avem un caiet de sarcini pe care văd că cei din consiliu l-au tot dat deoparte, tot cer lămuriri, cer modificări. E ca și cum ne-am vinde glia”, spune Marius Stan.

O afacere proastă!

Deși susține în continuare varianta concesionării plajei, primarul nu mai crede că ar putea exista un investitor interesat să ia plaja în concesiune, pentru că ar fi o afacere proastă. Pentru Plaja „Dunărea”, cu o suprafaţă de 53.926 mp, viitorul investitor ar trebui să achite o redevență de 25.277 lei/lună. „Eu, dacă aș fi investitor, să am banii, n-aș risca să vin să plătesc niște sume pentru concesiune.

Rezultă niște prețuri care te fac să fugi. Practic, la Plaja Dunărea ai o perioadă de funcționare de 4-5 luni de zile pe an. Partea proastă este că plătești concesiunea pe întregul an”, spune primarul Galațiului.  

S-a ajuns într-o situație fără ieșire

Ar fi posibil ca plaja „Dunărea” să fie administrată în continuare de Gospodărire Urbană SRL, după investiții și rezolvarea măsurilor solicitate de DSP Galați.

Însă primarul Marius Stan spune că nu i se pare o idee bună ca municipalitatea să investească în modernizarea plajei, după care aceasta să fie dată în administrare tot celor de la Gospodărire Urbană, care au distrus-o: „Nu mi se pare normal ca acum Consiliul Municipal să facă o investiție de genul acesta și după aceea să o dau unora care nu știu să o gestioneze. Când ai un astfel de obiectiv, mi se pare cel mai firesc să scoți la licitație în condițiile legii și să oferi unui privat care știe să se ocupe de asta. Nu cred că acesta ar fi scopul primăriei”, a declarat Marius Stan.

Cele mai citite

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

Procurorul Lucian Onea s-a întors la DNA Ploiești

Liderii PNL Prahova, în frunte cu baronul Iulian Dumitrescu-aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, și Roberta Anastase, sunt...

Marcel Ciolacu: Gabriela Firea e foarte calculată, foarte detașată, foarte sinceră. Nicușor Dan este inteligent, dar indolent

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că Gabriela Firea, candidatul social democraţilor pentru fotoliul de primar al Capitalei, este o femeie...
Ultima oră
Pe aceeași temă