20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialLocuitorii din Sebeș ies în stradă împotriva Kronospan

Locuitorii din Sebeș ies în stradă împotriva Kronospan

Organizatorii protestelor afirmă că există o posibilă legătură între funcționarea fabricii Kronospan și creșterea alarmantă a numărului de bolnavi de cancer la plămâni.

Decizia grupului austriac Kronospan de a extinde fabrica pe care o deține în orașul Sebeș este pe cale să provoace proteste de amploare. Mai mult de 1.000 de persoane și-au anunțat participarea la primul miting de protest din acest an, care va fi organizat duminică.

„Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş organizează duminică, 11 ianuarie, ora 14.00, un marș de protest cu plecare din faţa Primăriei Sebeş, la care, până în prezent, pe Facebook, şi-au anunţat participarea peste 1.000 de persoane. Campania «Opriți poluarea în Sebeș!» a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 tone/an.

Cetăţenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C. Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului“, spun reprezentanții organizației civice care a inițiat protestul. Ei afirmă că oamenii care vor ieși în stradă vor solicita oprirea integrală a producției, care implică utilizarea unor mari cantități de formaldehidă, o substanță care poate favoriza apariția cancerului.

Poluare masivă

Organizatorii protestului de duminică afirmă că „Ținând cont de faptul că autoritățile statului român, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebe­șului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică. Oamenii din Sebeș și din localitățile învecinate consideră că poluarea masivă resim­țită în toate zonele orașului reprezintă o încălcare gravă a dreptului con­stituțional la sănătate și la un mediu curat. Astfel, această procedură de autorizare plus revizuire a acordului de mediu, este ilegală“, afirmă activiștii civici.

Mai multe motive de nemulțumire

Ei enumeră mai multe motive de ne­mulțumire. Printre acestea, se numără construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000 tone/an, care, alături de producția la scară mare cu poluarea implicită, ar reprezenta un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia. „Cele opt bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, două bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 tone/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul“, spun cei nemulțumiți de proiectul de extindere anunțat de compania cu capital austriac. Ei mai acuză această firmă că nu și-ar fi onorat o serie de promisiuni, legate de monitorizarea protecției mediului. „Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea online, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă. Expunerea la poluarea din aer cauzează cancer la plămâni, conform unor studii ale Cen­trului Internațional de Cercetare a Cancerului (IARC), agenție a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului sunt cele cardiovasculare și respiratorii. Conform studiilor, în 2010, la nivel internațional, peste 223.000 de persoane au murit din cauza cancerului la plămâni asociat cu poluarea aerului. Tot OMS spune clar în comunicatul nr. 153 din 15 iunie 2004 că formaldehida este clasată în grupa I a agenţilor cancerigeni pentru om, numeroase studii ale organizaţiei demonstrând că această substanță poate cauza diverse forme de cancer precum leucemia, cancer de creier, cancer al aparatului respirator, nas, esofag, faringe. Conform unui studiu realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu-Mureş în 2008 pentru Regiunea Centru, judeţul Alba deține locuri «fruntașe» la cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul colo-rectal, cancerul gastric și melanom malign. Alte date oferite de CRSP Mureș spun că în județul Alba se îmbolnăvesc de cancer circa 1.800 de persoane anual, și mor circa 800 anual“, mai afirmă organizatorii protestului de duminică.

Referendum anti-formaldehidă

Liderii grupurilor civice din Sebeș studiază și posibilitatea convocării unui nou referendum local, prin intermediul căruia populația să se pronunțe în favoarea sau împotriva extinderii fabricii Kronospan. Ar fi cel de-al doilea referendum local, după cel organizat în anul 2007. Atunci, la urne s-au prezentat 27,23 la sută din alegători. Cei mai mulți s-au pronunțat împotriva extinderii fabricii Kronospan. Referendumul a fost invalidat, deoarece nu a fost atins pragul de participare de minim 50 la sută.

Însă, legislația promovată de Victor Ponta înaintea referendumului de demitere a fostului președinte al României, Traian Băsescu, în anul 2012, a scăzut pragul de validare a referendumului la 30 la sută. Acest prag este considerat perfect realizabil de către liderii grupurilor civice din Sebeș care se opun Kronospan. Pe de altă parte, conform site-ului oficial al companiei, Kronospan ar respecta cu strictețe legislația mediului.

Mai mult, potrivit reprezentanților administrației județene din Alba, un referendum local poate să blocheze extinderea fabricii, dar nu poate să decidă închiderea unităților deja funcționale. Oprirea funcționării unei fabrici poate fi decisă doar dacă există dovezi clare referitoare la faptul că nu ar respecta legislația de mediu, iar această faptă ar pune în pericol sănătatea oamenilor. Deocamdată, nu există vreun document oficial care să arate acest lucru.   

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă