13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMangalia, racordată la reţeaua de gaze naturale

Mangalia, racordată la reţeaua de gaze naturale

Sistemul centralizat de termoficare prin alimentarea cu gaze naturale, în municipiul Mangalia, a fost recepţionat vineri după-amiază. La eveniment au participat Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, Cătălin Ivan, directorul general al companiei care a realizat investiţia, Megaconstruct SA, alături de parlamentarii Nicoale Moga şi Victor Manea, subprefectul Constanţei, Selamet Iucsel, şi membri ai Consiliului Local Mangalia. Cu această ocazie, edilul oraşului a declarat că în acest moment, toate centralele din oraş sunt alimentate cu gaze naturale. “Până la sărbători va fi finalizat întregul sistem de retehnologizare din centrale, iar imediat după aceea, facem calculaţiile necesare şi demersurile la nivelul ANRSC pentru aprobarea reducerii preţului de producţie la gigacalorie”, a precizat Cristian Radu. Potrivit acestuia, reprezentanţii municipalităţii fac toate eforturile pentru a reduce preţul facturilor la căldură, către populaţie, încă din această iarnă, în baza aprobărilor din partea instituţiilor statului. Facturile pentru populaţie ar putea fi cu 30% mai mici. Dan Georgescu, directorul Gold Term Mangalia, societatea care se ocupă cu furnizarea agentului termic şi a apei calde, a spus că ”în prezent, costul de producţie a gigacaloriei este de 540 de lei, din care populaţia plăteşte doar 295 de lei, diferenţa fiind subvenţionată de la bugetul local. Odată cu introducerea gazelor, preţul de producţie va scădea până la 380 de lei, ceea ce înseamnă că Primăria va scoate mai puţini bani de buzunar pentru subvenţie”.

 

Reţea de 85 kilometri

 

Cătălin Ivan a precizat că reţeaua în municipiul Mangalia este proiectată să ajungă la 85 de kilometri. ”Este realizată în proporţie foarte mare, deoarece noi avem axul principal al distribuţiei, dintr-un capăt al altuia al localităţii, inclusiv staţiunile, urmând a executa mult mai uşor racordurile laterale. Investiţia totală realizată va ajunge la circa 10 milioane de euro, valoare cu tot cu TVA, la care se vor adăuga încă cinci milioane de euro, pentru Costineşti şi 23 August. Sperăm ca undeva la finele anului 2014 să avem reţeaua recepţionată şi pusă în funcţiune în toate cele trei localităţile, unde avem de racordat circa 35.000 de locuinţe şi operatori economici”, a precizat directorul general al Megaconstruct. În Mangalia sunt 11.204 apartamente, 3.500 de case şi 1.500 de agenţi de racordat. Primele obiective care au primit gaz au fost, în vară, centrala termică 9, una dintre cele mai mari din oraş, Şcoala Gimnazială nr.2 ”Sfântul Andrei” şi două locuinţe particulare. Toate cheltuielile de branşament şi racordare la şcoală au fost făcute, cu titlu de sponsorizare, de către SC Megaconstruct SA. “Până acum avem 200 de solicitări din partea populaţiei pentru a racorda gospodăriile la reţeaua de gaz, iar în 2014 ne propunem să racordăm alte 1.000 de locuinţe”, a subliniat, vineri, Cătăin Ivan. Acesta a mai spus că preţul de racordare a gospodăriilor individuale este reglementat printr-o Hotărâre de Guvern la 1.500 de lei pentru un apartament de bloc şi la 1.800 de lei pentru o casă. “Instalaţiile de utilizare se pot realiza, la liber, de orice firmă autorizată“, a spus Ivan.

Un pas uriaş înainte

De asemenea, primarul a mai spus că în perioada imediat următoare se va face o investiţie pentru branşarea la reţeaua de gaze a şcolilor şi spitalului municipal. Primele şcoli au fost deja branşate în vara acestui an.

Senatorul Nicolae Moga a declarat, la rândul său, că Mangalia a făcut un pas uriaş în ultimul an, întrucât în iarna 2011-2012 oraşul nu avea căldură, iar într-un timp aşa de scurt s-a reuşit soluţionarea problemei şi alimentarea centralelor termice cu gaze naturale. Pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect, primarul oraşului a ţinut să mulţumească  ambasadorului României la Sofia, conducerii Ministerului Economiei, parlamentarilor Nicolae Moga şi Victor Manea, precum şi membrilor CL Mangalia.

Cei prezenţi la evenimentul de la Mangalia au vizitat trei centrale termice (Mangalia CT 13, Neptun CT 24 şi Olimp CT 25), pentru a inspecta modul în care se face alimentarea cu gaze naturale şi noua tehnologie de producţie a gigacaloriei. De asemenea, în acelaşi scop s-a efectuat o vizită şi la o locuinţă privată. Cu această ocazie, primarul a mai spus că la nivelul municipalităţii se lucrează la un proiect privind acordarea de subvenţii la încălzire în funcţie de veniturile fiecărei familii.

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă