16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMaramureșenii au inventat căștile audio din lemn

Maramureșenii au inventat căștile audio din lemn

Când istoricii de artă au născocit expresia ”civilizația lemnului” pentru a descrie inventivitatea și meșteșugul cu care maramureșenii pot transforma orice bucată de lemn ­într-un obiect de artă, cu siguranță că nu s-au gândit și la ideea care i-a venit băimăreanului Antonio Meze: acesta a început să folosească lemnul de nuc și cel de arțar pentru a crea căști audio.

Este vorba de sisteme audio de înaltă performanță, care pot concura cu orice căști premium din lume în privința calității sunetului. Însă, cu certitudine, căștile made in Maramureș ­arată mai bine.

Singura șansă de a se lupta cu concurența

Primele căști audio din lemn au fost proiectate și realizate în anul 2011. De atunci, tinerii din Baia Mare au îmbunătățit ­constant produsele audio. Ei utilizează doar materiale de calitate foarte înaltă pentru sistemul audio, care sunt încorporate în suportul de lemn. Sunetul este adaptat în funcție de rezonanța fiecărei bucăți de lemn utilizate.

“Fac design de produs de mai bine de 10 ani şi m-am gândit să fac un produs propriu. Singura şansă de a ieşi în evidenţă, să zicem, în faţa competiţiei este să faci ceva altfel, cu un design atipic, materiale atipice. Lemnul nu e singura caracteristică specială a produsului. Întreaga strucutră este făcută din material de bună calitate. Banda de susţinere este din oţel de arc, structura întreagă este ţinută laolaltă cu piese din aliaj de zinc. Totuşi, per total are doar 260 de grame”, spune tânărul din ­Baia Mare care a venit cu ideea inedită a acestor dispozitive.

”Noi oferim garanţia standard de doi ani, dar, în realitate, ele ar trebui să ţină mult mai mult, fiindcă sunt construite altfel decât majoritatea produselor electronice. De obicei, se folosesc nişte cleme de plastic, sau se lipeşte cu lipici. În cazul în care se defectează ceva, e foarte greu să repari orice. În cazul produsului nostru, totul e prins cu şuruburi de inox, care sunt foarte uşor de desfăcut şi de strâns înapoi de multiple ori. În cazul în care se strică ceva, se poate dezasambla, repara şi înlocui. Vom oferi şi piese de schimb pentru aceste produse. Dar, tot datorită acestui fel de asamblare, ar trebui să nu se defecteze. Pe lângă aceasta, cablurile sunt interschimbabile, poţi oricând să le dai jos şi să le schimbi cu altele. Lemnul are o acustică deosebită, dar este o idee falsă că dacă pui lemn masiv se îmbunătăţeşte sunetul. Nu e adevărat! De fapt, produsele high fidelity nu sunt făcute din lemn masiv, ci sunt făcute dintr-un fel de lemn presat cu răşină. Ceea ce trebuie să faci este să armonizezi sunetul în funcţie de proprietăţile lemnului, lucrezi cu materialul. Lemnul e o alegere estetică şi se pretează la volum mic, aşa cum producem şi noi. Produsele de consum se învârt undeva la zeci, sute de mii de unităţi pe an, iar noi nu suntem în acea sferă. Noi folosim arţar şi nuc”, a continuat Antonio Meze, designerul produsului Meze Headphones.

Motiv de mândrie locală

“Sunt nişte căşti deosebite, din lemn, cu un sunet extraordinar. E o idee originală şi ne mândrim cu ea”, spune o tânără din Baia Mare, care afirmă că aceste căști sunt cadoul perfect pentru prietenii din străinătate. Bineînțeles, alături de o sticlă de pălincă din prune brumării…

„Oamenii s-au săturat de ­produse de serie. Vor să cumpere lucruri de bună calitate, făcute cu migală. Aceste căști sunt un soi de artizanat. Sunt bine realizate, au un aspect foarte frumos și sunt prezentate impecabil. Cred că ideea va ­prinde foarte bine”, spune Mircea Oprea, expert în marketing.  

Calitatea costă

Căștile din lemn produse în Maramureș sunt considerate drept produse de lux. Preţul acestora poate ajunge până la 300 de euro – căştile tip DJ (care acoperă urechile) şi 70 de euro căștile tip in-ear (dopuri). Cu toate că prețurile sunt destul de ridicate, Antonio Meze și prietenii săi care produc aceste sisteme audio spun că fiecare dintre aceste căști reprezintă un gadget util și un obiect de artă. Textura specială a fiecărei bucăți de lemn conferă acestor căști statutul de unicat.

 

Antonio Meze este mândru de căștile pe care le-a inventat

Cele mai citite

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă