20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialMarea Neagră, o mare mai curată

Marea Neagră, o mare mai curată

SC RAJA SA Constanţa participă, în calitate de partener, la proiectul intitulat „Strategia de îmbunătăţire continuă a eficienţei staţiilor de epurare a apelor reziduale din statele riverane Mării Negre“ (CISWASTEWATER), în valoare de 455.380 euro, finanţat în proporţie de 90% din fonduri europene în cadul Programului Operaţional Comun – Bazinul Mării Negre.

Scopul pro­iectului este dezvoltarea unui parteneriat pentru realizarea unor îmbunătăţiri semnificative în managementul staţiilor de epurare din statele situate în zona Mării Negre.

În cadrul acestui proiect a fost analizată situaţia staţiilor de epurare din cele trei ţări cu acces direct la mare, dar şi din alte trei ţări conectate cu regiunea Mării Negre, cu scopul de a stabili cea mai bună abordare pentru managementul apelor uzate, prin utilizarea unei noi metodologii, bazate pe statistică.

Proiectul a luat startul la Constanţa, unde în perioada 9-11 aprilie 2014 a avut loc prima reuniune oficială a partene­rilor. Zilele trecute, SC RAJA SA Constanţa a găzduit ultima etapă de instruire din cadrul proiectului privind controlul proceselor de epurare. „Am vrut crearea unui parteneriat foarte puternic între statele din zona Mării Negre pentru dezvoltarea staţiilor de epurare. Este vorba despre concepte noi, menite să eficientizeze activitatea acestor staţii.

Modernizarea unei staţii de epurare nu înseamnă numai echipamente noi, ci şi oameni instruiţi şi un management adecvat. Tocmai de aceea, în cadrul proiectului, au fost făcute manuale, cu instrumente mo­derne de operare. Avem sesiuni de training, pentru că dorim să formăm specialişti care vor răspândi conceptul în staţiile de epurare din statele partenere“, a declarat Cristina Silvestru, managerul de proiect.

„În zona Mării Negre am modernizat toate cele 4 stații de epurare (Mangalia, Eforie, Constanța Sud și Constanța Nord). Ele funcționează impecabil, însă trebuie să ai și o strategie, iar acest proiect ne ajută foarte mult“, a declarat directorul general adjunct al RAJA, Aurel Presură. 

Poluare redusă

În urma implementării proiectului CISWastewater, RAJA a reușit să scadă consumul de energie. „Am reușit să reducem consumul de energie electrică cu aproximativ 15%, dar și cantitatea de nămol“, a precizat Presură.

Avantajele proiectului sunt multiple, de la cele economice la cele ecologice. „O stație de epurare mai eficientă se traduce și în costuri energetice mai scăzute pe factura utilizatorilor, la final. Poluarea va fi mai redusă în toată zona costieră. Preîntâmpinăm apariția unor boli, atunci când oamenii fac baie în mare. Totodată, apar pești noi“, a spus managerul de proiect, Cristina Silvestru.

„Reușim să eliminăm orice descărcare necontrolată în mare. Au fost, de la 2 Mai la Năvodari, o grămadă de conducte care erau ascunse și trecea apa menajeră fără să treacă printr-o stație de epurare“, a completat și directorul general adjunct al RAJA.

Cele mai citite

One United Properties își umflă artificial profitul vânzând apartamentele către firmele pe care le deține. Implicat este și un bogătaș elvețian

Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu susțin că profitul dezvoltatorului pe care îl dețin, One United Properties, va fi de 525 milioane de...

COMUNICAT DE PRESĂ „SPITALUL FOIȘOR” DESPRE STAREA PACIENTULUI FLORIN PIERSIC

Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 11.05.2024, arată o îmbunătățire a valorilor/indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. A început procesul...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă