15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Mărirea și decăderea ”Împăratului Moldovei”. După mai mulți ani de închisoare,...

FOTO. Mărirea și decăderea ”Împăratului Moldovei”. După mai mulți ani de închisoare, Corneliu Iacobov este din nou liber

La începutul anilor 90 era împărat. Așa i se spunea, ”Împăratul Moldovei”. Era un politician puternic și temut, deținea funcții importante (a fost inclusiv președintele SIF Moldova) și începea să-și construiască un imperiu financiar. Perla coroanei a fost rafinăria Rafo Onești, pe care a ajuns să o dețină. Ieri, împăratul a ieșit de pe porțile Penitenciarului Poarta Albă, după ce și-a petrecut ultimii patru ani în spatele gratiilor și după ce, înainte de această condamnare, a fost căutat mult timp prin Europa.

”Mă consider nevinovat. Vinovați pentru că eu am făcut pușcărie sunt Traian Băsescu și Alina Bica”, a spus acesta la ieșire. A mai spus că se va îndrepta spre instanțele superioare. A spus că nu a beneficiat de condiții speciale în penitenciar.  

Probleme lui Iacobov au început în anul 2005, când a fost trimis în judecată, alături de alte trei persoane, pentru prejudicierea Rafo Oneşti. Dosarul a fost instrumentat de DIICOT, condus de Alina Bica, reținută după un deceniu de către DNA. Procurorii spun că aceştia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acţiuni la Electrocarbon Slatina. Potrivit rechizitoriului, Corneliu Iacobov, Toader Găurean – administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că, în perioada 2000 – 2003, s-ar fi asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei.

Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal.

Pe 3 mai 2005 este audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de unde iese încătușat. “Asta e de la Băsescu. Ce a dat, aia va primi”, a spus el atunci.

Pe 12 mai 2008, Tribunalul Constanța decide achitarea sa și a celorlalți trei cercetați, pe motiv că faptele pentru care au fost cercetaţi nu sunt prevăzute în legea penală sau nu există. Procurorii au atacat sentința, motivând că expertiza realizată în dosar a fost ilegală. Interesant este că expertiza a fost admisă de judecătorul Cristian Jipa, care a fost anchetat în dosarul Cătălin Voicu, fără a fi trimis însă în judecată.

EXCLUSIV. Interviu “Clipe de puşcărie”. Cum a ajuns Corneliu Iacobov culturist, bibliotecar, profesor de economie şi istoric în celulă. Printre elevii săi: Genică Boerică

Procurorii DIICOT contestă decizia de achitare, dosarul ajunge la Curtea de Apel București, care decide condamnate inculpaților la șapte ani de închisoare. Aceștia fac recurs, care se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 28 mai 2012, ÎCCJ  respinge recursurile și menține condamnările. Mai mult, Iacobov, Găurean şi Marin au fost obligaţi la plata către RAFO a sumei de 18.455.220,26 lei şi a câte 7.000 de lei către stat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Societatea Rafo, care a fost apelant în cauză, a fost şi obligată la plata a o mie de lei cheltuieli judiciare.

Iacobov a executat circa patru ani de pedeapsă. Pe 6 decembrie a cerut eliberarea condiționată. Cererea a fost acceptată de judecători, iar procurorii DIICOT nu au contestat-o. În timpul detenției, acesta a scris două cărți. ”Privatizarea prin restructurare” și „Procesul de privatizare în România 1990-1992.”

Numele lui Iacobov apare și în scandalul Panama Papers. Potrivit dezvăluirilor, acesta a înființat un off-shore, Ayalex Investments Ltd, în 2009, alături de sora sa, Gabriela Cora Nistor, pentru achiziții și investiții în Emiratele Arabe. La momentul înființării firmei, Iacobov era deja judecat de Curtea de Apel București.

Iacobov a controlat o bună parte din economia Constanței. A înființat o firmă de maxi-taxi, alături de alt om de afaceri, Cameliu Babinciuc. Deși a ieșit din acționariat, firma funcționează în continuare, serviciile sale fiind de multe ori criticate de constănțeni. Cei doi s-au ocupat și de turism în Delta Dunării, de cluburi de noapte și de case de schimb valutar. Au finanțat și un ziar, la începutul anilor 2000, care a murit însă repede. În 2006, conducerea Gărzii Financiare dezvăluia o inginerie financiară de amploare. Potrivit acesteia, autogările Nord și Sud din Constanța au fost vândute, în urma unor tranzacții care implică firme-fantomă, la prețul unui apartament, deși aveau în proprietate zeci de mii de metri pătrați de teren, chiar în centrul orașului. Beneficiar al tranzac­țiilor ilegale era același Cameliu Babinciuc, care a vândut autogara mamei sale, la un preț mai mic decât cel de achiziție. În cele din urmă, aceasta a cedat-o gratuit firmei GMS, unde erau acțio­nari ea și fiul său, cercetat în alt dosar, în care a fost și arestat preventiv.

 

 

 

 

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă