13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialMeditatie orientala in izolarea Apusenilor

Meditatie orientala in izolarea Apusenilor

Ascunsi printre padurile Apusenilor, un grup de oameni au constituit o comunitate aparte, ghidata dupa regulile stricte de viata proprii culturilor orientale. In satul hunedorean Dumbrava de Sus traiesc “Copiii Soarelui”, un grup de tineri care duc aici o viata linistita, echilibrata, lipsita de grijile ce apasa zi de zi asupra oamenilor care traiesc in lumea civilizata.
Membrii grupului practica meditatia “Vipassana”, o disciplina indiana veche de mii de ani. In fiecare an, acestia organizeaza in catunul lor cursuri la care participa numerosi oameni din tara si din strainatate. “Copiii Soarelui” sustin ca numai cu ajutorul meditatiei si al unor remedii naturiste, orice boala poate fi vindecata. Multe persoane bolnave urca pe cararile muntelui, pana in satucul ascuns intre crestele Apusenilor, cu speranta ca vor scapa de durerile sufletesti si trupesti.
Asociatia “Copiii Soarelui” si-a stabilit “cartierul general” in Muntii Metaliferi, in satul Dumbrava de Sus, situat la aproximativ 20 de kilometri de Brad. Zona este deosebit de pitoreasca pentru ca imbina blandetea crestelor cu padurile salbatice din care rasar ici colo stanci golase.
Drumul spre catunul unde s-au retras tinerii practicanti ai meditatiei indiene este anevoios, ingust si ascuns de relief. Pe culmea unui munte, asociatia a cumparat mai multe gospodarii traditionale si le-a transformat intr-un cartier general, suficient pentru traiul cotidian al comunitatii si capabil sa primeasca in fiecare vara cateva zeci de cursanti.

“Adi de la Brad”, un guru in Apuseni

Coordonatorul Asociatiei “Copiii Soarelui” este Adrian Ardelean Farcas, pe care toata lume il cunoaste sub numele de “Adi de la Brad”. “Guru” din Apuseni s-a dovedit deosebit de deschis in fata reportofonului si a aparatului de fotografiat. In jurul sau s-au adunat imediat mai multi tineri, despre care am aflat mai tarziu ca sunt membri fondatori ai asociatiei.
De la inceput am fost mirati ca fiecare dintre “Copiii Soarelui” este mult mai in varsta decat arata. Inca de la inceputul discutiei, Adi de la Brad ne-a pus diagnostice medicale. “Ai grija! Tu ai probleme cu inima, tu ai probleme cu stomacul, tu ai probleme cu ficatul”, lucruri perfect adevarate, descoperite de fiecare dintre noi cu ceva timp inainte, in urma unor consultatii medicale de specialitate.
Dupa ce am mai stat putin de vorba, ne-a surprins din nou atentionandu-l pe unul dintre membrii echipei: “Dumneata ai o minte tare agitata. Daca nu ai fi atat de nelinistit, ai intelege ce trebuie sa faci mult mai usor. Dumneata suferi, ai ceva care te nelinisteste si, cu toate ca pari foarte calm si optimist, nu e deloc asa. Sper sa nu te superi, dar procedezi gresit. E ca si cum ai merge in padure si ai incerca sa tai copacul cel mai gros de la mijloc, in loc sa ai rabdare, sa sapi la radacina lui si sa-l slabesti pana cand cade singur”. Avea din nou dreptate.

“Vipassana” – meditatia “importata” din India

“Meditatia "Vipassana" este una dintre cele mai vechi tehnici de acest fel din India. Intr-o perioada in care era demult uitata, a fost redescoperita cu secole in urma de catre Gautama Buddha. Vipassana inseamna sa vezi lucrurile asa cum sunt ele in realitate. E un proces de purificare personala prin observare interioara”, mai spune Adi de la Brad. El precizeaza ca Asociatia “Copiii Soarelui” este o organizatie non-profit perfect legala si ca aceasta nu are nici un caracter religios.
“Organizam patru cursuri de meditatie de cate 10 zile in fiecare vara. Sa fim intelesi: nimeni nu te converteste la nici o religie. Oricine vrea sa invete este binevenit la noi. Cei care au probleme medicale sa nu creada ca vin aici, pune cineva mana pe ei si se vindeca. Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor: dorinta, aversiunea si ignoranta – probleme de natura psihica. Ca purificarea mentala, alaturata unor remedii naturiste, are ca efect secundar si indepartarea unor afectiuni e altceva. Cine crede ca doctorul te vindeca, e un ignorant. Tu singur te vindeci. Trebuie doar sa vrei cu adevarat acest lucru. Nici eu nu vindec pe nimeni. Le spun doar unde au gresit si ce trebuie sa faca pentru ca starea lor sa fie mai buna”, mai adauga Guru din Apuseni.

Locul incarcat cu energie

Dupa cum declara Ardelean Farcas, locul in care este situat centrul constituit de “Copiii Soarelui” are calitati unice in lume. In 1984, impreuna cu un prieten, el a zarit o lumina puternica pe culmea dealului, aproape de un palc de case. Apoi a constatat ca acolo se afla “cel mai puternic generator de energie benefica din tara”, amplasament care este mult mai bun decat cele din Muntii Fagaras, unde, de obicei, se aduna yoghini din toata tara.
In urma cu sapte ani, a reusit sa faca rost de bani, sa cumpere cele cateva gospodarii si sa se instaleze aici cu ceilalti membri fondatori ai asociatiei. Aproape de catun, pe culmea unui deal, se afla o cruce de piatra, ridicata in urma cu mai bine de 100 de ani, despre care Adi de la Brad sustine ca emite si ea energii pozitive, iar vanatorii care trec prin zona o ocolesc pentru a nu avea dureri de cap din cauza ca au plecat la drum cu gandul de a ucide.

Printi din Emiratele Unite, tratati la Dumbrava de Sus

Adi de la Brad mai povesteste ca, impreuna cu colegii sai din asociatie, a descoperit mai multe remedii pentru diferite afectiuni fizice, multe dintre ele fiind chiar patentate de institutiile abilitate in acest sens. “De exemplu, si cancerul de plamani se poate vindeca, daca persoana respectiva poate ajunge la un echilibru interior. Am avut si un copil bolnav de SIDA caruia i-am aplicat un tratament si, dupa 24 de zile, am reusit sa demonstrez ca maladia a disparut”, sustine Guru din Apuseni.
“Copiii Soarelui” povestesc cum la centrul din Dumbrava de Sus vin persoane suferinde din toata lumea. La ajutorul lor au apelat persoane din SUA, Canada, Germania, Australia, Grecia, Cipru si multe alte tari, care nu au putut fi vindecate prin metode traditionale. Printre cei care s-au dus la Dumbrava pentru a se trata s-a numarat chiar si un cuplu princiar din Emiratele Arabe Unite.
Membrii asociatiei nu au dat, insa, nume, spunand ca toate datele legate de persoanele care le cer ajutorul sunt confidentiale.

Se gospodaresc singuri dupa reguli stricte

Membrii asociatiei traiesc din ceea ce produce pamantul. Cateva firme ii mai ajuta cu bani, dar aceste sume nu sunt de ajuns pentru a organiza cursuri si pentru a gazdui zecile de participanti la aceste instruiri. Pe intreaga suprafata arabila a dealului lor exista culturi de cartofi, varza, fasole, morcovi sau ceapa. Fructele sunt si ele o sursa importanta de supravietuire. Toamna, mari cantitati de mere si cartofi sunt transportate in judetul Arad, unde sunt schimbate pe faina si alte produse agricole ce nu pot fi obtinute in Dumbrava de Sus.
“Suntem un fel de haiduci. Traim izolati pentru ca asa e mai bine pentru noi. Multi au incercat sa ne puna "bete-n roate", dar au incetat atunci cand si-au dat seama ca nu vrem raul nimanui, ci dimpotriva. Ne trezim dis-de-dimineata si mergem la munca campului. Cursurile pe care le organizam in fiecare an sunt gratuite. Noi asiguram tot ceea ce este necesar pentru desfasurarea acestora, inclusiv masa si cazarea”, mai spune, zambind, Ardelean Farcas.

Cele mai citite

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă