12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMiclos Cristea, arhitectul care vrut sa transforme Aradul dupa model vienez

Miclos Cristea, arhitectul care vrut sa transforme Aradul dupa model vienez

» Celebrul arhitect a proiectat primul bloc cu 10 etaje din Arad, unde a si locuit

Ani de zile a studiat si a proiectat. Este cunoscut drept unul dintre cei mai importanti arhitecti din vestul Romaniei. Milos Cristea a venit cu idei noi intr-o perioada in care multi colegi de-ai sai desenau la comanda blocuri muncitoresti stil "cutie de chibrituri". Arhitectul Milos Cristea si-a iubit mult meseria si a dorit un institut adevarat de proiectari la Arad. Cu mana sa a scris procesul verbal incheiat in 1957 intre Comitetul Executiv al Sfatului Popular al orasului Arad si Institutul Regional de proiectari din Timisoara. Documentul merge in detaliu, de la schema de personal pana la detalii despre dotarea birourilor si chiar posibilitatile de cazare pentru arhitectii si proiectantii care urmau sa vina in Arad pentru a lucra in institut. O perioada, a fost chiar directorul institutiei.

 

Cel mai mare hotel din Arad, hotelul "Astoria" este opera sa pentru care a fost distins cu premiul Uniunii Arhitectilor. "Tatal meu a proiectat si blocul Libelula, primul bloc cu 10 etaje din Arad. A primit un premiu important, apoi un apartament la etajul 10, ca sa aiba o perspectiva asupra orasului", a declarat fiul sau, Claudiu Cristea. Milos Cristea a fost desemnat proiectantul Monumentului Eroilor de la Paulis. A realizat un monument indraznet, care si astazi atrage privirile soferilor care circula pe DN 7. Cu ajutorul unor butelii, putea fi aprinsa o flacara uriasa in memoria celor cazuti pe campul de lupta. In urma cu cativa ani, hotii au furat literele din bronz de pe monument. "Pentru a nu se monta niste kisch-uri de litere, am cautat acasa schitele tatalui meu si astfel literele au fost refacute la fel, ca si cele originale", povesteste Claudiu Cristea.

Aradeanul care a imblanzit Muresul
Dragostea pentru orasul sau natal l-au facut pe Milos Cristea sa se implice in sistematizarea unor zone si sa-i infrunte pe cei care doreau ca totul sa fie facut cu economii. In anii 1970, Aradul a fost amenintat de apele Muresului. A fost chemata armata de la Oradea pentru ca militarii din Arad erau prea putini pentru lupta cu apele. Tot orasul a lucrat atunci pentru a inalta un dig de peste 1,5 metri si a salva orasul. Arhitectul Milos Cristea a dorit insa o solutie definitiva pentru Arad. A presat autoritatile vremii, a trecut la planseta si impreuna cu un colectiv de arhitecti au rezolvat pentru zeci de ani problema inundatiilor in municipiul Arad. Cativa ani mai tarziu, Nicolae Ceausescu a impus economii in domeniul constructiilor de diguri. Tot el a sistematizat zona dintre podul Michelangelo si Spitalul judetean, in Timisoara.

Dupa 1990, arhitectul Milos Cristea a simtit ca in proiectari a venit adevarata libertate. A avut un proiect indraznet pentru catedrala ortodoxa, cu elemente bizantine adaptate secolelor urmatoare si a propus un teren in zona centrala a Aradului, dar nu a fost acceptat. Din anii 1950, a studiat impreuna cu un colectiv de specialisti cum ar putea reda frumusetea centrului Aradului. "Inainte de 1989 a inteles ca se lupta cu morile de vant si ca doar realizarile ceausiste se bucura de succes. Dupa revolutie, si-a reluat cercetarile si a gasit solutii care ar apropia centrul Aradului de cel al Vienei, sau Budapestei", spun apropiatii sai. Pentru a reda frumusetea Aradului de alta data, Miclos Cristea a coordonat personal restaurarea Palatului administrativ si a cladirii Liceului sanitar. Cand stema de pe Primaria Aradului a fost data jos de comunisti, cativa constructori curajosi au lipit-o pe un perete lateral al Teatrului de stat, intr-un loc unde nimeni nu ar fi banuit.

 

Dupa anul 2000, Milos Cristea a dat-o jos, a facut un mulaj si a turnat o stema exact ca si cea originala si apoi a montat-o pe fatada Primariei Aradului. Arhitectul Gheorghe Seculici, actualul director al Institutului de Proiectari, care a devenit Proiect SA, povesteste cum Milos Cristea si-a facut un atelier in subsolul Palatului administrativ si acolo au fost turnate din nou toate decoratiunile celor doua cladiri. In urma cu cativa ani, arhitectul Milos Cristea, o legenda a arhitecturii aradene a murit, dar ideile si lucrarile sale au ramas. "Din pacate, doua obiective definitorii pentru Arad nu a reusit sa le vada realizate: Cetatea Aradului sa fie redata circuitului civil si sa transforme zona centrala in zona pietonala si sa reorganizeze fluxului de circulatie pe bulevard", a declarat Claudiu Cristea.

Institutul unde a fost conceput Aradul modern
Institutul de proiectari din Arad a fost inaugurat 1 ianuarie 1958. De-a lungul anilor schema de personal a crescut iar implicarea arhitectilor si proiectantilor in dezvoltarea Aradului modern a fost tot mai evidenta. Numarul maxim de angajati a fost atins in anul 1989, cand aici munceau 320 persoane care, practic, se calcau pe picioare in birourile devenite neincapatoare. In perioada comunista arhitectii au proiectat toate marile cartiere de locuinte, Alfa, Micalaca, Vlaicu, unde la ora actuala locuiesc majoritatea aradenilor. Dupa Revolutie ei au dat viata altor obiective, cum ar fi sediul OCPI din Arad, complexele industriale BOS, din Zona libera Curtici-platforma Arad si altele.
Cel mai important proiect iesit de pe plansetele arhitectilor si proiectantilor aradeni este noua Catedrala Ortodoxa a Aradului, care a avut la baza un proiect tehnic si de executie realizat intre anii 1992-1997 de o echipa de proiectare coordonata, ca sef de proiect, de arh. Ioan Haprian.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă