20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMiercuri se decide viitorul Portului Constanța

Miercuri se decide viitorul Portului Constanța

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța organizează, astăzi, o dezbatere publică privind Master Planul Portului Constanța. Evenimentul este extrem de important pentru comunitatea portuară, dat fiind că vorbim despre viitorul portului pentru mulți ani de acum înainte.

De asemenea, importanța sa vine și din faptul că avem de-a face cu un document extrem de controversat. Organizația Patronală “Operatorul Portuar“ Constanța a atras atenția că documentul a fost întocmit fără consultări prealabile între compania care administrează Portul Constanța (CNAPMC) și comunitatea portuară și, prin urmare, strategiile și soluțiile investiționale propuse nu au avut în vedere realitățile existente la nivelul Portului și nici necesitățile reale de dezvoltare ale celui mai mare port al României de la Marea Neagră. Mai mult decât atât, Organizația Patronală apreciază că elementele, datele și informațiile pe care consultantul le-a avut la baza întregii strategii propuse au fost eronate și false, iar soluțiile identificate sunt lipsite de fundamente economice, tehnice și legale. 

Criticat și de parlamentari

Modul în care este condus portul Constanța a fost criticat și de membrii Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților. “Am avut o comisie de anchetă cerută Parlamentului României, din care au reieșit lucruri foarte urâte. În primul rând, gestionarea și administrarea proastă a Portului Constanța. Gândiți-vă că portul are 900 de hectare, din care doar 3-400 sunt utilizate. Am atras atenția că există risc major pentru navigație, pentru că de 4-5 ani de zile nu s-a mai făcut nici o decolmatare a bazinelor portuare, cheurile sunt într-o stare foarte avansată de degradare și nu vedem nici o perspectivă a portului, nici o gândire strategică, nici o gândire economică, nici o gândire, sub nici o formă, de punere în valoare a unui potențial fabulos pe care îl are Portul Constanța. Gândiți-vă și că în dana zero sunt navele flotei militare românești și ale flotei americane și a NATO“, a declarat, în trecut, pentru „România liberă“, parlamentarul Mihai Lupu, în numele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.

Patronatul operatorilor portuari din Constanţa a organizat anul trecut mai multe săptămâni de proteste acuzând “lipsă totală de transparenţă prin amânarea întâlnirilor cu operatorii portuari privind Master Planul Portului Constanţa“. 

Transport gratuit

CN APM SA Constanța va pune un microbuz la dispoziția celor interesați să participe la dezbaterea publică privind Master Planul Portului Constanța. Astăzi, 4 februarie 2016, la Poarta 1 a Portului Constanța, de la ora 15.30, se va afla un microbuz care va transporta publicul interesat, de la intrarea în port până la terminalul de pasageri, unde va avea loc dezbaterea.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă