13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Culturii acuză Primăria Capitalei că mută ilegal monumentul "Crucea Secolului"

Ministerul Culturii acuză Primăria Capitalei că mută ilegal monumentul “Crucea Secolului”

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) atrage atenţia asupra ilegalităţii lucrărilor de mutare a monumentului “Crucea Secolului”, din Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti, iniţiate de Primăria Capitalei, fără a avea avizul ministerului, informează un comunicat, citat de Mediafax.

Potrivit MCPN, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), instituţie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, a transmis în octombrie o documentaţie către Comisia Naţională pentru Monumente de For Public, din subordinea ministerului, cu privire la mutarea temporară în Parcul Herăstrău a lucrării “Crucea Secolului” din Piaţa Charles de Gaulle, motivată de realizarea în acea zonă a unui pasaj subteran.

Documentaţia a fost analizată în şedinţa Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public din data de 18 noiembrie 2010 şi respinsă (aviz MFP nr.43/22.11.2010), comisia considerând mai adecvat pentru reamplasarea temporară a aceastei lucrări scuarul aflat la intersecţia dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Nordului.

Prin adresa cu nr. 4495/14.12.2010, AMPT a înaintat MCPN o nouă documentaţie de mutare definitivă a lucrării menţionate pe amplasamentul propus de comisie, cu motivaţia că “în urma studiilor de percepţie vizuală efectuate, s-a constatat faptul că relaţia dintre obiectul de artă şi actualul amplasament nu este dintre cele mai potrivite”.

Comisia Naţională pentru Monumente de For Public a analizat această documentaţie în şedinţa din data de 16 decembrie 2010, constatând cu surprindere neconcordanţa documentaţiei prezentate în şedinţa din data de 18 noiembrie 2010, în care se propunea reamplasarea temporară a lucrării, faţă de cea prezentată în şedinţa din 16 decembrie 2010, în care se propune mutarea definitivă a acesteia pe un alt amplasament, cu o motivaţie nejustificată. Astfel, documentaţia a fost respinsă cu unanimitate de voturi (aviz MFP nr.51/17.12.2010).

Astfel, Ministerul Culturii “consideră inoportună şi nejustificată mutarea definitivă a acestui monument şi atrage atenţia asupra ilegalităţii lucrărilor de mutare a acestuia, deja iniţiate”. Totodată, MCPN consideră că mutarea acestei lucrări fără avizul său şi fără acordul moştenitorilor dreptului de autor asupra monumentului de for public “constituie o încălcare flagrantă a legii şi va fi sancţionată în consecinţă”, se mai arată în comunicat.

Monumentul “Crucea Secolului” a fost comandat, în 1991, artistului Paul Neagu de Ministerul Culturii, condus la acea vreme de Andrei Pleşu, şi inaugurat în septembrie 1997. Monumentul constă dintr-un disc de bronz de nouă tone, înalt de şase metri, în care sunt decupate o serie de perforaţii romboidale formând o cruce şi a fost gândit ca monument comemorativ al revoltei anticomuniste de la sfârşitul anului 1989.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă