11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMinisterul Culturii nu are bani să mai întrețină Teatrul de Vară din...

Ministerul Culturii nu are bani să mai întrețină Teatrul de Vară din parcul Bazilescu. Ce va face cu el

Drepturile de proprietate asupra Teatrului de Vară din parcul Bazilescu urmează a fi transferate către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, în vederea transmiterii dreptului de administrare către Primăria Sectorului 1, informează Agerpres.

Anunțul în acest sens a fost postat de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe Facebook.

"Vă fac cunoscută decizia mea, în condiţiile în care există asigurări privind existenţa fondurilor pentru salvarea edificiului, de a transfera drepturile de proprietate asupra Teatrului de Vară către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, în vederea transmiterii dreptului de administrare Primăriei Sectorului 1", a scris Alexandrescu, în postarea care se constituie într-un răspuns adresat deputatului Diana Tuşa, care şi-a exprimat interesul în ceea ce priveşte situaţia acestui teatru. 

Potrivit ministrului Culturii, "trecerea teatrului în domeniul şi administrarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum şi cu clauze ce privesc păstrarea destinaţiei culturale a imobilului şi natura intervenţiilor ce urmează a fi efectuate". 

În opinia acestuia, starea de degradare a clădirii este "cu adevărat îngrijorătoare", iar intervenţia pentru salvare trebuie să fie una în regim de urgenţă. 

"În acest moment, în bugetul Ministerului Culturii nu există fonduri disponibile pentru o astfel de intervenţie. Construcţia nu este monument istoric, dar se află într-o zonă istorică protejată şi este un edificiu important pentru peisajul urban specific Bucureştiului anilor '50", spune Vlad Alexandrescu. 

Ministrul reaminteşte că, în urmă cu două luni, a iniţiat o dezbatere pe profilul său public de Facebook pentru a afla care este opinia cetăţenilor cu privire la viitorul acestui teatru. 

"Am constatat că teatrul din parcul Bazilescu este important pentru comunitatea locală, fiind un spaţiu reprezentativ pentru cartierul Bucureştii Noi. Totodată, teatrul de vară are un loc important în memoria afectivă a acestei comunităţi şi poate reprezenta un obiectiv cultural, dar şi un spaţiu de întâlnire şi socializare pentru locuitorii din sectorul 1 al Capitalei", afirmă ministrul Culturii. 

Totodată, potrivit acestuia, unele dintre persoanele care au participat la dezbatere şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală nerespectare a destinaţiei culturale a teatrului în ipoteza că acesta va fi cedat autorităţilor locale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă