15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialMorile de la Rudăria macină pentru turiști

Morile de la Rudăria macină pentru turiști

Autoritățile locale cer ajutorul Consiliului Județean pentru repararea drumului dintre centrul comunei Eftimie Murgu și zona morilor de apă.

Cel mai mare lanț de mori istorice de apă din această parte a Europei, cel de la Rudăria, poate primi din nou turiștii care doresc să admire cele 22 de monumente istorice care ilustrează abilitățile tehnice ale locuitorilor de odinioară ai Banatului Montan. Morile de apă au fost grav afectate de inundațiile de anul trecut, însă acum sunt refăcute cu ajutorul localnicilor. Acțiunea de refacere este sprijinită de Compania Națională de Investiții, care a apelat la localnicii din Rudăria, pentru că ei cunosc cel mai bine tehnicile tradiționale de construcție. ”În acest moment, 10 din cele 22 de mori macină nonstop”, a declarat, pentru infocs.ro, primarul din comuna Eftimie Murgu, Ilia Imbrescu.

El crede că toate morile vor redeveni funcționale în următoarele săptămâni, astfel că turiștii au din nou motive să viziteze această zonă de la poalele Munților Almăjului. Zona este o parte a Rezervației Naturale Cheile Rudăriei, una dintre cele mai frumoase zone din Banatul Montan. Primarul Ilia Imbrescu afirmă că turiștii pot servi acum și preparate alimentare tradiționale, la un restaurant deschis în apropierea zonei cu mori. Astfel, turiștii pot descoperi gustul pâinii sau al plăcintelor preparate cu făina măcinată în morile care au statutul de monumente istorice. Însă, pentru a crește consistent numărul de turiști, autoritățile locale spun că este necesară refacerea drumului lung de 6 kilometri dintre centrul comunei Eftimie Murgu și satul Rudăria, parte a DJ 58.

Repararea drumului ar crește și interesul celor ce ar dori să construiască unități de cazare care să pună și mai mult în valoare această zonă turistică. Este semnificativ contrastul dintre indiferența autorităților județene, care au lăsat drumul de acces să se degradeze, și implicarea localnicilor, care au construit diguri de protecție, pentru ca inundații precum cea de anul trecut să nu mai poată fi posibile.

O istorie cu totul specială

Satul Rudăria este unul dintre cele mai vechi din această zonă. El a fost atestat prima oară documentar în anul 1241, anul marii invazii mongole care a devastat Europa Centrală și de Est. Localitatea a cunoscut o perioadă de declin în contextul transformării Banatului în Pașalâcul de la Timișoara. Însă, după ce otomanii au fost alungați de către armata Imperiului Austriac, pentru Rudăria a început o nouă epocă de înflorire. Primele mori de apă au fost atestate documentar în anul 1722.

În anul 1874, în Rudăria funcționau 51 de mori de apă. 22 dintre ele au supraviețuit până acum. Fiecare moară are propriul nume. Cele mai cunoscute sunt Moara de la Tunel sau Moara Firiz. O asemenea moară macină 130-140 de kilograme în 24 de ore. Fiecare moară de la Rudăria este deținută, în coproprietate, de 15-25 de familii, care își spun, în graiul locului, rândași – adică folosesc moara pe rând, în bună înțelegere. Ei spun că făina produsă de aceste mori este mult mai bună la gust decât cea produsă de morile electrice, care macină grăunțele mult mai repede.

Atașați de vechile lor mori

Atașamentul lor față de vechile mori a fost probat cu ocazia inundațiilor de anul trecut, când apele au luat două dintre mori, iar oamenii au recuperat vechile materiale de construcție, pre­cum și vechile pietre de moară. Ei le-au folosit în reconstruirea celor două mori și speră ca prima dintre ele, Îndărătnica dintre Ape, să își reia măcinatul cât mai curând.   

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă