18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialMoscheea care naşte scandal înainte de a fi construită

Moscheea care naşte scandal înainte de a fi construită

Lăcaşul de cult pe care Turcia vrea să-l construiască în Bucureşti creează deja controverse în mediul politic românesc. Reprezentanţii musulmanilor din România spun însă că este „necesară” o asemenea investiţie. Cert este că moscheea se va construi pe un fost teren al statului, foarte valoros.

Turcia va construi în București una dintre cele mai mari moschei din Europa. Pe un teren de pe bulevardul Expoziției, dăruit de Guvrenul României Muftiatului Cultului Musulman din România, se va ridica de fapt un centrul cultural de 11.000 de metri pătrați, care va include, pe lângă moschee, care va putea adăposti 2.000 de persoane, săli de curs pentru ca imamii să predice din Coran, o bibliotecă şi chiar spaţii de cazare. Terenul valorează circa patru milioane de euro și a aparținut Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat. Singura condiţie pe care a impus-o guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construire vor fi asigurate de către statul turc.

Băsescu a atacat dur proiectul

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat în termeni duri decizia Guvernului. "Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 600.000 de studenţi mulsulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară", a spus fostul preşedinte, la o întrunire a PMP, care s-a desfăşurat la Piteşti. Acesta a precizat că decizia trebuie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi că proiectul trebuie respins.

Explicațiile muftiului

Luni,muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat, a organizat o conferință de presă, nu pentru a polemiza cu Traian Băsescu, după cum a afirmat, ci pentru a explica de ce este necesară o astfel de moschee. ”Ne-am dorit în primul rând să construim o moschee pentru a uni întreaga comunitate musulmană, pentru a împiedica efectuarea slujbelor religioase la anumite lăcașe de cult care nu sunt autorizate, pentru a împiedica efectuarea slujbelor religioase cu ocazia sărbătorilor noastre pe stadioane și nu în ultimul rând ceea ce este mult mai important din punctul meu de vedere este pentru a avea un control asupra predicilor pe care le susțin imamii înaintea oficieriii slujbelor religioase. De aceea am avut acest proiect și sper să-l ducem la bun sfârșit, iar opina publică românească trebuie să înțeleagă că acest proiect va fi în beneficiul societății românești. Ceea ce ne dorim este ca întreaga activitate religioasă din municipiul București să se facă sub auspiciul instituției noastre, iar imamii care vin și predică și care oficiază slujbele să fie direct avizați de către noi și de către Secretariatul de Stat pentru Culte. Cu diferite ocazii am amintit de existența unor lăcașe de cult neautorizate și care sunt în diferite cartiere din București. Iată că odată cu construirea acestui lăcaș de cult toate acele lăcașe de cult neautorizate la care își desfășoară activitatea imami care nu au o pregătire profesională teologică și care nu au diplomele acreditate de statul român vor dispărea”, a spus Murat. Acesta a precizat în mai multe rânduri că diverse ONG-uri, sub paravanul unor practici culturale, propovăduiesc un islamism fundamentalist. Discret, SRI a expluzat mai mulți străini din România, în special din Constanța, despre care se crede ar avea legături cu radicali din lumea arabă. Muftiul a precizat că România niciodată nu va fi centrul  al Islamului. 

”Niciodată în țara noastră nu se va înființa o universitate teologică, cum s-a afirmat”. Iusuf Murat.

STATISTICĂ. Numărul oficial al musulmanilor

Statisticile oficiale arată că în Bucureşti trăiesc aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate sunt cetăţeni străini, veniţi cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană din România se află în Dobrogea şi numără peste 70.000 de persoane. În București există patru moschei mici. Cea mai mare moschee din țară se află în Constanța și a fost construită între 1910 și1913, la îndemnul regelui Carol I. Clădirea îi poartă acum numele.

Topul celor mai mari moschei din Europa

Marea moschee din Roma. Suprafață: 30.000 mp, capacitate: 12.000 persoane, anul construcției: 1995

Moscheea Baitul Futuh din Londea. Suprafață: 21.000 mp, capacitate: 10.000 persoane, anul construcției: 2003

Moscheea Türkmenbaşy Ruhy din Turkmenistan. Suprafață: 18.000 mp, capacitate: 10.000 persoane, anul construcției: 2004

Marea moschee din Makhachkala, Republica Dagestan,Rusia. Suprafață: 17.000 mp, capacitate: necunoscută, anul construcției: 2004

Moscheea Akhmad Kadyrov, Cecenia. Suprafață: 10.000 mp, capacitate: necunoscută, anul construcției: 2008 (Sursa: Wikipedia)

Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă