10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi șefi la USAMVB și la Politehnica din Timișoara

Noi șefi la USAMVB și la Politehnica din Timișoara

Două dintre cele mai importante universități din vestul României au noi conduceri. În următorii patru ani, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” va fi condusă de profesorul Cosmin Alin Popescu. El a câștigat alegerile în fața contracandidatului său, Radu Liviu Șumălan.

La alegerile pentru desemnarea unui nou rector al Universității agronomice au existat 334 de electori. Au votat 324 dintre ei, iar noul rector a obținut 264 de voturi. Cosmin Alin Popescu a fost până acum decan al Facultății de Agricultură. El s-a născut în anul 1974 în comuna Babșa din județul Hunedoara și a absolvit Facultatea de Agricultură în anul 1997. În CV-ul noului rector timișorean se mai regăsesc și Facultatea de Științe Economice a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Mine a Universității din Petroșani și Școala Superioară de Agricultură din Rennes, Franța.

Profesorul Cosmin Alin Popescu va conduce o universitate formată din șase facultăți: cea de Agricultură, cea de Horticultură și Silvicultură, cea de Management Agricol, cea de Medicină Veterinară, cea de Tehnologia Produselor Alimentare și cea de Zootehnie și Biotehnologii. ”Am încredere că noul rector va continua procesul de modernizare a universității noastre”, a spus unul dintre cei care l-au votat pe profesorul Cosmin Alin Popescu, în timp ce un alt elector a spus că ”profesorul Popescu a câștigat votul meu pentru că este capabil să ducă universitatea noastră pe un loc mai bun în evaluările internaționale”. Fostul rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” nu a dorit să candideze pentru un nou mandat.

Un nou mandat de rector ­pentru profesorul Şerban

În schimb, la Universitatea ­Politehnica din Timișoara, ­profesorul Viorel Șerban a reușit să obțină un nou mandat de rector. La alegerile interne au votat 549 de electori. Profesorul Viorel Șerban a reușit să obțină 355 de voturi, iar restul a fost obținut de contracandidatul său, conferențiarul universitar Ilare Bordeașu. Acesta a mizat pe susținerea colegilor săi, pe care i-a condus în calitate de ­lider sindical. ”Am votat pentru continuitate. Profesorul Șerban este un om onest, iar în primul mandat de rector a probat competența managerială”, a spus una dintre susținătoarele rectorului timișorean. Un alt susținător a declarat că i-a acordat votul rectorului ”pentru că apreciez deschiderea sa față de mediul economic. Cooperarea cu companiile din Banat duce la o rată înaltă de absorbție pe piața muncii a absolvenților noștri”.

Universitatea Politehnică din Timișoara are 10 facultăți și aproximativ 15.000 de studenți. Facultățile acestei universități sunt cea de Arhitectură și Urbanism, cea de Automatică și Calculatoare, cea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, cea de Construcții, cea de Electronică și Telecomunicații, cea de Electrotehnică și Electroenergetică, cea de Inginerie din Hunedoara, facultatea de Management în Producție și Transporturi, cea de Mecanică și cea de Științe ale Comuni­cării.

Dacă această universitate și-a păstrat rectorul, în schimb are un nou președinte al Senatului universitar. Astfel, Radu Vasiu l-a învins la vot pe deputatul PSD Petru Andea.

”Îl respect pe domnul Andea, însă, dacă ar fi fost ales, ar fi ­însemnat un soi de politizare a universității noastre. Sunt de părere că domnul Andea ar ­trebui să își continue activitatea politică și cea universitară, însă să nu amestece cele două activități”, a spus un membru al Senatului universitar.  

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă