27.8 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialO universitate clujeană inovează în domeniul cosmeticelor

O universitate clujeană inovează în domeniul cosmeticelor

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj au creat o nouă linie de medicamente și de produse cosmetice bazate pe proprietățile curative ale mierii de albine. Unele dintre acestea sunt de uz veterinar, iar altele pentru uz uman. Ele ar putea fi produse în curând pentru marea masă a cumpărătorilor. La început, însă, cosmeticele cu pricina vor putea fi vândute în magazinele universității. Acest demers nu este o noutate. 

În trecut, profesorul Carmen Socaciu a obținut o finanțare nerambursabilă oferită de NATO, cu ajutorul căreia a reușit să producă diferite creme de protecție bazate pe proprietățile curative ale uleiului de cătină, care au fost utilizate apoi de soldații Alianței Nord-Atlantice care au servit pe teatrele de operațiuni din zonele deșertice din Irak și din Afganistan.

Mierea, combinată cu uleiuri naturale

Studiile realizate de specialiștii Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Apiterapiei din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost transpuse în practică. Cercetătorii universității clujene au combinat proprietățile tămăduitoare ale mierii și cele unor materii prime precum uleiul de măsline, cel de ricin sau untul de shea pentru a crea diferite produse precum gelurile antibacteriene, creme antiacneice sau săpunuri ori balsamuri cu un rol benefic în întreținerea tenului. Unele produse au fost adaptate pentru uz uman, iar altele pentru uz veterinar, spune profesorul Liviu Mărghitaș.

”Avem câteva produse tot din cadrul laboratorului nostru care vizează afecțiuni cutanate, infecții cutanate. Cu ajutorul acestor produse putem să prevenim sau să tratăm, după caz, aceste afecțiuni cutanate, care sunt foarte frecvente. Aș mai vrea să spun că unele dintre aceste produse obținute în universitatea noastră sunt foarte utile pentru tratarea arsurilor. Aceste proprietăți sunt remarcate atât în cazul produselor de uz uman, cât și în cazul celor de uz veterinar”, a spus profesorul Liviu Mărghitaș, citat de ClujToday.ro.

Noile cosmetice vor fi puse pe piață

Universitatea clujeană face eforturi pentru ca aceste produse să fie cât mai curând disponibile pentru publicul larg, mai adaugă profesorul Liviu Mărghitaș. ”Noi suntem în faza de verificare a produselor noastre. Din punct de vedere veterinar și in vitro au fost testate, iar acum suntem în curs de brevetare”, a adăugat reprezentantul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Roadele muncii cercetătorilor clujeni au fost prezentate în cadrul salonului Pro Invent, organizat zilele trecute de Universitatea Tehnică.    

REFERINȚĂ

Clujul, centru de excelență în domeniu

Cercetările realizate la Cluj nu sunt întâmplătoare. Orașul a devenit un centru de excelență în domeniul producției de cosmetice. Doi dintre cei mai importanți producători români din acest domeniu, companiile Farmec și Cosmetic Plant, își au la Cluj fabricile, dar și centre de cercetare și inovare în acest domeniu. De asemenea, există și importanți jucători în domeniul medical, precum Terapia Ranbaxy sau Plantextract.

 

 

Cele mai citite

Amenințări de la Moscova, după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei...

Dana Rogoz, mesaj emoționant cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relație cu Radu Dragomir

Dana Rogoz și soțul ei, Radu Dragomir, au sărbătorit recent 20 de ani de relație, marcând acest moment special într-un mod semnificativ. Cuplul, cunoscut...

Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei s-au calificat la Jocurile Olimpice

Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, unde vor participa la categoriile 71 kg, respectiv 49...
Ultima oră
Pe aceeași temă