12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialOprescu vrea să umple Bucureştiul cu troleibuze SOVIETICE

Oprescu vrea să umple Bucureştiul cu troleibuze SOVIETICE

Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a declarat la o televiziune din Republica Moldova că este gata să cumpere 50 de troleibuze de la municipalitatea din Chisinau, trolee care provin din Belarus. La 130.000 de euro bucata ar fi de două ori mai ieftine decât cele ansamblate în România, de Astra Bus Arad, pe care RATB le are în dotare însă au şi tehnologia de acum 20 de ani, potrivit economica.net

Primarul Bucureştiului Sorin Oprescu ar vrea să cumpere 50 de troleibuze de la Chişinău pentru a acoperi deficitul Regiei Locale de Transport, potrivit televiziunii moldovene Publika. Pentru edilul bucureştean premisa unei astfel de achiziţii ar fi preţul foarte bun al troleibuzelor, mult mai bun decât al celor de producţie vestică dar şi locală. Autovehiculele la care face referire Oprescu nu sunt făcute, însă, de moldoveni, pentru că vecinii de peste Prut nu au astfel de capacităţi de producţie, fiind importate din Minsk, capitala statului Belarus, de la fabrica Belkomunmash.

„Dacă văd şi îmi place şi cum funcţionează şi preţul de cost, am să cumpăr. De ce să mă duc să iau troleibuze din Belarus, dacă pot să vin să le văd la voi şi, dacă îmi plac, să iau. Plus că pot şi veni oricând să vin şi să vă bat obrazul şi să zic. Bă, n-aţi pus volanul unde trebuie…Lucrurile se fac în familie” a spus Oprescu la televiziunea moldoveană.

Din perspectiva lui Oprescu, achiziţiile de produse similare din Vest sunt foarte scumpe. El a oferit exemplul unui tramvai Bombardier, produs de un concern european, care, deşi bun, „presupunea să dau peste 2 milioane de euro. Păi de unde bani”. Edilul a afirmat imediat după că “suntem prea săraci pentru lucruri proaste”.

În continuarea intervenţiei televizate, Oprescu a mai precizat că Bucureştiul are nevoie de 50 de troleibuze şi 400 de tramvaie noi pentru a arăta ca un oraş normal.

Anul trecut, Primăria Chişinău a achiziţionat 102 de astfel de troleibuze, marca Belkomunmash, la un cost total de 13,7 milioane de euro, ceea ce stabileşte preţul produsului bielorus la circa 130.000 de euro pe bucată.

Belkomunmash fabrică autobuze, tramvaie şi troleibuze de 37 de ani. Pe pagina de prezentare se pot vedea modelele de troleibuze pe care le produce. Pe aceeaşi pagină bieloruşii se prezintă ca unul dintre liderii pieţei de producţie de vehicule pentru transportul în comun din Belarus şi din întreaga Comunitate a Statelor Independente.

În prezent, troleibuzele din Bucureşti sunt achiziţionate de la fabrica Astra Bus din Arad. Piesele din care se asamblează troleul sunt importate iar şasiul este Iveco. Bucureştiul nu a mai făcut, însă, de mult timp vreo achiziţie de la Arad. Astra Bus a vândut, în ultimii ani, trolee la Cluj şi Galaţi dar nu şi în Capitală.

Patronul firmei, Cristian Gavra spune că a primit o cerere de ofertă de la RATB acum un an însă nu s-a concretizat nimic. Mai spune şi că un troleibuz Asta Bus costă, în medie, 260.000 de euro, însă este fabricat la standardele actuale din Europa „nu după patente de 20 de ani”. Gavra este gata să furnizeze la cerere trolee pentru Bucureşti însă precizează că fiecare municipalitate decide strict după interesele sale.

„Eu înţeleg că e mai scump Astra Bus decât Belkomunmash dar, pe de altă parte, noi producem conform standardelor europene actuale, iar troleibuzele care circulă acum prin oraşele Europei costă, în medie, 400.000 – 450.00 de euro”, precizează Gavra.

RATB dispune de un parc de 300 de troleibuze Astra, modelele 415T şi Citelis 12T achiziţionate în perioada 1997 – 2008.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă