21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialParlamentarii vor să modifice legea privind protecția mediului. Care sunt schimbările propuse

Parlamentarii vor să modifice legea privind protecția mediului. Care sunt schimbările propuse

Un grup de 108 parlamentari din toate partidele propun să fie interzisă construirea instalaţiilor pentru valorificarea şi eliminarea deşeurilor periculoase la o distanţă mai mică de 20 km faţă de linia de ţărm a Mării Negre, de ariile protejate şi de localităţile urbane, informează Mediafax.

Cei 108 parlamentari din toate partidele au iniţiat, în acest sens, un proiect de modificare a Ordonanţei 195/2005 privind protecţia mediului.

Astfel, potrivit proiectului, este interzisă construirea instalaţiilor pentru valorificarea şi eliminarea deşeurilor periculoase şi radioactive la o distanţă mai mică de 20 km faţă de linia de ţărm a Mării Negre, faţă de ariile protejate şi faţă de localităţile urbane.

Iniţiatorii consideră că după 1990 s-au construit o serie de depozite şi deşeuri, “generând adevărate trasee de transport a deşeurilor poluante din diverse ţări europene către România”.

Ei au apreciat, în expunerea de motive, că este nevoie de o reglementare mai strictă asupra modalităţii de construire a centrelor de gestionare sau depozitare a deşeurilor industriale, rafinăriilor, instalaţiilor pentru îngrăşăminte chimice, combinatelor siderurgice, centralelor nucleare care produc poluanţi sau deşeuri periculoase în arealul teritorial aflat în zonele protejate natural sau pe litoralul Mării Negre.

“Din acest punt de vedere, este necesară o zonă tampon, pentru a se putea interveni în cazul unui accident ecologic. Distanţa de 20 km faţă de linia ţărmului Mării negre, a localităţilor şi a ariitor protejate constituie o măsură necesară pentru diminuarea riscurilor”, au mai arătat iniţiatorii.

Proiectul a fost iniţiat în 12 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă