9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialParteneriat economic privilegiat între Cluj și Chișinău

Parteneriat economic privilegiat între Cluj și Chișinău

Bazele unui parteneriat economic privilegiat între Cluj-Napoca și Chișinău au fost puse de Alteța Sa Regală Principele Radu al României. Mai mult de 20 de oameni de afaceri, reprezentanţi ai administraţiei şi ai societăţii civile din Transilvania au luat parte în această săptămână la vizita oficială a Alteţei Sale Regale Pricipele Radu al României în Republica Moldova. Reprezentanți ai mediului de afaceri din Cluj, Sibiu, Arad şi Sălaj s-au întâlnit cu oameni de afaceri și cu autorități din Chişinău, Băţi şi Purcari. 

Delegaţia transilvăneană a fost organizată de Asociaţiile Cluj Today şi Transylvania Today, iar din componenţa ei au făcut parte vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Istvan Vakar, Rodica Gogonea, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, primarul comunei Săvârşin (judeţul Arad), Ioan Vodicean, prorectorul USAMV Cluj, deputatul Adrian Oros, preşedintele Asociaţiei Veterinare Ecvine din România (AVER), Iancu Morar, preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Florin Moroşanu, precum şi studenţi basarabeni din Cluj, membrii Grupului de Iniţiativă Basarabeană (GIB).

La întâlnirile oficiale au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei României la Chişinău şi ai Consulatului general al României din Bălţi. Componenţa delegaţiei economice a inclus companii din domenii precum: procesare de produse agricole, producători de filtre de apă şi sisteme pentru culturi hidroponice, consultanţă fiscală, turism, parcuri industriale, lucrări de infrastructură electrică, rutieră şi feroviară, audit, IT, infrastructură IT şi traduceri, proiecte europene şi internaţionale cu finanţare nerambursabilă.

Întâlniri la vârf

Membrii delegaţiei conduse de ASR Principele Radu al României au avut întâlniri cu vicepremierul Republicii Modova, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Nord din Bălţi şi ai Universităţii Alecu Russo din Bălţi, cu primarul comunei Regina Maria, Vasile Tăbârţă, şi reprezentanţi ai Primăriei comunei Purcari. 

Primele rezultate concrete au apărut chiar în timpul vizitei. Două companii din Transilvania, una din domeniul IT şi una din domeniul lucrărilor de infrastructură şi din cel al energiei, au anunţat că vor să investească în Chişinău şi în Bălţi, o companie din domeniul IT din Republica Moldova va investi în România, iar companiile din domeniul agricol din cele două provincii istorice au convenit să coopereze în domeniul producţiei de alimente, procesării materiilor prime şi comerţului. Alte companii prospectează modalităţi concrete de cooperare.

Misiune de afaceri din Basarabia în Cluj

Vizita de la Chişinău va fi urmată de cel puţin două misiuni economice din Republica Moldova care vor avea loc la Cluj în următoarele săptămâni, una care va fi organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău şi alta de mediul privat din capitala Republicii Moldova, sub egida Băncii Mondiale.

Membrii delegaţiei transilvănene s-au declarat încântaţi de rezultatele acestei vizite. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar, a afirmat: „Avem de făcut foarte multe investiţii în infrastructură deoarece lung e drumul Chişinăului şi este destul de greu a ajunge acolo. Personal, îmi doresc să fac tot ce e posibil din funcţia pe care o deţin pentru a face lobby pentru o linie de transport aerian între Cluj şi Chişinău sau orice alt aeroport din Moldova. Pentru dezvoltarea de relaţii economice ai nevoie de rapiditate, iar sistemul de autostrăzi nu ajută nici pe ei, nici pe noi, astfel că, în acest caz, calea aeriană ar fi cea mai potrivită“.

La rândul său, reprezentantul Grupului Romferovia – Electroenergetica din Cluj, Leonard Horvath, a afirmat: „Dorim să fim prezenţi în viitor în Republica Moldova în domenii precum eficienţa energetică şi lucrările de infrastructură. Am avut contacte foarte utile cu reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale, precum şi cu mediul privat. Ne vom întoarce în Chişinău pentru a concretiza aceste proiecte. A fost un privilegiu faptul că am putut participa la vizita oficială a Alteţei Sale Regale Principele Radu al României şi cred că aceste demersuri reprezintă cea mai bună modalitate de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova“.

Fondatorul companiei StarNet, liderul pieţei IT din Republica Moldova, Alexandru Machedon, a declarat: „Am fost deosebit de onorat de posibilitatea de a participa la vizita regală. Ea a reprezentat un demers foarte util, care a produs rezultate concrete. Intenţionăm să fondăm o companie în România şi să dezvoltăm multiple proiecte, care vizează domeniile economic, educaţional şi civic“.   

REZULTAT

Înfrățire între două comune regale

Un alt rezultat al vizitei regale în Republica Moldova a fost înfrăţirea comunei Săvârşin din judeţul Arad cu comuna Regina Maria din raionul Soroca. Comuna Săvârşin a donat partenerilor basarabeni un bust al Reginei Maria a României, iar şcolile din cele două comune vor dezvolta proiecte educaţionale comune.

 

Cele mai citite

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...
Ultima oră
Pe aceeași temă