17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPas obligatoriu pentru a nu plăti impozite locale astronomice

Pas obligatoriu pentru a nu plăti impozite locale astronomice

Nou Cod Fiscal prevede că, începând cu anul 2016, impozitul/taxa pe clădiri se stabilește în funcție de destinația finală a clădirii, după cum urmează: rezidențiale (locuință), nerezidențiale (activitate economică), mixte (locuință și activitate economică). Unii constănțeni care au cerut informări de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT) au aflat că au de plătit sume astronomice. Conducerea SPIT a oferit explicații suplimentare.

“Contribuabilii care se regăsesc într-una din aceste situații au obligația să depună declarații fiscale pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri până la data de 31 martie 2016“, a precizat Virgina Uzun, directorarea instituției. Recalcularea impozitului, după caz, se va face numai dacă se vor depune declarațiile fiscale însoțite de unul din documentele următoare: raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat care reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referință;  procesul verbal de recepție finală din care reiese valoarea clădirii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; actul de dobândire a dreptului de proprietate asupra clădirii, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, din care reiese valoarea clădirii.

În cazul în care valoarea clădirii nu se evidențiază distinct, impozitul pe clădiri se va stabili la valoarea totală din actul respectiv; orice document din care reiese destinația clădirii precum: contracte de închiriere, contracte de comodat, autorizații de construire și orice alte documente justificative. În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nici o activitate economică, impozitul/taxa pe clădiri se stabilește similar  clădirilor rezidențiale iar în cazul în care la adresa imobilului se desfăşoară activitate economică, impozitul/taxa pe clădiri se calculează similar clădirilor nerezidențiale.

În cazul unei clădiri cu destinație mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial, cu impozitul aferent suprafeței folosite în scop nerezidențial.

SPIT a aplicat automat procentul de 2%

Având în vedere că Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța  nu deținea la data de 31.12.2015 informațiile sus-menționate, impozitul/taxa pe clădiri pentru anul 2016, s-a stabilit automat cu respectarea prevederilor art. 458, alin (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate ca pentru clădirile rezidențiale. Pe cale de consecință, SPIT reamintește constănțenilor care dețin în proprietate/ folosință clădiri cu destinație nerezidențială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de firmă, faptul că în urma depunerii declarației se va restabili impozitul/taxa pe clădiri în conformitate cu situația fiscală reală. Formularul ,,Declarație fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri rezidențiale/ nerezidențiale/cu destinație mixtă aflate în proprietatea PF“ se poate descărca ṣi de pe site-ul instituţiei www.spit-ct.ro, secțiunea Persoane fizice – Documente declarare – Impozitul pe clădiri.

Cum se pot depune actele

Declaraṭiile însoṭite de documentele justificative se pot depune prin următoarele modalităṭi: On-line pe site-ul instituṭiei www.spit-ct.ro accesând butonul “Depune declaraṭiile on-line; prin e-mail (ag1@spit-ct.ro, ag2@spit-ct.ro, ag3@spit-ct.ro, ag5@spit-ct.ro, ag6@spit-ct.ro); pe site-ul instituţiei www.spit-ct.ro, secţiunea „Servicii online/ Plata online a impozitelor“ sau link-ul https://etax.spit-ct.ro unde se autentifică cu nume utilizator şi parolă emise de către SPIT în urma unei cereri depuse online; prin fax (0241/48.85.66; 0241/48.85.36; 0241/48.85.43;  0241/48.85.45; 0241 /48.85.31); prin poștă cu confirmare de primire; la ghișeele agențiilor fiscale: Agenția fiscală nr. 1-4 – str. Badea Cârțan nr. 3; Agenția fiscală nr. 2 – str. Sergent Nicolae Grindeanu nr. 66; Agenția fiscală nr. 3 – str. Atelierelor nr. 6; Agenția fiscală nr.5 CityPark Mall – bd. Al. Lăpușneanu, nr. 116C; Agenția fiscală nr. 6 – str. Sulmona nr. 22. SPIT reamintește constănțe­nilor care dețin în proprietate/ folosință clădiri cu destinație nerezidențială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de firmă, faptul că în urma depunerii declarației se va restabili impozitul/taxa pe clădiri în conformitate cu situația fiscală reală.   

 

Cele mai citite

Un semifinalist de Cupa UEFA va antrena la turneul final al Cupei Satelor

Vasilică Cristocea, fotbalist care în sezonul 2005-2006 a ajuns cu Steaua până în semifinalele Cupei UEFA, este unul dintre antrenorii de la turneul final...

O persoană a fost găsită moartă, în urma unui incendiu în sectorul 2. FOTO

UPDATE: Incendiul produs la două case din Sectorul 2 al Capitalei a fost localizat, iar pompierii lucrează la decopertare în vederea lichidării focarelor rămase,...

VIDEO. A câștigat primul titlu de campion mondial la snooker. Englezul Kyren Wilson l-a învins pe Jak Jones

Kyren Wilson a obținut primul său titlu de campion mondial la snooker, după ce l-a învins în finală, cu scorul de 18-14, pe galezul...
Ultima oră
Pe aceeași temă