20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPasajul rutier din Piaţa Sudului rămâne închis. Viceprimarul Capitalei: Inspectoratul de Stat...

Pasajul rutier din Piaţa Sudului rămâne închis. Viceprimarul Capitalei: Inspectoratul de Stat în Construcţii nu e de acord să facă recepţia parţială a lucrării

Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că nu pot deschide Pasajul Rutier din Piața Sudului pentru că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) nu e de acord să facă recepţia parţială a lucrării, în ciuda faptului că lucrările sunt aproape de final, potrivit Mediafax.

"Pasajul este gata. Problema este că Inspectoratul de Stat în Construcţii nu este de acord să facă recepţia parţială a lucrării. În momentul acesta, dacă noi luăm acele garduri, se poate circula. Dar nu vor să facă recepţia parţială motivând că pentru una din străzile laterale, la ieşirea din Pasaj spre strada Niţu Vasile, ar trebui făcut un sens giratoriu. Asta ne ţine pe loc. Oricum, săptămâna aceasta îi dăm drumul pe deasupra, un fir dus, un fir întors.

Între timp, vom mai avea o întâlnire săptămâna aceasta cu ISC să mai discutăm despre această problemă. În proiectul iniţial nu era prevăzut un astfel de sens giratoriu acolo, dar s-au gândit cei de la ISC că ar trebui pus acolo, la ieşirea din Pasaj, în dreptul străzii Secuilor, pentru a prelua traficul de pe acea alee. Ori, amenajarea acestui giratoriu la ieşirea din pasaj, mai mult ca sigur, va duce la formarea de ambuteiaje, deci e ca şi când am fi construit degeaba acest pasaj. Tocmai asta vom discuta cu cei de la ISC, să vedem ce soluţii găsim", a declarat pentru MEDIAFAX Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei.

La începutul lunii aprilie, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a somat consorţiul de firme care realizează lucrările la Pasajul Rutier de la Piaţa Sudului să finalizeze cât mai rapid acest proiect, anunţând că în caz contrar va rezilia contractul.

"Am solicitat asocierii de constructori Astaldi -Euroconstruct să ia în considerare faptul că dacă nu se accelerează la acest obiectiv de investiţii, Primăria Generală a Capitalei ia în calcul rezilierea contractului din vinovăţia expresă a executantului. Am fost informată de către grupul de lucru comun că este posibil ca în preajma sărbătorilor de Paşte să fie termenul de finalizare, pentru ca acum câteva zile să fim informaţi că, de fapt, ni s-a comunicat încă un termen – 31 iunie, anul curent. În fapt şi în teren lucrarea este finalizată în proporţie de 82%. Este intolerabil să amâni la nesfârşit finalizarea unei lucrări, câtă vreme suntem în stadiul de a încheia execuţia acestei lucrări", a declarat Gabriela Firea.

În prezent, aşa cum se vede în imaginile filmate de jurnaliştii MEDIAFAX, la Pasajul de la Piaţa Sudului se desfăşoară lucrări de finisaj: în subteran se montează sistemul de iluminat, se fac lucrări la sistemul de canalizare şi se asfaltează.

"Aşteptăm de ani de zile să se încheie această lucrare. Este un chin şi pentru noi, cei care trebuie să traversăm pe jos zona, şi pentru şoferi, care stau aici nu ore, ci zile. Chiar am făcut o dată un calcul, dacă în fiecare zi ei stau dimineaţa o oră, seara o oră, la final de lună înseamnă că au pierdut în trafic aproape două zile. Ca să nu mai vorbim de benzina consumată de pomană", spune Constantin Ivan, în vârstă de 68 de ani, care locuieşe în apropiere de Piaţa Sudului.

Lucrările la pasajul subteran de la Piaţa Sudului au început în primăvara anului 2014 şi ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2015. După începerea lucrărilor, însă, constructorii au descoperit o serie de conducte de gaze, apă şi canalizare care nu erau trecute în planurile de infrastructură ale companiilor de utilităţi, iar devierea acestora a produs o serie de întârzieri. În plus, greşelile comise de funcţionarii publici privind avizarea lucrărilor au produs, de asemenea întârzieri. Din această cauză, Primăria Generală a Capitalei nu a mai putut obţine finanţare europeană pentru acest pasaj.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă