15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPentru prima dată după 24 de ani, Festivalul de la SIGHIȘOARA este...

Pentru prima dată după 24 de ani, Festivalul de la SIGHIȘOARA este amânat și nu se știe când va avea loc

Primarul municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a declarat joi că soarta Festivalului Sighişoara Medievală 2016 va fi decisă săptămâna viitoare într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, informează Agerpres.

Deocamdată a fost avansată data de 3 septembrie pentru organizarea manifestării. 

Primarul a arătat că în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local Sighişoara s-a discutat despre Festivalul Sighişoara Medievală la capitolul ‘Diverse’ şi s-a decis ca, începând din data de 1 august, să se formeze un comitet director în cadrul Primăriei, care se să ocupe de organizarea festivalului. 

‘Avem propusă data de 3 septembrie, în luna august nu mai putem să îl organizăm fiindcă în 1-14 august avem Academia Sighişoara, iar în 18-21 august avem Festivalul Pro Etnica. Din câte ştiu, Festivalul nu va fi organizat pe proiectul domnului Liviu Pancu (din partea Asociaţiei Culturale ‘Teatrul Scena’, n.r.), ci, în principiu, vom încerca să îl organizam noi, ca primărie. La şedinţa CL de astăzi a participat şi domnul Pancu, care şi-a expus punctul de vedere’, a spus Ovidiu Mălăncrăvean. 

Regizorul Liviu Pancu, care a câştigat, prin Asociaţia Culturală ‘Teatrul Scena’, licitaţia pentru organizarea celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Sighişoara Medievală, a declarat că nu a fost anunţat oficial cu privire la decizia municipalităţii de amânare sau de anulare a manifestării. 

‘Nu ni s-a comunicat nimic, mutare, amânare, anulare nu am primit absolut nimic până acum. Ne-am trezit că în spaţiul media se configurează ideea că proiectul nostru, care a câştigat şi a trecut de două etape de evaluare, ar avea nereguli şi suspiciuni. Aici spun că e un nonsens contemporan într-o lume medievală. Deci tu îl declari câştigător pe un regulament şi apoi vine o comisie care nu e abilitată (comisia juridică a Consiliului Local, n.r.) în a evalua, în a urmări contestaţiile să spună că, de fapt, nu este funcţional’, a arătat Liviu Pancu înainte de şedinţa CL Sighişoara. 

Regizorul a spus că avizul negativ dat pe acest proiect de Comisia juridică din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sighişoara s-a făcut în afara regulamentului votat în CL şi în afara concursului, întrucât acesta a fost studiat cu mare atenţie de comisia de concurs, iar mai apoi de comisia de contestaţii. 

‘Proiectul a fost declarat câştigător, apoi comisia de contestaţii s-a pronunţat pe contestaţiile care nu vizau proiectul propriu zis, ci modul de organizare a festivalului. Comisia de contestaţii a analizat toate contestaţiile depuse. Practic, noi primeam a doua oară o titularizare pe ceea ce înseamnă organizarea festivalului (…) Toate elementele din proiectul nostru au fost cuprinse în caietul de sarcini şi în regulamentul de funcţionare a concursului, noi ne-am conformat în totalitate. În afara regulamentului şi în afara concursului, apare comisia juridică care se pronunţă – noi rămânând în continuare capabili să organizăm festivalul’, a susţinut Pancu. 

Pentru prima oară în ultimii 24 de ani, cel mai mare şi mai longeviv festival medieval din România, Sighişoara Medievală, care trebuia să înceapă joi, adică în ultimul week-end al lunii iulie, nu a mai fost organizat în perioada tradiţională. 

Motivul este că, după ce comisa de concurs şi cea de contestaţie a arătat că proiectul câştigător este conform regulamentului de concurs, Comisia juridică din cadrul Consiliului Local al Municipiului Sighişoara, întrunită pentru a analiza proiectul depus în baza Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţii nonprofit de interes general, de către Asociaţia Culturală ,,Teatrul Scena’, a dat aviz negativ. 

Motivul comunicat a fost Anexa 5 din proiectul depus, respectiv Bugetul de venituri şi cheltuieli, care ‘la punctul II lit. d presupune subînchirierea domeniului public, care contravine regimului juridic al domeniului public’. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă