12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPlajele din Mamaia sunt iar reparate după o reabilitare de milioane de...

Plajele din Mamaia sunt iar reparate după o reabilitare de milioane de euro. Iarna aceasta au început să dispară porțiuni mari din nisip | VIDEO

Plaja din Mamaia, extinsă anul trecut, în urma unei investiții de zeci de milioane de euro, a început să dispară. De câteva zile, pe o porțiune lungă de câteva sute de metri, nisipul a dispărut. A rămas în urmă o crevasă. Ironic, dacă ne gândim că principalul motiv pentru care au fost reabilitate plajele a fost tocmai eroziunea masivă din ultimii ani.

Lucrările au fost realizate de o companie olandeză, care a câștigat licitația, Van Oord, și care a oferit și o garanție de 50 de ani, potrivit caietului de sarcini.

 

 

Reprezentanții Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) afirmă că ce s-a întâmplat este normal. „În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece în zona limitrofă s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor și a vântului de intensitate medie și mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Năvodari – Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vântului între 5-12 m/s și valuri cu înălțimi cuprinse între 0.6m și 2.2 m la țărm. Urmare a acțiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal, formându-se din nou fenomenul de “rupere de mal”, fenomen ce se manifestă an de an, caracterizat prin denivelări semnificative ce reprezintă o redistribuție a nisipului între profilul emers și profilul submers. Acesta va fi corectat și adus la profilul proiectat, atât în mod natural prin evoluția curenților marini din perioada următoare, cât și prin lucrările curente de pregătire a plajelor”, au declarat reprezentanții ABADL.

Probleme de mediu

La mijlocul lunii februarie, în cadrul unei dezbateri de mediu, experții în domeniu au atras atenția asupra modului în care compania olandeză a efectuat lucrările. Nisipul folosit pentru extinderea plajelor a fost dragat din largul mării, iar olandezii aveau obligația să monitorizeze fundul mării timp de un an de la finalizarea lucrărilor de dragare. Traian Petrescu, reprezentantul Societății de Cercetare a Biodiversităţii şi Ingineria Mediului AON, au realizat filmări subacvatice și au scant fundul mării cu aparate profesioniste, iar datele lor indică faptul că pe fundul mării au fost lăsate șanțuri de circa cinci metri lățime, care ar fi trebuit să fie astupate de curenți, lucru care nu s-a întâmplat. Petrescu a amintit și alte anomalii: formarea unor curenţi marini cu valori anormal de mari, precum și faptul că temperatura de la fundul apei era egală cu cea de la suprafață. O altă problemă o reprezintă prezența cochiilor de scoici pe plajele extinse. Acestea trebuia să fie separate de nisip, concasate și aruncate în mare, operațiune destul de scumpă.

Ce spune beneficiarul

Beneficiarul reabilitării plajelor este Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. „ABADL a desfășurat în perioada septembrie 2016 – decembrie 2016 activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord. În cadrul activității de monitorizare geodinamică s-au realizat inspecții vizuale periodice, planificate și inspecții efectuate în urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase; măsurători topografice ale zonelor înnisipate și ale structurilor conectate la țărm, precum și aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse. În urma activităţii de monitorizare geodinamică realizată de ABADL s-a evidenţiat un echilibru a liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de execuție”, au precizat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

De două ori pe an

ABADL precizează că, din 6 martie, va începe activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi, urmând ca în luna aprilie să se realizeze raportul cu privire la evoluția lucrărilor executate. Conform manualului de întreținere și exploatare pentru cele 5 loturi, activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie și respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenția evoluția lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald.

Șeful ABADL, cercetat penal

Șeful ABADL, George Papari, este cercetat penal, din iunie 2016, de DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese. Alte trei persoane sunt vizate de investigația DNA. Acesta ”a închiriat unei societăți comerciale administrate de tatăl său un sector de plajă cu suprafața de 6.203 mp din stațiunea Mamaia, iar în perioada 2013 – 2015, a încheiat trei acte adiționale la același contract", precizează procurorii DNA. În plus, ar fi dispus constituirea unui nou subsector de plajă care anterior fusese utilizat de instituția menționată pentru trecerea utilajelor necesare întreținerii plajelor.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă