9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPoveste de iarna la Garana

Poveste de iarna la Garana

– Satul aflat la altitudinea de "990 de metri la clanta bisericii" doarme sub zapada.

– 20 de pensiuni ofera adapost turistilor care viziteaza satul pemilorn din Banat.

Zona turistica a comunei Brebu Nou cu satul apartinator Garana este desprinsa parca dintr-o poveste de undeva de la inceputul lumii. Dealurile ce inconjoara Garana si Brebu se termina in buza Muntelui Semenic cu imaginile lor de vis. Padurea este stropita toamna cu cele mai frumoase culori revarsate cu darnicie de pe paleta ei. Iarna, totul se transforma in padurea fermecata din povestile copilariei.

Doua sate care amintesc de povestile fratilor Grimm
Aflat la aproape 50 de km de Resita, satul Garana ofera linistea si simplitatea dupa care tanjeste cel ce a muncit un an intreg si vrea sa-si petreaca concediul in liniste si pace. Altitudinea este de " 990 de metri la clanta bisericii" , asa cum le place localnicilor sa spuna. Iarna, casele dorm acoperite de o patura groasa de omat. Garana a devenit, in toate sezoanele, destinatia ideala pentru un sfarsit de saptamana. La nici cinci kilometri se afla celalalt sat turistic, Brebu Nou. Aici casele par desprinse parca din povestile fratilor Grimm, cu turturi la streasina si fum ce iese agale pe cos. Cei care au poposit macar odata intr-unul din cele doua sate vor reveni, cu siguranta, si alta data. Probabil ca aceasta este si motivul pentru care de cativa ani, strazile au devenit un mic "babilon". Aici auzi tot mai des cuvinte din limbile tuturor popoarelor europene. Tot ce ajunge pe mesele turistilor si localnicilor, este curat, cultivat ecologic, si proaspat.

Grana are peste 20 pensiuni care ofera cazare si masa celor ce cauta linistea muntelui. Cei care vor sa cunoasca mai bine obiceiurile si modul de viata al localnicilor se pot caza in casele lor primitoare, iar in sezonul cald pot sa-si monteze corturile pe pajistile si poienile inverzite. Satul este inconjurat de poieni pline de brazi falnici si prin care trec paraie cristaline.
Pentru Banat, vocatia majora a turismului a fost si ramane drumetia. De la Garana si Brebu Nou este usor drumul spre Muntele Semenic. De aici, turistul are la indemana lacurile si statiunile turistice de la Trei Ape, Crivaia-Valiug sau pestera Comarnic. Iarna, Semenicul aflat la nici 15 kilometri, asteapta cu partiile pe care zapada se aseaza la sfarsitul lui octombrie si ramane pana la inceputul lui mai.

Fragmente din istoria colonistilor imparatesei Maria Tereza
Apele curgatoare si barajele de acumulare sunt populate de pastarvi indigeni, lipani si scobani. La Garana, la ivirea zorilor, din padure se aude strigatul cocosului de munte, iar pe cer apare vulturul egiptean sau prin cleanturi – potarnichea de stanca.
Nici cultura moderna nu e lasata deoparte. Fiecare anotimp isi are farmecul lui. Vara cu drumetiile, baile in apa sau, pur si simplu, recreerea in natura. Iarna, exista partiile de schi sau sanius, dar si pescuitul la copca si plimbarea prin cele doua sate.
Localnicii – atati cati au mai ramas, sunt primitori, iar in casele lor mai exista parti din istoria colonistilor adusi aici prin anii 1800 de imparateasa Maria Terezia. Dovada stau cele doua biserici gotice din Garana si Brebu Nou, precum si casele traditionale ce-si pastreaza inca forma si decorurile exterioare.

Gospodinele din zona se intrec in a umple camarile cu fel de fel de bunatati ce vor da savoare meselor din timpul iernii. La Garana si la Brebu Nou, turistii nu ananca doar bine, ci mananca sanatos si fara celebrele ,,E-uri". Cine intra in casa musai trebuie sa serveasca un pahar din celebra afinata pregatita de fiecare gospodina. Cele mai celebre preparate, care nu lipsesc din nici o camara sau de pe mesele localnicilor si turistilor, sunt buretii de fag murati, hreanul si ardeiul iute murat. La Garana, are loc an de an cel mai inedit si cel mai mare Festival de jaz in aer liber din sud-estul Europei. Acesta aduce zeci de artisti pe scena, dar si mii de turisti-spectatori. Astfel, au aparut bazele Festivalul International de jaz, manifestare care a adunat in Poiana Lupului 4.000 de spectatori la un concert.

Din partea de jos a Garanei, pe soseaua modernizata, turistul va parcurge patru kilometri pana la iesirea din Complexul Timis Trei Ape, loc unde soseaua se termina. Spectacolul naturii merge mai departe pe alte meleaguri pe care turistul le poate desoperii in drumetiile sale.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă