19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPoveștile astronomilor de 16 ani. Cum începe o pasiune care durează o...

Poveștile astronomilor de 16 ani. Cum începe o pasiune care durează o viață

O nouă performanță pentru generația de 16 ani din echipa Astroclubului „Călin Popovici“, care funcțio­nează pe lângă Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Științele Naturii de la Galați. După ce Andrei Marian Stoian, în vârstă de 16 ani, l-a secondat pe coordonatorul observatorului, Ovidiu Tercu, la observațiile astronomice care au dus la descoperirea a două noi stele variabile în constelația Cassiopeia, cele două stele primind numele „Galați V8“ și „Galați V9“, alți doi tineri de 16 ani din echipa astroclubului gălățean, Cosmin Andrei și Andrei Radu, au obținut medalia de bronz la a 10-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, care s-a desfăşurat în perioada 9-19 decembrie 2016 la Bhubaneswar, în India.

Echipa olimpicilor români a obținut o medalie de aur prin Anca Drăgulescu, elevă la Liceul Internațional de Informatică București, alte medalii de bronz prin Eftime Andrei, de la același liceu și Vitalie Lungu, elev la Liceul Teoretic „Ion Luca“ din Vatra Dornei și o mențiune, prin Valentinian Lungu.

Cei doi membri ai astroclubului din Galați nu sunt la primele performanțe. Cosmin Andrei a participat și anul trecut la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, obținând o mențiune, iar Radu Andrei are în portofoliu o medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie din 2015, anul trecut mărindu-și performanța prin medalia de aur obținută la Olimpiada Internațională de Astronomie, care a avut loc la Pamporovo, în Bulgaria.

O olimpiadă internațională presupune și puțină strategie

Competiția din India a fost o provocare pentru că, dincolo de nivelul de cunoștințe de care sunt siguri, le-a demonstrat că la o olimpiadă internațională contează și un pic de strategie în drămurirea timpului.

„La Astrofizică am avut trei probe principale, proba teoretică, proba de analiza datelor și o probă observațională, compusă din trei părți: planetariu, harta cerului și observații pe cer cu telescopul. Problemele au fost destul de dificile, dar nu imposibile. În schimb a fost foarte mult de lucru, era imposibil să termini toate problemele în timpul testului“, explică Andrei Radu.

Cosmin ne-a mărturisit că performanța lor ar fi fost cu mult mai bună dacă ar mai fi avut puțin timp pentru a rezolva problemele de la proba teoretică. „Am fost oarecum dezamăgiți de probe, pentru că noi știam să rezolvăm problemele, numai că nu ne-am încadrat în timp din cauză că problemele au fost foarte lungi și nu am avut timp să terminăm, chiar dacă știam. Subiectele au fost punctate diferit. Au fost la început niște probleme mai scurte, apoi probleme medii și problemele lungi, acestea din urmă valorând mult mai mult decât problemele scurte sau cele medii. Noi fiind pregătiți să începem cu începutul, am scris foarte mult la problemele scurte și la cele medii și când am ajuns la problemele mai lungi, nu am mai avut timp. Ne-am grăbit foarte tare, dar nu am reușit să le terminăm“, spune Cosmin Andrei.

Pasionați de astronomie la 14-15 ani

În condițiile în care, grosso modo, la 16 ani vorbim de o „generație Facebook“ de tineri care alocă o foarte mare parte din timp rețelelor de socializare, devine un fapt inedit să descoperim că în interiorul acestei generații sunt și tineri care sunt pasionați de observațiile cu telescopul.

În cazurile celor doi tineri, pasiunea pentru astronomie a apărut în clasa a VII-a sau a VIII-a, fiind „mediată“ de întâlnirea cu fizica. Pentru Cosmin, care era elev la Colegiul Național „Vasile Alecsandri“ din Galați, pasiunea pentru astronomie a adus și o schimbare importantă, mutându-se la București, pentru a-și continua studiile la Liceul Internațional de Informatică din București (ICHB). „Astronomia a fost pentru mine o alternativă. În clasa a VIII-a, m-am calificat la trei olimpiade naționale, de Fizică, de Chimie și de Astronomie, dar am avut posibilitatea de a merge numai la două. Și am mers numai la Chimie și Astronomie, pentru că am avut profesori pregătitori foarte buni. La Chimie, doamna profesoară Lidia Mânză. La Fizică nu am mers pentru că am fost autodidact. Am fost la cele două olimpiade naționale, am avut mari așteptări cu Chimia, dar am luat doar o mențiune. Am mers mai relaxat la Olimpiada de Astronomie și am reușit să mă calific în lotul lărgit și de la acel moment a început pasiunea mai puternică pentru astronomie. M-am calificat la Olimpiada Internațională de Astronomie din Kârghistan, la care am luat medalia de bronz. Și de atunci m-am mutat la București, am primit o ofertă de la ICHB“, a adăugat Cosmin Andrei. Pentru colegul său de astroclub, Andrei Radu, elev la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu“ din Brăila, pasiunea pentru astronomie a venit firesc, pentru că a încercat să vadă despre ce e vorba și i-a plăcut: „În clasa a VII-a am pornit de la Fizică, și ca știință Astronomia este destul de apropiată de fizică, și profesorii mi-au sugerat să încerc și Astronomia. Și mi-a plăcut“.

Planuri de viitor

La capitolul planuri de viitor, cei doi par să aibă opțiuni ușor diferite, Cosmin fiind deja hotărât să continue la o universitate din Statele Unite, după care ia în considerație și varianta de a se întoarce în țară. „Nu intenționez să rămân în țară ca să îmi fac studiile, pentru că nu avem baza logistică necesară. Nu vreau să spun că profesorii nu ar fi bine pregătiți, însă afară sunt mai multe oportunități. Intenționez să plec la studii în Statele Unite. Nu știu exact la ce universitate. După aceea s-ar putea să mă întorc în țară, la Măgurele. Depinde, deocamdată este un viitor destul de îndepărtat“, spune Cosmin Andrei.

Colegul amână decizia cu câțiva ani: „Nu știu exact dacă voi continua în Astrofizică sau Fizică, pentru că eu sunt în continuare pasionat de Fizică, dar fiind foarte apropiate să spunem că tot pe acolo ar fi. Da, în domeniu mi-aș dori să lucrez, dar mă voi hotărî în facultate“, ne-a mărturisit Andrei Radu.

Performanțele confirmă un fenomen în devenire

Cei doi tineri membri ai Astroclubului „Călin Popovici“ s-au pregătit pentru proba observațională de la Olimpiadă cu Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galați. Colegul lor de generație, Andrei Marian Stoian este, la numai 16 ani, coautor la descoperirea a două stele, alături de Ovidiu Tercu.

În octombrie 2016, în urma observațiilor realizate cu telescopul principal al Observatorului Astronomic din Galați, cu sistem optic Ritchey-Chretien cu diametrul de 400 mm, cei doi au descoperit două noi stele variabile în Constelația Cassiopeia. Datele au fost raportate către American Association of Variable Stars Observers, care le-a inclus în baza de date internaţională a stelelor variabile, cele două stele fiind denumite oficial „Galaţi V8“ şi „Galaţi V9“.

Toate cele trei performanțe confirmă că cel puțin la Observatorul Astronomic din Galați se formează o generație de pasionați de astronomie, că aceasta este pe cale să devină un fenomen, că nu asistăm la performanțe singulare.

În urmă cu zece ani, la Galați nu exista observator, ci doar câțiva pasionați, care înființaseră astroclubul și organizau observații cu o lunetă adusă de acasă. Înființarea Observatorului Astronomic, singurul pentru public din România prevăzut cu acoperiş tractabil, a determinat apariția printre tineri a acestei pasiuni pentru astre și astronomie.

O nouă generație ia locul doctoranzilor în astrofizică

Cel care se află în preajma tuturor acestor performanțe ale unor tineri de 16 ani, coordonatorul Observatorului Astronomic de la Galați este entuziasmat de schimbul de generații. „În primul rând mă bucur că există o continuitate. Astroclubul «Călin Popovici» a împlinit recent 11 ani de activitate și mă bucur că acum este o nouă generație de copii excepționali. Din generația care a fost cu mulți ani în urmă unii dintre ei sunt acum doctoranzi în astrofizică, alții studenți în astronomie. Cu siguranță că cei doi, Cosmin Andrei și Andrei Radu vor deveni cercetători în domeniul astronomiei și astrofizicii. De altfel, își doresc să urmeze acest drum și spun asta pentru că eu discut cu ei foarte multe lucruri și încerc să le explic în ce va consta cariera lor. Sunt copii foarte pasionați“, ne-a declarat Ovidiu Tercu.

Astroclubul «Călin Popovici» a împlinit recent 11 ani de activitate și mă bucur că acum este o nouă generație de copii excepționali. Din generația care a fost cu mulți ani în urmă unii dintre ei sunt acum doctoranzi în astrofizică, alții studenți în astronomie. Cu siguranță că cei doi, Cosmin Andrei și Andrei Radu vor deveni cercetători în domeniul astronomiei și astrofizicii. Sunt copii foarte pasionați.“

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă