10 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialPrimele două vaporașe, "Burebista" și "Decebal", au sosit la Timișoara

Primele două vaporașe, “Burebista” și “Decebal”, au sosit la Timișoara

Luni seara a sosit la Timişoara cel de-al doilea vaporetto, botezat de primarul Nicolae Robu 'Burebista', după ce săptămâna trecută a ajuns 'Decebal', informează Agerpres.

Până în vară vor sosi alte cinci vaporașe.

În primii cinci ani transportul naval pe râul Bega pentru cetăţeni, fie în scop turistic fie pentru deplasări cotidiene va fi gratuit, pentru a încuraja transportul urban cu acest mijloc mai puțin poluant. 

'Acum a sosit şi cel de-al doilea vaporaş, 'Burebista'. De fapt, acest al doilea vaporetto a fost terminat primul, la Galaţi, dar şi-a aşteptat rândul la un trailer pentru a fi transportat la Timişoara. Astfel se face că 'Burebista' a ajuns după 'Decebal'. Fiecare ambarcaţiune are o capacitate de 50-70 de locuri. Sunt albe în exterior, iar interiorul este extrem de elegant', a declarat luni seara primarul Nicolae Robu. 

Viitorii conducători ai ambarcaţiunilor s-au instruit la Galaţi, printre ei numărându-se şi şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Timişoara, Culuţă Chiş, care a obţinut brevetul. 

Cele şapte vaporaşe care vor asigura transportul pe Bega vor purta numele unor personalităţi istorice date de edil: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya şi Virgil Economu. 

'Nu avem voie să ne ignorăm istoria, iar marile personalităţi trebuie aduse în memorie, pentru că riscăm să îi uităm pe cei care ne-au dat un nume (…). Sper ca ele să ajungă cât mai repede în oraş', argumenta Robu numele date ambarcaţiunilor. 

Primăria Timişoara estimează că peste 15.000 de oameni vor utiliza anual ambarcaţiunile pentru transportul în comun. 

În zona Uzinei Electrice şi a Podului Modoş, care reprezintă punctele de intrare şi de ieşire a râului Bega în municipiu, a fost amenajat câte un mic golf care să permită întoarcerea ambarcaţiunilor. Ele vor fi administrate de regia de transport în comun RATT.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă