13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimii paşi pentru Centrul Regional de Urgenţă Materno-Infantil

Primii paşi pentru Centrul Regional de Urgenţă Materno-Infantil

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă, dr. Dănuţ Căpăţână, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia de a se construi la Constanţa, până în 2020, un Centru Regional de Urgenţă Materno-Infantil. 

Proiectul noii construcţii este unul complex. Clădirea va fi de fapt o extensie a clădirii-mamă, unită de aceasta printr-o legătură subterană sau supraterană, pentru a se putea avea acces din spital la partea de imagistică şi la laboratoare. În acest loc vor fi mutate secţiile de Obstetrică, Neonatologie, Pediatrie, Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Vor fi amenajate săli de bloc-operator şi săli de naşteri, toate la un singur nivel, menite să asigure servicii medicale de calitate pentru copii şi mame. „Ne-am gândit la o construcţie care să fie 1.000 mp amprentă la sol, cu o suprafaţă utilă de 800 mp. Avem în proiect subsol, parter şi cinci etaje, pentru că fiecare etaj în parte va avea o anumită funcţiune”, a menţionat dr. Căpăţână.

Estimarea financiară a Centrului Regional de Urgenţă Materno-Infantil se ridică la suma de 15 milioane de euro, din care şase milioane de euro sunt direcţionaţi pentru ridicarea construcţiei, iar nouă milioane de euro sunt destinaţi pentru dotarea acesteia. 

Banii necesari realizării acestui proiect reprezintă fonduri europene, la care se adaugă o cons-tribuţie din partea Consiliului Judeţean. Managerul spitalului constănţean a spus că a discutat deja cu reprezentanţii Direcţiei de Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean, iar răspunsul a fost unul pozitiv. „Direcţia de Proiecte ne-a sprijinit în totalitate. Vor trimite documentaţia aşa cum am propus-o noi. Partea de co-finanţare e asumată de Consiliul Judeţean şi au spus că indiferent că este vorba de un procent de 2% sau de 25%, fără nici un fel de problemă ne vor ajuta în acest demers, pentru că este un proiect foarte important pentru toţi copiii din această zonă”, a subliniat directorul spitalului.

Centrul Regional de Urgenţă Materno-Infantil va deservi, aşadar, regiunea de Sud-Est a ţării.   

ECONOMIE. Mai puţin consum -energetic

Un al doilea proiect local priveşte eficienţa energetică şi se referă la iluminarea în spitalul judeţean şi în secţiile exterioare prin utilizarea tehnologiei led. „Lumina în spital stă aprinsă tot timpul. Consumurile sunt uriaşe. Chiar dacă noi am înlocuit treptat aproape toate becurile incandescente cu lămpi cu neon, tot ar rezulta o economie de aproximativ 30%.

De asemenea, am propus în cadrul aceluiaşi proiect „Eficienţa energetică a clădirilor” înlocuirea geamurilor care au mai rămas de înlocuit din clădirea principală şi din secţiile exterioare cu geam tip termopan, precum şi iluminarea exterioară a aleilor, tot cu tehnologie led, pe timp de noapte”, susţine managerul, care precizează că pentru iluminatul casnic se consumă lunar aproximativ 50.000 de lei.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă