15.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialProiect pentru reducerea varstei de pensionare pentru grupa I de munca

Proiect pentru reducerea varstei de pensionare pentru grupa I de munca

Mai multi deputati PSD propun ca reducerea varstei standard de pensionare in care persoanelor care au lucrat in grupa I de munca sa se realizeze de la doi ani, la fel ca in situatia celor care au lucrat in conditii speciale.

In momentul de fata, aceasta reducere se face de la sase ani realizati, noteaza Mediafax.
Aceasta propunere ce vizeaza modificarea Legii 263 din 2010 privind sistemul de pensii, este initiata de deputatii PSD Florin Iordache, presedintele Comisiei de munca, Vasile Popeanga, Ion Calin, Viorel Dragomir, Constantin Radulescu si Aurel Vladoiu.
Prin proiectul de lege mentionat, se prevede reducerea varstei standard de pensionare de la doi ani, pentru perioadele care au fost incadrate in grupa I de munca. In situatia in care exista cazuri cand stagiul de cotizare realizat in asemenea conditii este mai redus de doi ani, aceasta sa se cumuleze cu perioadele lucrate in conditii deosebite sau in grupa II de munca si reducerea sa se efectueze de la conditii deosebite.
Conform initatorilor, tinand cont de legislatia in vigoare, reducerea varstei standard de pensionare pentru persoanele care au lucrat in locuri de munca prevazute in conditii speciale se efectueaza la 2 ani realizati. In cazul persoanelor care au lucrat in locuri de munca din grupa I, reducerea se efectueaza la sase ani realizati.
"In aceste conditii, persoanele care au lucrat in grupa I de munca sunt dezavantajate, fata de persoanele care au lucrat in conditii de pensionare", noteaza parlamentarii.
Mai mult, conform initiatorilor, este necesara eliminarea pensiei minime acordate in cazul persoanelor ce si-au pierdut capacitatea de munca ca urmare a unor boli obisnuite sau accidente ce nu au legatura cu locul de munca, in cazul in care nu s-a realizat stagiul de cotizare. Pensia minima sa fie inlocuita cu o alta forma de protectie sociala. Finalitatea acestei modificari ar elimina nemultumirile celor care au indeplinit stagiul de cotizare si au aceeasi pensie cu cei care nu l-au indeplinit.

 

 

 

Cele mai citite

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă