17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialProiectele abandonate ale Capitalei

Proiectele abandonate ale Capitalei

Proiecte de infrastructură, unele în valoare de sute de milioane de euro, au fost prezentate în ultimii ani bucureştenilor, iar edilii dădeau termene de finalizare optimiste. Investiţiile anunţate s-au transformat însă în întârzieri, amânări sau noi promisiuni fără acoperire.

 

Construirea unei noi săli polivalente pe locul actualului patinoar Flamaropol din Capitală este una dintre cele mai recente investiţii anunţate cu pompă de autorităţi. Sala, cu o capacitate de 16.000 de locuri, ar urma să simboolizeze “o pădure desfrunzită”, potrivit notei de fundamentare postate pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Proiecte de amploare pentru Bucureşti au fost însă anunţate cu zecile, dar puţine au fost finalizate. România liberă rezintă câteva dintre cele mai mari proiecte abandonate de autorităţi.

Complexul Văcăreşti. Una dintre cele mai mari investiţii anunţate în Capitală la începutul anilor 2000 a fost cea de la Lacul Văcăreşti. Un investitor australian, Tony Michael, intenţiona să construiască un megacomplex de divertisment, cu hipodrom, terenuri de golf, piscine, hoteluri şi restaurante, toate în valoare peste un miliard de dolari. Guvernul a concesionat pe 49 de ani terenul aferent investiţiei, dar a aflat că investitorul nu e dispus să aloce nici un ban pentru proiect şi, mai mult, a fost expulzat din ţară pentru şedere ilegală. De atunci au început procesele care nu s-au terminat nici în ziua de azi, iar cele 183 de hectare din zona Văcăreşti au ajuns maidan.

Aqua Parcul de la Tineretului.  În valoare de 20 de milioane de euro, proiectul urma să fie un parteneriat între Administraţia Lacuri şi Parcuri a Capitalei şi un investitor privat, Blue Ciel. Planul urbanistic nu a fost însă aprobat de Consiliul General al Capitalei, iar asociaţia Salvaţi Bucureştiul a obţinut suspendarea lui în instanţă. Chiar şi fără acest proces, Oprescu anunţa că renunţă la proiect, pentru că investitorul dădea dovadă de neseriozitate. Cu toate acestea, primarul de sector, Piedone, inaugura lucrările la începutul anului, iar 300 de copaci au fost deja tăiaţi, fără aviz legal.

Telegondola. Planul de a construi o telegondolă care să lege nordul Capitalei de cartierele estice este readus din când în când în discuţie, dar nici un metru din traseul de 10 kilometri nu este încă gata. Nu este finalizată nici măcar documentaţia de urbanism. Proiectul a fost anunţat în 2008 şi ar trebui să fie gata până în 2012.

Proiectul Esplanada. O altă investiţie de aproape un miliard de euro a fost anunţată în 2004 şi prevedea construirea un mall, a unor clădiri de birouri şi rezidenţiale, în apropiere de Piaţa Unirii, pe un teren de 10,7 ha. Proiectul Esplanada a rămas doar la stadiul de machetă frumoasă, după ce dezvoltatorul TriGranit Development Ro-mânia a anunţat în 2011 că şi-a suspendat activitatea pentru trei ani. „Proiectul este în stand-by pe o perioadă nedeterminată, după ce a rămas să fie avizat de mai multe ministere”, a declarat recent Vlad Vâlcea, director de dezvoltare la compania Trigranit.

Consolidarea Primăriei. Autorităţile capitalei nu au reuşit să ducă la bun sfârşit nici consolidarea propriului sediu. Edilii au ales o variantă de proiect, apoi s-au răzgândit şi vor organiza pe 29 august o licitaţie pentru a găsi un nou proiectant. Între timp, ei s-au mutat într-o clădire ultramodernă pentru care plătesc o chirie pe măsură, în timp ce consolidarea este luată de la început.

Casa Radio. Nici aici lucrările nu au fost terminate. Proiectul de peste 700 milioane de euro a intrat în stand-by după ce Primăria Sectorului 1 a atacat în instanţă planul urbanistic zonal (PUZ). 

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă