21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPropuneri: Mamaia are nevoie de toalete publice, liniște și hidranți

Propuneri: Mamaia are nevoie de toalete publice, liniște și hidranți

Mamaia are probleme, în ciuda faptului că a fost, peste un deceniu, feblețea ex-primarului cercetat penal, Radu Mazăre. Proprietarii de afaceri din zonă s-au întâlnit, luni seară, cu reprezentanții Primăriei Constanța și și-au spus păsurile. Deși pare greu de crezut, aceștia au ridicat probleme care ar fi trebuit să fie rezolvate de mult în orice stațiune, darămite în una cu pretenții, de fițe, cum se vrea Mamaia.

Una dintre problemele ridicate de cei prezenți la dezbateri a fost… lipsa toaletelor publice. Proprietarul unei terase din centrul stațiunii a spus că unitatea sa este asaltată de oameni care intră numai pentru a folosi grupurile sanitare, care lipsesc cu desăvârșire din zona Cazinoului, de exemplu. Lucru care, evident, nu îi face deloc plăcere. S-a încercat găsirea unei soluții ad-hoc. ”Să amplasăm toalete ecologice”, a spus cineva. S-au găsit multe voci împotrivă, pe motiv că acestea degajă un miros urât.

Manele până noapte târziu

Proprietarul unui hotel s-a plâns de faptul că vizavi de el funcționează un club de manele unde muzica răsună mult după miezul nopții. Probabil că a primit multe reclamații de la turiștii care, în loc de sunetul liniștit al mării sunt nevoiți să asculte vocea lui Salam sau Bursuc. Problema este greu de rezolvat, pentru că instituțiile statului trebuie să măsoare intensitatea sunetului cu aparate speciale de măsură, calibrate și omologate. Deranjează și muzica de la terase, care răsună de multe ori până în zori de zi.

Cu vedere la ruine sau șantier

Un altul s-a plâns că turiștii care vor să privească marea dimineață au în față imaginea unor ruine demne de un scenariu de film apocaliptic. Este vorba despre proprietarul unui hotel care se află lângă o vilă în paragină. Pentru el, primarul interimar nu a avut vești bune. ”Vila este în litigiu”, a precizat Decebal Făgădău.

Proprietarul unui hotel de trei stele, cumpărat în urmă cu câțiva ani, cu trei milioane de euro, spune că este nemulțumit că în fața lui s-a construit un imobil provizoriu care nu s-a mai dărâmat ba care, mai mult, se va extinde cu două etaje. ”Am cumpărat hotelul pentru vederea la mare. Acum am aflat că acelei construcții din fața noastră i s-a mai acordat autorizație pentru construcția a încă două etaje”, a spus hotelierul.

Hidranții, o problemă

Proprietarii de afaceri spun că au probleme și în ceea ce privește autorizarea din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. Reprezentanții ISU au întețit controalele după cazul Colectiv și le cer acum să le pună la dispoziție hidrante exterioare. Hotelierii spun însă că acest lucru nu ține de ei și cer soluții de la primărie. De asemenea, aceștia au cerut ca gunoiul să fie colectat mai des.

Se pregătește un regulament al stațiunii

Primarul interimar Decebal Făgădău a spus că va trimite agenţilor economici din Mamaia, dar și din Satul de Vacanţă, o primă variant a unui regulament al staţiunii, pentru ca aceștia să-l completeze cu propriile păreri. Forma finală a proiectului va fi supusă aprobării în Consiliul Local. “Au fost reclamaţii că beach barurile aveau program până la 4 dimineaţa. Nu ştiu cum e mai bine, împreună hotărâm. Sunt foarte multe alimentare în Mamaia şi lumea nu mai mănâncă la restaurant, spun unii agenţi economici. Să reglementăm un număr. Legat de comerţul ambulant, astă vară a fost un haos. Au fost terase care au ajuns să subînchirieze pentru 14 puncte, unul vindea peştişori, altul popcorn. Era un mic bâlci”, a spus Decebal Făgădău.

Nu în ultimul rând, s-a cerut și reducerea numărului de magazine alimentare. Pentru că acestea au prețuri mai mici, turiștii le preferă în detrimentul restaurantelor.

Taxa de promovare, în discuție

În cadrul dezbaterii s-a discutat și despre taxa de promovare a stațiunii. “Până acum promovarea s-a făcut într-un anumit mod. Ne-am suit pe car, ne-am coborât de pe car. A mai încercat cineva anul trecut să se urce pe car, l-au dat jos de pe car. Cert este că în viziunea noastră promovarea trebuie făcută altfel. (…) În Asociaţia Litoral a existat o comisie care nu a mai funcţionat din motive obiective, nu s-a ţinut cont nici de regulamentul de funcţionare al acestei taxei, cheltuielile s-au făcut fără să se consulte în mod deosebit. Cert este că trebuie să luăm o măsură cât mai rapidă, cum vom cheltui aceşti bani pe promovare, cine îi va cheltui”, a afirmat Bucovală. “Mi se pare inacceptabil ca cei care plătesc taxa de promovare să nu contribuie la decizie atunci când se utilizează taxa de promovare. Este nevoie de această taxă, este un instrument bun, creat cu mari dificultăţi şi care a venit dinspre privat înspre autorităţile locale. Este un model funcţional în mai multe ţări. Cred că s-a gripat din cauza unor orgolii personale. O promovare trebuie să plece din Mamaia concentric înspre o abordare regională, pentru că suntem într-o competiţie cu turismul din sudul litoralului, suntem într-o competiţie cu litoralul bulgăresc, suntem într-o competiţie cu alte destinaţii turistice pentru piaţa românească şi suntem într-o competiţie  uriaşă cu pieţele externe”, a spus Făgădău. Acesta a le va trimite oamenilor de afaceri din Mamaia şi Satul de Vacanţă un ”chestionar de decizie”, ca să afle dacă Primăria Constanţa mai trebuie să rămână sau nu în Asociaţia Litoral-Delta Dunării.

Cele mai citite

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...

Bodyguardul al lui Drake, rănit într-un schimb de focuri în fața vilei rapperului

Un agent de pază a fost grav rănit într-un schimb de focuri de armă la reședința din Toronto a rapperului canadian Drake, marți dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă