13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Protest la societatea de interes strategic Oil Terminal. Sindicaliștii se tem...

VIDEO. Protest la societatea de interes strategic Oil Terminal. Sindicaliștii se tem pentru locurile de muncă

Circa 100 de sindicaliști de la societatea națională de interes strategic Oil Terminal, din Constanța, au protestat, joi, în fața sediului instituției. Oamenii nu sunt de acord cu decizia Ministerului Energiei de a schimba Consiliul de Administrație a societății. Liderii de sindicat au organizat o AGA de informare cu salariații, care dețin și ei o parte din acțiuni. ”De doi ani, Oil Terminal a reușit să scoată și profit, datorită și Consiliului de Administrație, culmea, chiar și din Ministerul Energiei”, a susţinut Achile Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie. Acesta a comparat situația de la Oil Terminal cu cea de la Oltchim și a sugerat că societatea din Constanța ar putea intra în dificultate economică.

Mai direct a fost președintele sindicatului Oil Terminal, Nicu Androne. ”Din informațiile pe care le avem, acest domn adus vremelnic la conducerea ministerului Energiei dorește să predea societatea Oil Terminal acționarilor minoritari”, a acuzat sindicalistul. Este vorba despre Fondul de investiţii Broadhurst Investments și Fondul Proprietatea. În opinia sa, acești investitori nu ar vrea să facă investiții. Acesta a cerut demisia ministrului și a amenințat că sindicaliștii ar putea protesta în fața Guvernului.

Tot sindicalistul de la Oil Terminal a recunoscut și care este de fapt teama angajaților. ”Acționarii minoritari doresc restructurarea cu 500 de locuri de muncă. Aceasta este temerea colegilor noștri.”, a precizat acesta. În prezent, societatea are 979 de salariați. Aceștia sunt unii dintre cei mai bine plătiți salariați din economie, cu 2.400 de lei în mână și 3.400 de lei brut. Sindicaliștii beneficiază de mai multe prime, cum ar fi de Crăciun, de vacanță, de Ziua Petrolistului. În Contractul Colectiv de Muncă sunt prevăzute unele beneficii, cum ar fi reduceri pentru tratamente stomatologice și chiar angajarea cu prioritate a rudelor.

Fondul de investiţii Broadhurst Investments, acţionar cu 7% la compania de stat Oil Terminal (OIL), a chemat în august acţionarii pentru a aproba pornirea acţiunii în răspundere împotriva directorului general şi al administratorului pentru prejudicirea companiei, potrivit Ziarului Financiar. Broadhurst susţine că Viorel Ciutureanu, ar fi manipulat piaţa de capital pe care sunt tranzacţionate acţiunile companiei, prin falsificarea situaţiilor financiare preliminare aferente anului 2015. De asemenea, fondul de investiţii acuză că directorul Oil Terminal ar fi aprobat ca pierderi înregistrate cu clienţi în insolvenţă precum Oil Prod, Oltchim, Interagro să fie considerate costuri nedeductibile fiscal în situaţiile financiare. „Prelungirea nelegală a contractului de mandate de director general al societăţii pentru patru ani”, este un altul dintre motivele pentru care Broadhurst solicită convocarea acţionarilor. Oil Terminal este o companie deţinută majoritar de stat şi 56 mil. lei capitalizare.

”Conducerea  Oil Terminal a luat act de organizarea unei Adunări Generale a Sindicatului în data de 29.09.2016. Adunarea s-a desfășurat fără perturbarea activității. Nu au fost transmise revendicări ale sindicatului către conducere. Confirmăm, așa cum a fost deja făcut public, că în data de 10 octombrie vor avea loc două ședințe AGOA respectiv AGEA având pe ordinea de zi atragerea răspunderii conducerii conform solicitării acționarului Broadhurst, alegerea unui nou consiliu de administrație conform solicitării Ministerului Energiei respectiv solicitarea aprobarii unei noi etape din majorarea de capital. Hotărârile ce se vor adopta țin strict de voința acționarilor. În ceea ce privește activitatea conducerii executive vă pot preciza că societatea este în creștere, veniturile totale au crescut cu 46%, profitul brut a crescut de 20 ori iar programul fizic s-a majorat cu 57% la 30 iunie 2016 față de 30 iunie 2012 la preluarea mandatului. În acești 4 ani de mandat am reușit o reducere de personal  cu 16% fără conflicte sociale. În acest moment societatea nu are datorii față de bugetul de stat, terti sau salariați. În ceea ce privește relația cu acționarul minoritar Broadhurst, este de notorietate permanentul conflict al acestuia cu societatea în ultimii ani. Astfel, până acum au fost peste 50 de litigii cu acest acționar, toate câștigate de societate. Litigiul major pe care îl avem în prezent cu Broadhurst este cel privind majorarea de capital cu aportul în natură al statului cu două terenuri pentru care Oil Terminal deține titlurile de proprietate din 2011”, a precizat Sorin Ciutureanu, director general Oil Terminal. 

Acesta a precizat că în ceea ce privește acuzațiile aduse privind manipularea pieței de capital, acestea au fost obiectul unei anchete a ASF. În urma analizei documentelor puse la dispoziție de Oil Terminal s-a constatat că acuzațiile sunt nefondate, neexistând niciun fel de manipulare a pieței.

Oil Terminal SA Constanţa ocupa o poziţie strategicã în Zona Mãrii Negre fiind cel mai mare operator pe mare, specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide şi a altor produse şi materii prime în vederea import/exportului şi tranzitului. Ministerul Energiei deține 59,625 din acțiunile companiei.

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă