12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialReabilitarea centrului istoric al Timișoarei, blocată din cauza pietrei cubice

Reabilitarea centrului istoric al Timișoarei, blocată din cauza pietrei cubice

Disconfortul resimțit de cei care locuiesc sau muncesc în centrul istoric al Timișoarei, cauzat de lucrările de reabilitare desfășurate pe zece străzi, ar putea fi prelungit până la finele anului. Anunțul a fost făcut de autoritățile locale. Motivul este reprezentat de faptul că furnizorii companiilor care execută lucrările de reabilitare nu au reușit să găsească piatra cubică specială aleasă de primarul Nicolae Robu pentru pavajele acestor străzi.

Lucrările de reabilitare ar fi trebuit să fie finalizate până în data de 29 iulie. Iar lipsa pietrei cubice nu este singura problemă. Licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor istorice a fost contestată, iar nimeni nu știe când vor putea începe efectiv aceste lucrări. Proiectul de reabilitare a centrului vechi a fost inițiat de fostul primar PNȚCD al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, în anul 2012, însă lucrările efective au început în octombrie 2013. Potrivit publicației opiniatimisoarei.ro, valoarea proiectului este de 15 milioane de euro, iar 80 la sută din această sumă este reprezentată de o finanțare acordată de Uniunea Europeană.

Banii trebuie cheltuiți până la finalul acestui an, pentru că, în caz contrar, administrația timișoreană va pierde alocarea din bugetul Uniunii Europene. Cele 10 străzi care trebuie reabilitate în cadrul acestui proiect sunt situate în zona Pieței Unirii. Pe unele dintre străzi, cum ar fi Mercy, lucrările sunt oprite total de câteva săptămâni pentru că muncitorii nu au materialele necesare. Pe strada Eugeniu de Savoia, lucrările sunt făcute deja pe jumătate, iar lucrările din Piața Libertății ar urma să fie finalizate în câteva săptămâni.

Acest proiect al administrației timișorene urmărește să redea orașului vechea sa înfățișare, care i-a adus supranumele de Mica Vienă. De asemenea, punerea în valoare a patrimo­niului istoric construit ar urma să ajute comunitatea locală în susținerea candidaturii pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.  

Lucrările din centrul Timișoarei stagnează din cauza lipsei pietrei cubice. (foto: opiniatimisoarei.ro)

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă