10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialReferendum și proteste pentru port

Referendum și proteste pentru port

Protestele salariaților din Portul Constanța au continuat, ieri. Peste 300 dintre ei s-au pronunțat, din nou, împotriva unei mai mari implicări a Consiliului Local Constanța în acționariatul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. A fost un protest zgomotos, cu vuvuzele, cu butoaie transformate în tobe, cu hui­duieli la adresa primarului Radu Mazăre. Au fost aceleași pancarde ca cele afișate luni: „Portul Constanţa nu e club de noapte”, „Şova, nu uita, suntem împotriva ta”, „Guvernul Ponta, campionul naţional al dezamăgirii” etc. Sindicaliștii, prin vocea preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlac, au declarat că nu se vor opri până nu se va reveni asupra proiectului care prevede ca municipalitatea să primească alte 13 procente din acţiunile portului, iar Ministerul Transporturilor să îşi piardă calitatea de acţionar majoritar.

Mazăre: 300 nu înseamnă 30.000

Radu Mazăre, care s-a întâlnit luni cu sindicaliștii, a declarat, ieri, că la proteste participă 300 de persoane, dar în port muncesc 30.000. ”Este posibil ca oamenii dezinformaţi să nu ştie despre ce este vorba, iar eu o să mă bat până la capăt pentru constănţeni”, a spus el. Mazăre a amintit și faptul că Mircea Burlacu nu este angajat în port și că nu are nici declarația de avere actualizată. ”De ce nu este reactualizată declaraţia de avere din 2010? De ce nu apare ultimul apartament pe care l-a căpătat astă-toamnă? Poate vă spune el toate lucrurile astea”, a spus primarul, care s-a prezentat, ieri, la sediul IPJ Constanța, așa cum cere controlul judiciar la care este supus.

Se pregătește un referendum?

Primarul Municipiului Constanța, Radu Mazăre, a declarat public, luni, și faptul că nu exclude organizarea unui referendum local pe tema trans­ferului unui pachet suplimentar de acțiuni ale C.N. “Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanța, la administrația publică locală. Sindicaliștii atrag atenția că reglementarea legală a inițierii și derulării unui referendum local este asigurată prin Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu toate modificările și completările ulterioare, act normativ care, din fericire, se aplică pe întreg teritoriul statului român, inclusiv în Municipiul Constanța. Potrivit acestui act normativ, referendumul local reprezintă una dintre modalitățile în care cetățenii unei unități administrativ-teritoriale, în cazul nostru, cetățenii orașului Constanța, pot fi consultați, dar numai în probleme de interes local.

”Prin discursul demagogic al domnului primar Mazăre, se lansează ideea organizării unui referendum local cu privire la Portul Constanța, care, așa cum am arătat mai sus, reprezintă un obiectiv strategic de interes național și prin urmare poate face cel mult obiectul unui referendum la nivel național. Nu în ultimul rând, îi atragem atenția domnului Mazăre că orice demers în acest sens trebuie să fie realizat cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 3/2000, res­pectiv înaintarea unei propuneri justificate către Consiliul Local, supunerea proiectului de hotărâre dezbaterii publice, care de asemenea, trebuie să respecte dispozițiile legale în ceea ce privește consultarea cetățenilor și, în mod obligatoriu, să se circumscrie doar sferei interesului local”, au precizat reprezentanții FNSP.

Sindicaliștii au protestat pentru a doua zi consecutiv

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă