15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRegele Carol I, comemorat în Transilvania

Regele Carol I, comemorat în Transilvania

 

Fondatorul României moderne, Regele Carol I cel Mare, a fost comemorat în Transilvania. În Cluj-Napoca și Zalău au fost organizate evenimente comemorative cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea marelui Rege la Părintele Ceresc. Comemorărilor li s-au alăturat și reprezentanți ai monarhiștilor bistrițeni și maramureșeni.

Bulevardul Eroilor din centrul Clujului a fost vineri seară scena unui omagiu emoționant adus Regelui Carol I cel Mare al României. Aproximativ 100 de persoane au luat parte la aprinderea a 1.500 de lumânări în memoria primului Rege al României.

Lumânările au fost aprinse în scuarul din fața catedralei greco-catolice Schimbarea la Față, lângă monumentul Lupa Capitolina. Participanții au rostit rugăciunea Tatăl Nostru și au intonat Imnul Regal, împreună cu membrii corului condus de renumitul tenor Dan Dumitrana. „Este prinosul nostru de recunoștință pentru marele Rege“, a spus artistul liric Dan Dumitrana.

Numeroși trecători s-au oprit și s-au alăturat omagiului, organizat împreună de Asociația Cluj Today, de Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei – filiala Cluj și de Clubul Monarhiștilor Clujeni. De asemenea, la eveniment a fost reprezentant și Clubul Monarhiștilor Bistrițeni. Cu evenimentul de la Cluj s-au solidarizat și reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei Sălaj, precum și cei ai Clubului Monarhiștilor Maramureșeni.

Pentru sufletul marelui Rege, la Cluj, au fost oficiate ceremonii religioase ortodoxă și greco-catolică. Înalt Prea Sfinția Sa, Andrei Andreicuț, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului și arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat parastasul în memoria Regelui Carol I al României în catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului“. „Această catedrală a fost sfințită în anul 1933, în prezența Majestăților Lor, Regele Carol I și Regele Mihai I. Majestatea Sa, Regele Mihai I, este ultimul participant la acea ceremonie care se află în viață și noi ne rugăm pentru sănătatea Majestății Sale“, a spus IPS Andrei Andreicuț. În catedrala clujeană este păstrat unul dintre candelabrele donate de Casa Regală a României, cu însemnele heraldice ale dinastiei românești. Din ignoranță, comuniștii nu au remarcat acest candelabru de dimensiuni impresionante, astfel că acesta a rămas la locul său chiar și în cei mai tulburi ani ai persecuțiilor comuniste. În capela Sfântul Iosif din catedrala greco-catolică „Martirii și Mărturisitorii Credinței din Secolul XX“, ceremonia religioasă în memoria Regelui Carol I a fost oficiată de părintele Mircea Marțian, fiul prelatului papal Tiberiu Marțian, care a fost el însuși mărturisitor al credinței în închisorile comuniste. „Regele Carol I a fost cel care a modernizat România. Exemplul să poate să inspire societatea românească și pe viitor“, a spus părintele Mircea Marțian.

Conferință în sala Reduta

Tot vineri seară, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut loc conferința “Regele Carol I și Transilvania“, la care au participat directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dr. Tudor Sălăgean, conf. univ. dr. Vasile Timiș de la Facultatea de Psihologie și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, lect. univ. dr. Mihai Cucerzan de la Facultatea de Horticultură, președintele Administrației Fondului Culturat Național, dr. Leonard Horvath, drd. Izabella Mihalca de la Facultatea de Geografie, președintele Inițiativei Tinerilor pentru Modernizarea României, Ilie Pușcaș, profesorul Lucia Lungu, istoricul Cornel Jurju, precum și economiștii Valentin Lungu și Mircea Miron.

„Am ales Sala Reduta ca loc de desfășurare a evenimentului pentru că aici a avut loc procesul memorandiștilor, iar Regele Carol I a intervenit personal și a obținut de la împăratul austro-ungar Franz Jozef grațierea liderilor românilor ardeleni“, a spus Cornel Jurju. Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost fondat ca urmare a sprijinului acordat în mod direct de către Regele Carol al II-lea al României, a precizat Tudor Sălăgean. „Majestatea Sa, Regele Mihai I, este profesor honoris causa la Universității «Babeș-Bolyai» și doctor honoris causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, de aceea am invitat la evenimentul nostru cadre didactice ale celor două universități clujene“, a spus Mircea Miron.

Monarhiștii clujeni au aprins lumânări în memoria Regelui Carol I

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă