12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRegia Apaterm, falimentată prin clientelismul politic

Regia Apaterm, falimentată prin clientelismul politic

 

Administratorii cu carnete de PSD, PDL, PC şi PNL au încasat salarii mari pentru a aduce regia în reorganizare judiciară.

Situaţia falimentară a regiei Apaterm SA Galaţi revine sistematic în dezbaterile politicienilor gălăţeni, dar niciunul dintre ei nu recunoaşte că regia a fost adusă la faliment de reprezentanţii tuturor partidelor, care s-au perindat în postura de administratori, ca „membri” AGA şi CA numiţi politic. Zeci de personaje din clientelele politice ale PSD, PNL,PDL, PC şi PRM, au încasat anual, fără să facă nimic, sute sau zeci de milioane de lei, bani plătiţi din impozitele gălăţenilor.

Până la apariţia pachetului de legi anticorupţie, Legea 161/2003, din CA-urile regiilor locale puteau face parte şi consilieri municipali. Aşa că până în iunie 2003, CA-ul de la Apaterm SA a fost format din consilierii George Cubasa (PSD), Ioan Manole (PSD), Gelu Stan (PSD), Eugen Găvan (PC), Teodoru Dobriţoiu (PSD) şi Paul Florea (PNL). După alegerile din 2004, consilierii au împărţit din nou CA-urile, după noul algoritm din CLM. Pe 30.09.2004, a fost numit noul CA la Apaterm SA, cu următoarea componenţă: Leonard Gogoaşă (PNL), Gheorghe Ciocea, Sergiu Atanasiu, Cristian Istrate (PC), Nataliţa Buruiană, Petru Todoran şi Nicolae Mihai. Cu excepţia lui Istrate şi Gogoaşă, despre care se ştie că sunt ingineri şi e de presupus că se mai pricepeau  la instalaţii şi la administrarea reţelei de puncte termice, ceilalţi sunt iluştri necunoscuţi.

Director general a fost numit pentru 3 luni Cristian Istrate. În februarie 2006, Istrate a demisionat, ajungând, tot prin numire politică, director la furnizorul de energie termică Electrocentrale SA. În aprilie 2006, CLM s-a întrunit ca să schimbe CA-ul Apaterm. Reprezentant AGA a fost numit Ionel Harţeganu (PSD), consilier al primarului Dumitru Nicolae, iar în CA au fost paraşutaţi următorii: juristul George Cubasa (PSD), care de atunci a devenit şi director, fostul consilier judeţean Florea Victor (PSD), omul de afaceri Ionel Borcea (PSD), ziaristul Pompiliu Comşa (PC), consilierul judeţean Petrică Munteanu (PC) şi iluştrii necunoscuţi Ciocea Gheorghe, Buruiană Nataliţa şi Drăgan Gheorghe. Cum salariul directorului Cubasa era de 100 de milioane de lei, până în 2008, cei de mai sus încasau lunar câte 15%, adică indemnizaţii de 15 milioane lei lunar. Harţeganu încasa 20. 

Apaterm, falimentată de un CA de „uniune naţională”

După alegerile din 2008 s-a schimbat din nou componenţa CA-ului de la Apaterm. Prin Hotărârea CLM nr. 226/30.10.2008, a fost numit reprezentant în AGA la Apaterm SA acelaşi Ionel Harţeganu, consilierul primarului Nicolae. Prin Hotărârea nr. 226, consilierii municipali au aprobat ca Harţeganu să fie plătit cu „20% din indemnizaţia directorului general al SC Apaterm SA Galaţi” iar prin art. 3 al Hotărârii CLM nr. 226/30.10.2008 au aprobat următoarea structură a CA-ului Apaterm SA: 1. Avram Roberto (PC); 2. Samoilă Constantin; 3. Buţurcă Octavian; 4. Totolici Nicu; 5. Enache Gabriel (PNL); 6. Enache Sorin (PSD); 7. Cubasa George (PSD). Roberto Avram este fratele consilierului municipal PC Răzvan Avram, Gabriel Enache este profesor de istorie şi a fost o vreme inspectorul general al ISJ Galaţi, iar George Cubasa este directorul pus de PSD care a reuşit să aducă în faliment regia Apaterm, aducând-o în reorganizare judiciară. La momentul intrării în reorganizare judiciară, datoriile Apaterm ajunseseră la peste 390 milioane de lei, adică aproape 100 de milioane de euro, în condiţiile în care regia are de încasat de la clienţi doar 81,5 de milioane de lei. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă